Kulttuuri

Kari Heiskasen potkut tulevat kalliiksi Kansallisoopperalle: yhteensä yli sadantuhannen euron palkkiot maksetaan, vaikka työt loppuivat

Heiskasen sopimus on voimassa, ja palkkio maksetaan täysimääräisesti ilman ohjausvelvoitetta – Wagnerin neljän oopperaillan suurteoksen ohjaa Anna Kelo.

Ohjaaja Kari Heiskasen sopimus Richard Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian ohjaamisesta Kansallisoopperaan pysyy voimassa potkuista huolimatta. Palkkio siis maksetaan Heiskaselle, vaikka hän ei teosta ohjaa.

Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen vahvistaa asian Helsingin Sanomille.

”Kun asiasta tuli tiedote aikoinaan, taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ja Kari Heiskanen sopivat yhdessä tiedottamisen tavasta. Sopimusta ei ole purettu, mutta Heiskanen on vapautettu ohjaamisvelvollisuudesta tällä yhteisellä sopimuksella.”

Se tarkoittaa, että Kansallisooppera maksaa Heiskaselle palkkion vuosien työstä, vaikka se jääkin nyt häneltä tekemättä. Konseptia hänellä oli toki aikaa kehitellä kuukausia ennen potkujaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kansallisooppera esittää neljän oopperaillan Nibelungin sormuksen eli tuttavallisemmin Ringin vuosina 2019–2021 talon oman kuukausipalkkaisen pääohjausassistentin Anna Kelon ohjauksena.

Heiskasen potkuista kerrottiin huhtikuussa ja Kelon nimittämisestä tehtävään elokuussa.

Miten paljon Kansallisooppera potkuista taloudellisesti kärsii? Neljän oopperan kokonaisuudesta Heiskaselle on epäilemättä maksettava suuruusluokaltaan 100 000 euroa ja lisäksi Heiskasen työparina palkattu lavastaja Antti Mattila on ostettu ulos ilmeisesti kymmenientuhansien eurojen summalla. Hänelläkin oli kuukausia aikaa valmistella lavastuskonseptia. Yhteensä puhutaan mitä ilmeisimmin selvästi yli sadantuhannen euron summasta.

”En voi vahvistaa asiaa millään tavalla. Meillä on palkkasalaisuus”, Kärkkäinen väistää.

Kansallisooppera toimii kuitenkin julkisella tuella. Eikö ainakin normaali hintahaitari yhden produktion ohjauksesta pitäisi olla veronmaksajien eli rahoittajienne tiedossa?

”Ohjauspalkkiot vaihtelevat paljon, enkä kommentoi tuotakaan”, Kärkkäinen linjaa.

Summan suuruusluokka on siis varmistettava muualta. Heiskanen vastaa lyhyesti: en kommentoi.

Savonlinnan oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm kertoo yleisesti, että suomalaisen huippuohjaajan palkkio Savonlinnassa yhdestä oopperaproduktiosta voi olla produktiosta riippuen esimerkiksi 25 000 – 30 000 euroa.

”Kansainväliset suuret nimet voivat pyytää enemmän, ja asiaa harkitaan tapauskohtaisesti.”

Tampereen oopperassa tehdään näytöksiä pienemmällä julkisella tuella, mikä heijastuu myös ohjaajapalkkioihin yhdestä produktiosta. ”Harvoin mennään yli 20 000 euron”, Tampereelta kerrotaan.

Ohjaaja Vilppu Kiljunen on tehnyt ohjauksia Kansallisoopperaan ja Savonlinnan oopperajuhlille ja kuuluu palkkioiden kärkikaartiin Suomessa Heiskasen kanssa.

”Tiedän vain, että Kansallisooppera maksaa yleensä vähän enemmän kuin Savonlinna. Sanoisin, että hintahaitari Kansallisoopperassa lienee 25 000 – 35 000 euroa kotimaiselle kärjelle”, Kiljunen arvioi.

Vuosien takaa HS:n tiedossa on myös 36 000 euron suomalaispalkkio ohjaajalle, mutta se oli ennen taantumaa.

Ringin ohjaustyö on jättimäinen. Teoksen analyysiin ja konseptin kehittämiseen menee väkisinkin viikkoja ja jokaisen tetralogian neljän teoksen ohjaukseen viikkoja ja kuukausia. Reininkullan jälkeen oopperat ovat myös poikkeuksellisen pitkiä.

Suurteoksen osista ensimmäisenä ensi-iltaan tulee Reininkulta syksyllä 2019. Sitä seuraavat Valkyyria keväällä 2020, Siegfried syksyllä 2020 ja Jumalten tuho keväällä 2021.

Heiskaselle olisi ollut normitaksa pyytää yhdestä produktiosta ainakin 25 000 euroa ja kokonaisuudesta näin ainakin 100 000 euroa. Tämäkin vahvistaa suuruusluokan, vaikka yksittäisen sopimuksen tarkkaa euromäärää ei tiedetä.

Kelo on jo valmiiksi Kansallisoopperan kuukausipalkkainen työntekijä eikä hän tule saamaan Heiskasen sopimuksen summia. Alalla arvioidaan, että kuukausipalkan lisäksi Kansallisoopperalla ei ole tässä tilanteessa varaa erityisen suuriin lisäpalkkioihin, vaikka Kelon työtaakka ja vastuu kasvavat.

Tosin Kansallisoopperalla olisi kokemusta tuplapalkkojenkin maksamisesta. Kun pääjohtaja Erkki Korhonen sai potkut kymmenen vuotta sitten 2007, hänellä oli uudehko määräaikainen jatkosopimus.

Verotiedoistakin saattoi päätellä, että hänelle maksettiin täysi palkka määräaikaisen sopimuskauden loppuun. Samalla uusi pääjohtaja Päivi Kärkkäinen sai tietysti oman palkkansa.

Miksi Heiskanen sitten sai potkut? Kansallisooppera tiedotti Ring-produktiostaan huhtikuussa 2016, vuotta ennen potkujen julkaisemista. Tiedotteessa puhuttiin komeasti Heiskasen ”suomalaisesta Ringistä”, ja kapellimestariksi nimettiin itse Esa-Pekka Salonen.

Sukset menivät ristiin, kun Heiskanen kertoi ohjauskonseptistaan. Lilli Paasikivi vahvisti potkujen yhteydessä HS:lle, että kyse oli ”sisällöistä”, ei henkilökemioista.

Myös Esa-Pekka Salonen vahvisti HS:lle, että ”kun konsepti saatiin, katsoimme, ettei sen kanssa voi jatkaa”.

Heiskasen sopimus tehtiin siis ennen kuin hänen ohjauskonseptiaan tiedettiin. Tämä ei ole poikkeuksellista, koska myös konseptin kehittäminen on rahanarvoista työtä, eikä Heiskasen kaltainen etabloitunut ohjaaja lähtisi kehittämään sellaista ilman sopimuksen tuomaa turvaa.

Heiskasen konseptin sisällöstä kukaan ei sano vieläkään mitään, vaikka jo voisi. Modernisointia se tiettävästi sisälsi, eikä tässä ole Ring-ohjausten maailmassa mitään uutta. Voi myös olla, että Heiskasen kyky improvisoida ja kehitellä konseptia vielä kesken harjoitusprosessin on hermostuttanut päättäjiä näin ison produktion yhteydessä.

Modernisointia sisältää myös Anna Kelon Ring, koska siinä matkustetaan ajassa.

”Ensimmäinen osa Reininkulta lähtee siitä, kun maailmaa ei vielä ole, ja koko teos päättyy tietysti maailmanloppuun”, Kelo paljasti HS:lle viime kuussa.


Kelo tuntee Wagnerin suurteoksen mainiosti, sillä hän toimi Kansallisoopperan edellisen Ringin maailmankuulun ohjaajan Götz Friedrichin assistenttina 1990-luvulla. Kelo on myös johtanut Friedrichin Ringin uudelleenohjauksia Suomessa ja tällä hetkellä hän tekee samaa Tokiossa, jossa Friedrichin vanha Ring pyörii Tokion uudessa kansallisteatterissa yhteisproduktiona Suomen Kansallisoopperan kanssa.

Kelo on samalla luvannut, että hänen Ringinsä tulee olemaan aivan erilainen kuin Friedrichin Ring.

”Friedrichin Ring tehtiin 20 vuotta sitten, ja maailma on muuttunut totaalisesti. Friedrich itse oli 70-vuotias itäsaksalainen mies ja minä olen 49-vuotias suomalainen nainen, ja näkemyksemme ovat tietysti erilaiset”, Kelo kertoi HS:lle.

Oikaisu 09.40. Kari Heiskasen potkujen ilmoitusaika oli aluksi kirjoitettu kahdella tavalla. Yhtenäistetty oikea tieto: potkuista kerrottiin julkisuuteen huhtikuussa 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  8. 8

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  9. 9

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  10. 10

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää