keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Reinvere säveltää Oksasen näytelmän Suomen kansallisoopperaan

22.9.2010 14:21

Seppo Samuli / Lehtikuva

Kirjailija Sofi Oksasen Puhdistus-romaanista tehdään ooppera.

Kirjailija Sofi Oksasen Puhdistus-romaanista tehdään ooppera.

Säveltäjä Jüri Reinveren Puhdistus-oopera kantaesitetään Suomen kansallisoopperan suurella näyttämöllä huhtikuussa 2012. Teos perustuu Sofi Oksasen menestysnäytelmään ja -romaaniin.

Viron Estonia-teatterin piti kantaesittää Puhdistus osana Tallinnan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaa. Hankkeen kariutumisesta uutisoitiin kesäkuussa, minkä jälkeen Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mikko Franck tarttui tilaisuuteen.

"Jüri Reinvere on yksi sukupolvensa kiinnostavia säveltäjiä, joten uskon teoksen laajentavan hienolla tavalla Kansallisoopperan ohjelmistoa", Franck sanoo.

Reinvere ja Oksanen ovat tehneet yhteistyötä jo ennen Puhdistuksen valmistumista. "Kirjoitin Puhdistusta Jürin keittiönpöydän ääressä Berliinissä, ja nyt hän säveltää samojen neliömetrien sisällä oopperaa samasta tarinasta. Tila on näemmä hyvin hedelmällinen tarinan henkilöille", Oksanen kertoo.

"On hienoa tehdä uusi aluevaltaus yhteistyössä Jürin kanssa. Yhteistyön pohja on vakaa, on yhteisiä näkemyksiä ja kokemuksia."

Oopperan esityskielinä käytetään suomea ja viroa, ja Reinvere muokkaa libreton Oksasen tekstistä. Solistit, kapellimestari ja muu taiteellinen työryhmä julkistetaan myöhemmin.

Reinvere (s. 1971) on opiskellut Tallinnan musiikkilukiossa ja Varsovan Chopin-akatemiassa sekä vuosina 1994–2004 Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi Veli-Matti Puumalan ja Tapio Nevanlinnan johdolla.

Reinvere on palkittu kansainvälisessä Unescon säveltäjärostrumissa Pariisissa 2000 ja 2006 ja vuonna 2001 hän sai Viron kulttuuriministeriön palkinnon.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>