perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

Avoin kirje vaatii Bäckmanin opetuksen tutkintaa Helsingin yliopistossa

24.9.2008 22:06 | Päivitetty: 24.9.2008 22:42

Joukko suomalaisia ja virolaisia mielipidevaikuttajia kyseenalaistaa Pronssisoturi-kirjan julkaisseen dosentti Johan Bäckmanin aseman Helsingin yliopistossa. He ovat lähettäneet Helsingin yliopistolle avoimen kirjeen, joka on osoitettu rehtori Thomas Wilhelmssonille, kansleri Ilkka Niiniluodolle ja oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanille Jukka Kekkoselle.

Kirjeessä viitataan Bäckmanin kirjaan Pronssisoturi, jossa kiistetään Viron neuvostomiehitys ja kutsutaan puheita miehityksestä natsimyytiksi.

Vetoomuksessa todetaan, että Bäckman julistaa pikaista loppua Viron itsenäisyydelle ja sanoo Viron olevan apartheid-valtio. "Bäckman leimaa puheillaan kansanryhmiä kuten virolaisia, venäläisiä, juutalaisia sekä vironvenäläisiä, ja väärentää Viron historiaa."

Kirjeessä todetaan, että dosentti Bäckman opettaa Helsingin yliopiston opinto-oppaan mukaan lukuvuonna 2008–2009 oikeussosiologiaa ja Venäjän ja Viron oikeuspolitiikan erityispiirteitä.

"Bäckmania Viron ja Venäjän oikeuskäytäntöjen opettajana voi hänen lausuntojensa perusteella vertailla holokaustin kieltäjään, joka opettaa yliopistolla juutalaisten historiaa."

Allekirjoittajat kysyvät, miten on mahdollista, että Helsingin yliopisto hyväksyy Venäjän ja Viron oikeutta ja politiikkaa opettamaan henkilön, joka levittää Viron historiasta ja nykyajasta totuuden vastaista ja vihamielistä propagandaa.

Kirjelmän ovat allekirjoittaneet tutkijat Iivi Anna Masso, Suvi Salmenniemi, Katri Vallaste ja Anna Rotkirch, europarlamentaarikot Lasse Lehtinen ja Henrik Lax, toimittajat Stefan Brunow, Imbi Paju ja Jussi K. Niemelä, kirjailijat Mikael Enckell, Sofi Oksanen ja Elhonen Saks sekä vironvenäläisen kansalaisjärjestön johtaja Jevgeni Krištavovitš.

Johan Bäckman sanoo ryhtyvänsä oikeustoimiin kirjeen vuoksi. Hänen mielestään kirjeen kirjoittajat ovat syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>