tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Ihmistornit ja akupunktio Unescon kulttuuriperintölistalle

18.11.2010 9:16 | Päivitetty: 18.11.2010 10:50

Manu Fernandez / AP Photo

Ihmistornien rakentaminen on katalonialainen perinne. Kuvan ihmistorni rakennettiin syyskuussa Barcelonassa.

Ihmistornien rakentaminen on katalonialainen perinne. Kuvan ihmistorni rakennettiin syyskuussa Barcelonassa.

Flamenco ja katalonialaiset ihmistornit, Välimeren dieetti, kiinalainen akupunktio ja ranskalainen gastronomia: siinä joukko uusimpia Unescon aineettoman kulttuuriperintölistan kohteita.

Unescon komitea on hyväksynyt aineettoman kulttuurin (Intangible Heritage) listalleen 47 uutta kohdetta ja nimennyt lisäksi neljä uhanalaista kohdetta.

Tällä kierroksella mukaan pyrki 166 kohdetta 77 maasta. Unescon komitea ilmoitti päätöksistään tiistaina Nairobissa, Keniassa.

Mukaan pääsivät myös muun muassa perulainen veitsitanssi ja azerbaidzhanilainen matonkudontaperinne. Liettua sai listalle sutartini-kansanlauluperinteen.

Flamencon synnyinsijoilla Andalusiassa Etelä-Espanjassa päätöksestä iloittiin kovaäänisesti, uutistoimisto AP kertoi. Espanja ehdotti uutistoimisto AP:n mukaan flamencoa maailmaperinnöksi jo 2005, mutta sai sen listalle vasta nyt.

Myös kiinalainen maailmankuulu Peking-ooppera tuli vasta nyt hyväksytyksi.

Espanja sai tällä kertaa maailmanperintömittelöissä nelospotin, sillä flamencon ja Katalonian ihmistornien lisäksi listalle pääsivät Sybil-laulut, jotka ovat majorcalaista jouluaikaista kirkkoperinnettä.

Lisäksi Espanja oli Kreikan Italian ja Marokon rinnalla ehdottamassa listalle välimerellistä, terveelliseksi osoitettua ruokavaliota.

Sen hyväksyntää juhlittiin välittömästi Roomassa Italiassa, jossa järjestettiin "Maxispaghettata" eli syömingit, joissa perinteinen pasta sai seurakseen tomaatista, basilikasta ja neitsytoliiviöljystä keitellyn kastikkeen.

Akupunktion rinnalla Kiinasta hyväksyttiin mukaan perinteinen niin sanottu moksibustio-tekniikka eli moksaus. Siinä kehon akupunktiopisteitä stimuloidaan lämmöllä.

Unescon on julkaissut aineettoman kulttuurin listaa vuodesta 2008 lähtien; sopimus siitä tehtiin vuonna 2003. Lisäksi Unesco kokoaa tunnetumpaa maailman kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden (World Heritage Sites) listaa, jolla on jo yli 900 kohdetta.

Näillä Unescon komitea katsoo olevan poikkeuksellista maailmanlaajuista arvoa. Suomesta on maailmanperintölistalla seitsemän kohdetta, muun muassa Vanha Rauma ja Petäjäveden kirkko. Ruotsalaisia kohteita listalta löytyy neljätoista, joukossaan viikinkiajan keskus Birka, Tanumin kalliopiirrokset ja Drottningholmin linna.

Aineettoman kulttuuriperinnön kohteita Suomella ja Ruotsilla ei Unescon listalla toistaiseksi ole.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>