keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Julianne Moore Antti J. Jokisen fantasiaelokuvan pääosaan

30.11.2009 11:52 | Päivitetty: 30.11.2009 12:40

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen kuvaa ensi keväänä Suomessa fantasiaelokuvan Nicholas North.

Yhteen päärooliin on kiinnitetty nelinkertainen Oscar-ehdokas Julianne Moore, 48. Moore tunnetaan rooleistaan muun muassa elokuvissa The Hours, Hannbal, Boogie Nights ja Magnolia.

Nicholas Northin budjetti on noin 16 miljoonaa euroa, mikä tekee siitä kalleimman Suomessa ohjatun elokuvan.

Elokuvassa puhutaan englantia ja jonkin verran saamea.

Nicholas North on Lappiin sijoittuva lasten ja nuorten fantasiaelokuva. Sen tarina on perinteinen satu hyvän ja pahan taistelusta.

Elokuvan ensi-ilta on jouluna 2011. Maailmanensi-ilta järjestetään Suomessa.

Jokinen viimeistelee juuri ensimmäistä pitkää elokuvaansa The Resident, jonka pääosassa on Hillary Swank.

"Resident on väkivaltainen ja ahdistava trilleri. Halusin sen jälkeen tehdä fantasiaelokuvan", kertoi Jokinen maanantaina Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Jokinen aloitti Nicholas Northin käsikirjoittamisen jo neljä vuotta sitten.

"Olen aina rakastanut fantasia- ja satuelokuvia. Mutta kun olen poikani kanssa katsonut sellaisia elokuvia kuin Kultainen kompassi, ne ovat jättäneet meidät molemmat tunnetasolla kylmiksi. Juuri emotionaalista puolta haluan korostaa elokuvassani, sekä luonnonläheisyyttä. Nicholas North ei ole toimintaelokuva."

Julianne Moore on elokuvan kertoja, joka kertoo elokuvan tarinaa lapsille.

Kuvauspäiviä elokuvalle on suunniteltu 55. Kuvaaja on Guillermo Navarro, joka on Oscar-palkitun Guillermo Del Toron hovikuvaaja. Del Toron kanssa Navarro on kuvannut sellaisia elokuvia kuin Pan's Labyrinth ja Hellboy.

Navarro kuvaa ensi vuoden heinäkuusta alkaen Uudessa Seelannissa Peter Jacksonin tuottamia ja Del Toron ohjaamia Hobitti-elokuvia. Nicholas North täytyy siis kuvata ennen sitä.

"Kyllä tässä hyvin ehditään", Jokinen kommentoi aikataulua.

Elokuvan tuottajia ovat John Baldecci, joka on tuottanut elokuvan The Mexican ja Howard Kaplan, joka taas on tuottanut The Good Shepherd -elokuvan.

Nicholas North on niin sanottu independent-elokuva, eli sitä ei tuota mikään iso elokuvastudio. Elokuvalla on kuitenkin amerikkalaisia rahoittajia. Osan rahoituksesta maksaa Jokisen Estar-yhtiö. Yhtiön tuottaja Leila Lyytikäinen sanoo, että Estarin osuus elokuvan budjetista on liikesalaisuus. Estar myös jakelee elokuvan Pohjoismaissa.

Nicholas North pilottiprojekti Estarille, joka yrittää kovasti nostaa Suomen ja varsinkin Lapin kansainvälistä mainetta elokuvien kuvauspaikkana. Yhtiö ei ole tuottanut yhtään pitkää elokuvaa. Yhtiön eräänä pyrkimyksenä on ollut lanseerata Suomea ja Lappia kuvauspaikkana ulkomaalaisille. Nicholas North kuvataan ainakin Rovaniemellä ja Pohjois-Karjalassa.

Elokuvassa tulee näkymään suomalaisuus.

"Mulla on aina ollut läheinen suhde Kalevalaan, keijuihin, noitiin, peikkoihin ja hirviöihin", Jokinen kertoo. "Tässä elokuvassa Kalevala on toiminut inspiraationa enemmänkin Gallen-Kallelan kuvitusten kautta. Elokuvassa kyllä esiintyvät Väinämöinen, Antero Vipunen ja Louhi. Kalevalan paikoista mukana on muun muassa Tuonela."

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>