lauantai 30.8.2014 | Eemil, Eemeli  Onnittele e-kortilla

Kansallisteatterissa kotimaisten syksy

11.8.2008 21:16

Kansallisteatterin syksyä leimaa tavanomaista selvemmin kotimaisuus. Kotimaisia uutuuksia on kaikkiaan viisi.

"Kansallisteatterissa näkyy nyt iso painotus nuoriin näytelmäkirjailijoihin ja ohjaajiin. Meillä on useita kolmekymppisiä ja alle nelikymppisiä kirjailijoita ja ohjaajia", pääjohtaja Marja-Liisa Nevala sanoo.

Uutuuksia ovat kirjoittaneet muun muassa Laura Ruohonen, Maria Kilpi ja Aki-Pekka Lahti. Ohjelmiston yhteiseksi piirteeksi Nevala linjaa suurten inhmillisten tunteiden, vihan, rakkauden ja pelon kuvaamisen.

"Näytelmissä pohditaan myös juutalais-kristillisen arvomaailman perusteita"

Laura Ruohosen julma farssi Sotaturistit kuvaa ruotsalaisia sotaturisteja, jotka lähtivät Tukholmasta vuonna 1854 katsomaan, kuinka liittoutuneiden armeija pommitti naapurikansaa.

Aki-Pekka Lahden Kaukana paha maailma kertoo nykypäivän seitsemästä veljeksestä, kun Suomen kadut ovat täynnä akateemisia ja itsetietoisia nuorukaisia, jotka ovat oman elämänsä kanssa hukassa.

Maria Kilpi kuvaa Harmin paikassa karjalaismummiin ja lapsenlapsen kohtaamista.

Kansallisteatteri on kuudenkymmen vuoden tauon jälkeen tarttunut William Shakespearen Othelloon, johon Kerkko Koskinen on säveltänyt musiikin.

Kristian Smedsin tutkielma kuvataiteilija Vilho Lammesta, Jumala on kauneus saa uusintaensi-iltansa.

Lokakuun lopussa on kulunut sata vuotta Tauno Palon syntymästä. Sitä juhlistetaan lauluillalla Kulkurin laulut, johon on koottu sekä Palon tunnetuimpia että vähemmän kuultuja lauluja. Mukana ovat muun muassa Rosvo-Roope ja Kulkurin valssi.

"Ilta ei ole näköispatsas Tauno Palosta, vaan yritämme päivittää lauluja ja tuoda samalla esiin Palon persoonan. Laulajana hänessa oli samaa charmia kuin ihmisenäkin", Kulkurin laulujen ohjaaja Arto af Hällström sanoo.

Svenska Teatern tuottaa kantaesityksenä koko perheen musiikkinäytelmän Kungen i Muminlanden. Tove ja Lars Jansson kirjoittivat tarinan Ruotsin televisiolle 1960-luvun lopussa. Ohjaaja Markus Sundblom alkoi kaivella vanhaa käsikirjoitusta, joka tuntui hävinneen täydellisesti. Sophia Jansson onnistui lopulta löytämään Tove Janssonin siistillä käsialalla käsin kirjoittaman tarinan, joka tunnetaan teoksesta Kuka lohduttaisi Nyytiä.

Musiikkinäytelmän tekoon innostivat myös Erna Tauron muumilaulut.

Kungen i Mumendalen -näytelmässä kuningas kutsuu muumit luokseen opettaakseen heille tavaroiden arvoa, etikettiä, lakia ja oikeutta. Se ei aina ole helppoa. Kysymys on siitä, kuka sivistää ketä.

Kirjailija Kjell Westö debytoi Svenska Teaternissa näytelmäkirjailijana. Den Hjärta man har kertoo vanhasta iskelmälaulajasta, joka haluaa tehdä paluun. Hän kohtaa sekä musiikin parantavat että tuhoavat voimat. Westön näytelmässä nykyajan Helsinki muuttuu myyttiseksi kuvaksi.

Anna Krogeruksen moderni perhedraama Rakkaudesta minuun esitetään nyt ensimmäistä kertaa ruotsiksi.

Espoon kaupunginteatterin oma tuotanto on tänä syksynä Mika Waltarin lennokas komedia Myöhästynyt hääyö kirjailijan syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi. Näytelmän ohjaa Hannu Raatikainen.

Kansainvälisiä vierailuja Espoossa on kaksi. Hollantilainen Kassys-teatteri tuo Espooseen ihmistutkielman Good Cop Bad Cop lokakuun alussa. Marraskuun lopussa nähdään hurjaa komediaa Portugalista, kun Companhia do Chapitó tulkitsee Raamatun kertomuksia absurdin huumorin keinoin.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>