keskiviikko 23.7.2014 | Olga, Oili  Onnittele e-kortilla

Kiba Lumberg teki rikosilmoituksen Ylen kirjeestä

1.8.2007 23:00

Romanitaiteilija, kirjailija Kiba Lumberg on tehnyt rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta Suomen Romanifoorumin puheenjohtajaa, ulkoministeriön erityisasiantuntija Miranda Vuolasrantaa kohtaan. Kahden romaninaisen välinen kunnianloukkausrikos on Suomessa perin harvinainen.

Rikosilmoituksen taustalla on Vuolasrannan pari viikkoa sitten lähettämä avoin kirje Yleisradion toimitusjohtajalle Mikael Jungnerille ja Ajankohtaisen kakkosen tuottajille. Tappouhkauksia mielipiteistään saanutta Lumbergia haastateltiin Ajankohtaisessa kakkosessa 10.7.

"Olen pelännyt jo vuosia ja pelkään edelleen, mutta jonkun on uskallettava sanoa ääneen myös romanien ristiriidat. Eikö sananvapaus koske kaikkia suomalaisia? Fundamentalisti Vuolasrannan Yle-kirje oli henkilökohtaisesti herjaava ja täyttää törkeän kunnianloukkauksen kriteerit", Lumberg sanoo.

Vuolasrannan kirjeessä puututtiin Lumbergin suvun sisäisiin asioihin, ja loukattiin Lumbergin mielestä häntä tahallisesti henkilökohtaisuuksilla. "Olen hylännyt heimoni arvot, mutta en voi vaieta taiteilijana. Aion jatkaa toisinajattelijana ja vien asiani vaikka Euroopan tuomioistuimeen."

Miranda Vuolasranta ei halua kommentoida Lumbergin jättämää rikosilmoitusta, joka tuli hänelle yllätyksenä. "Suomi on vapaa maa ja kaikilla on oltava samanlainen sananvapaus. Arvostan Kiba Lumbergia taiteilijana eikä minulla ole häntä vastaan mitään henkilökohtaisesti, mutta Lumberg leimaa mielipiteillään kokonaisen kansanryhmän, jota en voi hyväksyä."

Vuolasrannan mukaan verikosto ei suinkaan ole tänään yleistä Suomen romaneilla, kuten Lumberg on väittänyt. "Mutta se on totta, että romanit ovat Suomen syrjityin vähemmistö."

Komisario Jouni Jokinen Pasilan poliisipiiristä vahvistaa Lumbergin jättäneen rikosilmoituksen törkeästä kunnianloukkauksesta 28.7. Rikoslain mukaan kunnianloukkauksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>