keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Rockin kuulijoista tuskin kasvaa klassisen suosijoita

12.12.2007 20:00

Klassiselle musiikille ei välttämättä tulevaisuudessa riitä kuulijoita. Sibelius-akatemian taidehallinnon professorin Timo Cantellin mukaan nuorempia sukupolvia ei saada värvätyksi klassisen musiikin kuuntelijoiksi samalla tavalla kuin ennen. Kehitys on havaittu viime aikoina ulkomaisessa tutkimuksessa, mutta sopii Cantellin mukaan myös Suomeen. Pitkään on ajateltu, että nuoret kuuntelevat rokkia, mutta siirtyvät vanhempina klassisen pariin.

"Kiteytettynä voi sanoa, että klassisen musiikin suosio laskee ja yleisöt vanhenevat", sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Mirja Liikkanen.

Klassisen musiikin suosio on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä 1991–2002. Klassisen musiikin kuuntelu väheni kymmenellä prosenttiyksiköllä, ja popin sekä rokin kuuntelu lisääntyi saman verran.

Liikkasen mukaan syitä klassisen suosion vähenemiseen saattavat olla kulttuurin viihteellistyminen ja se, että kouluissa ei panosteta klassiseen musiikkiin kuten aikaisemmin. Timo Cantell epäilee, että syy klassisen suosion hiipumiseen löytyy median viihteellistymisestä, formaattiradioista ja koulusta.


Liikkanen ja Cantell puhuvat huomenna torstaina Helsingin yliopiston sosiologian opiskelijoiden järjestämässä Ooppera on kuollut? -keskustelutilaisuudessa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>