tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Sofi Oksanen rinnastaa perussuomalaiset Hitleriin

28.4.2011 6:48

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sofi Oksanen sanoo italialaislehdessä, että perussuomalaisten taidepolitiikassa on kaikuja Hitlerin Saksasta.

Sofi Oksanen sanoo italialaislehdessä, että perussuomalaisten taidepolitiikassa on kaikuja Hitlerin Saksasta.

Kirjailija Sofi Oksanen arvostelee vaalivoittoon nousseiden perussuomalaisten poliittisia näkemyksiä italialaislehti La Repubblican haastattelussa. Oksanen sanoo lehdessä, että perussuomalaisten puolueohjelmassa on selviä vaikutteita natsijohtaja Adolf Hitlerin ideologiasta.

Erityisesti Oksanen arvostelee perussuomalaisten taidepoliittisia näkemyksiä, joiden hän katsoo rajoittavan sananvapautta ja heijastavan samoja teemoja kuin kansallissosialisteilla.

Oksasen mukaan perussuomalaisten vaalivoitto ei tullut yllätyksenä, sillä puolue on hänen mukaansa tehnyt taitavaa vaalityötä.

Ilmaisunvapauden puolesta huolestuneena taitelijana hän sanoo kuitenkin ihmettelevänsä, miten "puoli miljoonaa suomalaista saattoi äänestää puoluetta, joka on saanut inspiraatioita Hitleriltä".

Oksasen haastattelu on osa laajempaa juttua, jossa italialaislehti käsittelee äärioikeistolaisten virtausten nousua Euroopassa.

Oksasta haastatellaan maailmanmainetta niittäneenä kirjailijana, joka on käsitellyt teoksissaan muukalaisvihaa ja Suomessa päätään nostavaa rasismia.

Esimerkkinä tästä jutussa mainitaan Oksasen kirja Stalinin lehmät.

Oksasen mukaan rasistiset näkemykset ovat saaneet Suomessa kyteä pinnan alla ja niillä on ollut kaikupohjaa etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

"Helsinki ja muu Suomi ovat kaksi eri maailmaa. Uskon, että Helsingissä ollaan edelleen suvaitsevaisia ja liberaaleja. Perussuomalaiset sai Helsingissä paljon vähemmän kannatusta kuin muualla maassa", Oksanen sanoo.

Oksanen kertoo äänestäneensä itse vihreitä, jota hän kuvailee urbaaniksi kaupunkilaisten puolueeksi.

Perussuomalaisten poliittisessa ohjelmassa Oksasen näkee paljon samaa kuin mitä on nähty etenkin Itä-Euroopan muukalaisvihamielisissä puolueissa.

"Seuraan tarkkaan tapahtumia idässä. Joka paikassa äärioikeisto kasvattaa suosiotaan, jopa rasistiset ja juutalaisvastaiset puolueet. Perussuomalaisissa on kaikki ne ominaisuudet, joita on nähtävissä Euroopassa."

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia Oksanen kuvailee "hyväksi puhujaksi" ja taidokkaaksi esiintyjäksi, joka kulkee sininen kravatti ja valkopohjainen Suomen lippu asusteenaan.

Oksanen ei kuitenkaan usko, että Soini voi pitää vaalien alla antamansa vaalilupaukset. "Hän antoi paljon lupauksia, joita hän ei voi pitää. Puolueen taidepolitiikassa on selviä vaikutteita Hitleriltä. En usko, että ne voivat toteutua enkä ainakaan toivo niin."

Haastattelussa Oksanen, jonka äiti on virolainen, kritisoi myös ahdasta käsitystä suomalaisuudesta.

"Itse olen syntynyt Suomessa, äidinkieleni on suomi ja minulla on Suomen passi. Kävin kaikki kouluni Suomessa. Isoisäni ja hänen veljensä taistelivat sodassa niin kuin muutkin suomalaiset. Tämä ei kuitenkaan riitä, jotta voisi olla 'oikea suomalainen'. Jotta sellaiseksi pääsisi, pitäisi olla vereltään puhtaasti suomalainen", Oksanen arvioi.

Italialaislehti julkaisi Oksasen haastattelun tiistaina. Suomessa haastattelua ensimmäisenä siteeranneet iltapäivälehdet kysyivät asiasta kommentteja Oksaselta keskiviikkona.

Oksanen sanoi Ilta-Sanomille, että italialainen toimittaja on ymmärtänyt osan asioista väärin, koska haastattelu tehtiin englanniksi. Hän kuitenkin vahvisti näkemyksensä, että perussuomalaisten taideohjelma muistuttaa diktatuurimaisesta hallinnosta ja toteutuessaan se kaventaisi muun muassa modernin teatterin ilmaisuvapautta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>