perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Suomalaisten sydänäänistä taidetta

Christian Boltanskin Sydänarkisto on ensi vuoden IHME-teos.

1.11.2011 3:00

Nikolai Jakobsen

Ranskalaisen taiteilijan Christian Boltanskin teos Sydänarkisto on ensi vuoden IHME-teos.

Boltanskin päämääränä on kerätä ihmisten sydämenlyöntejä yhteiseksi arkistoksi Teshiman saarelle Japaniin. Kerääminen alkoi 2005, ja ensi maaliskuussa mukaan pääsevät myös suomalaiset sydänäänet, joita kerätään Helsingissä, Joensuussa, Rovaniemellä ja Vaasassa.

Kyseessä on osa Pro Arte -säätiön IHME-nykytaidefestivaalia.

Sydänarkisto toteutuu tiloina, joissa kerätään sydänäänitallenteita. Suomessa se tapahtuu kirjastoissa, Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa.

Christian Boltanski (s. 1944) on usein käyttänyt teoksissaan löydettyjä valokuvia. Hänen teoksensa saavat usein yksityisen arkiston muodon ja ovat käsitelleet eri tavoin muistia, lapsuutta ja joukkotuhoa. Hän on sanonut pitävänsä taiteen tehtävänä nimetä niitä, jotka historia unohtaa nimetä.

Sydänarkisto on järjestyksessä neljäs IHME-teos.

Ensimmäinen oli brittitaiteilija Antony Gormleyn Savi ja kollektiivinen keho, jossa helsinkiläiset pääsivät yhdessä muovailemaan veistoksia valtavasta savikuutiosta vuonna 2009. Sitä seurasivat skotlantilaisen Susan Philipszin ääniteos Helsingin rautatieasemalla 2010 ja tanskalaisen Superflex-ryhmän elokuva Stora Enson talon tuhoutumisesta Kauppatorilla 2011.

Aikaisemmista IHME-festivaaleista on nyt valmistunut julkaisut, jotka ovat luettavissa ja tulostettavissa osoitteessa www.ihmeproductions.fi

Helsingin Sanomat | hs.kulttuuri@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>