sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla

Suomen Pankki maksoi korvauksia valokuvasta 17 000 euroa

27.9.2006 21:28

Vuonna 1993 liikkeelle lasketussa 20 markan setelissä oli Väinö Linnan kuva, joka oli piirretty Margit Ekmanin ottamasta valokuvasta.

Vuonna 1993 liikkeelle lasketussa 20 markan setelissä oli Väinö Linnan kuva, joka oli piirretty Margit Ekmanin ottamasta valokuvasta.

  Suomen Pankki maksoi 20 markan setelissä luvatta käyttämästään Väinö Linnan kuvasta 100 000 markan  eli noin 17 000 euron korvauksen tekijänoikeuksista Studio Kuvasiskoille. Vuonna 1994 maksettu summa on yksi suurimmista valokuvasta maksetuista korvauksista Suomessa.

Suomen Pankki on halunnut pitää sopimuksen ja  korvaussumman salaisina, koska se oli käyttänyt setelin tekemisessä Kuvasiskojen Margit Ekmanin ottamaa valokuvaa luvatta ja vieläpä väärin päin.

Piilotteluhalua on lisännyt se, että summa maksettiin 1994, kun Suomi alkoi vasta selvitä 1990-luvun alun talouskriisistä. Työttömiä oli enemmän kuin kertaakaan lähihistorian aikana, ja kansalaiset syyttivät Suomen Pankkia lamasta ja epäonnistuneesta raha- ja valuuttapolitiikasta.

"Ei tämä ollut millään tavalla hauskaa keskuspankille. Sovittiin, että pidetään se salaisena. Mutta pakkohan tämä on nyt myöntää", sanoo neuvotteluissa mukana ollut Arno Lindgren, joka on nykyään Suomen Pankin lakiasiainpäällikkö.

"Lähdimme aikoinaan siitä, että oikeuteen tätä ei viedä. Oli selvä, että setelin piirroksen ja Kuvasiskojen valokuvataideteoksen välinen yhtäläisyys oli suuri."

Lindgrenin mukaan ongelma tuli Suomen Pankin johdon tietoon vasta sitten, kun miljoonia seteleitä oli jo käytössä.

"Seteleitä tehneiden graafikkojen olisi kyllä pitänyt tajuta, että he käyttävät toisen tuotosta hyväksi", Lindgren sanoo.

Suomen Pankin valokuvan luvattomasta käytöstä maksama korvaus on Suomessa poikkeuksellisen suuri, vaikka nykyisin valokuvien käyttöoikeuksista neuvotellaan ja kiistellään runsaasti. Etenkin internetissä valokuvia käytetään huolettomasti kysymättä lupaa kuvaajilta.

Yleensä osapuolet päätyvät muutamien satasien tai korkeintaan muutamien tuhansien eurojen korvauksiin. Väinö Linnan tapauksessa korvausta lisäsi se, että kuva levisi laajalle ja sen vetäminen markkinoilta oli jokseenkin mahdotonta.

Tekijänoikeuksiin erikoistunut asianajaja Pekka Tarkela sanoo, ettei tiedä tapausta, jossa yksittäisen valokuvan käytöstä olisi maksettu näin suurta korvausta. Mutta poikkeuksellinen oli käyttökin.

"Neuvottelujen kautta voidaan päätyä hyvin erilaisiin maksuihin. Tilanteet vaihtelevat, kuten tästä tapauksesta huomataan", Tarkela sanoo.

Oikeuteen kiistoja viedään vain harvoja.

Yksi tunnetuimmista on juuri vuodelta 1994. Silloin Veho ja mainostoimisto Topitörmä tuomittiin korkeimmassa oikeudessa maksamaan taiteilija Eila Hiltuselle 30 000 markkaa korvauksia automainoksesta, jossa oli käytetty ilman lupaa kuvaa Hiltusen Sibelius-monumentista.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>