keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Suomen blogeista tulikin viihdesivustoja

15.3.2008 22:02

Teemu Kuusimurto

Helsinkiläinen käsityönopettaja Elina Urmas ylläpitää Viiniä ja villasukkia -blogiaan kotonaan Helsingin Suutarilassa.

Helsinkiläinen käsityönopettaja Elina Urmas ylläpitää Viiniä ja villasukkia -blogiaan kotonaan Helsingin Suutarilassa.

Asiapitoisen kansalaisjournalismin sijaan Suomen suosituimmat blogit keskittyvät viihteeseen. Blogilista.fi -palvelun 50 suosituimmasta suomalaisesta blogista 44 voi luokitella viihteeksi.

Paljastukset omasta elämästä, muoti ja trendit sekä viihde kiinnostavat lukijoita. Kaikista suosituimpia ovat olleet kuitenkin jo pitkään käsityöblogit: niissä naiset kirjoittavat käsitöistään ja antavat ohjeita niiden tekemiseen. Samalla saatetaan sivuta omaa elämää, kuin hyvässä naistenlehdessä ikään.

Blogit eli verkkopäiväkirjat syntyivät vuosituhannen vaihteessa, ja ne löivät itsensä läpi vuoden 2004 paikkeilla.

Tuolloin teknolähetyssaarnaajat povasivat blogeista haastajaa perinteiselle journalismille: sinnikkäät kansalaisjournalistit voisivat paljastaa ruohonjuuritasolla kaiken sen, mistä Yleisradion, STT:n ja Helsingin Sanomien kaltaiset valtamediat vaikenevat.

Neljä vuotta myöhemmin näyttää siltä, että blogien lupaus ei täyttynytkään.

Helsingin yliopiston viestinnän laitoksen yliopistonlehtori Heikki Heikkilä vahvistaa, että blogit ovat viihteellistyneet. Suomessa ei ole Heikkilän mukaan ollut todellista tarvetta vakavan kansalaisjournalismin syntymiseen.

"Täällä ei ole kriittistä massaa, jolla olisi riittävästi aikaa ja kunnianhimoa sellaisen verkoston luomiseen, jossa blogit toimisivat poliittisen osallistumisen ja julkisen keskustelun välineenä. Välineet ja tietotaito eivät itsessään tuota sitä", Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan tarve saattaa kuitenkin jossain vaiheessa syntyä.

Blogien kävijämäärien mittaaminen on Suomessa alkeellisella tasolla. Blogilista.fi on ainoa yhtenäinen tilasto, ja senkin tiedot perustuvat sivuston 35 000 käyttäjän lukutottumuksiin. Blogilista lupaa lähiaikoina parannusta palveluunsa. Silti sama viihteellistyminen on havaittavissa esimerkiksi Ruotsissa, jonka blogitilastot ovat luotettavampia.


Helsingin Sanomat ja Blogilista.fi kuuluvat samaan SanomaWSOY-konserniin.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>