perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Tuntematon sotilas on lukijoiden mielestä yhä paras

28.5.2007 21:22

LEHTIKUVA

Helsingin Sanomien elokuvaäänestyksen voitti odotetusti klassikko, Tuntematon sotilas.

Helsingin Sanomien elokuvaäänestyksen voitti odotetusti klassikko, Tuntematon sotilas.

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama Tuntematon sotilas on satavuotisen suomalaisen elokuvahistorian paras teos. Tätä mieltä ovat ainakin Helsingin Sanomien yleisöäänestykseen osallistuneet lukijat.

Toiseksi tuli Matti Kassilan ohjaama Komisario Palmun erehdys, kolmanneksi Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia. Nykyelokuvan parhaaksi arvioitiin Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä, joka jäi – tai kohosi – neljänneksi.

Äänestäjiä oli yhteensä 1 213. He saattoivat antaa äänensä kolmelle elokuvalle. Ensimmäiseksi sijoitettu elokuva sai kolme pistettä, toinen kaksi ja kolmas yhden pisteen.

Lukijoiden äänestysperusteissa korostettiin enemmän Laineen Tuntemattoman sotilaan historiallista merkitystä kuin elokuvan taiteellisia ansioita. Jotkut Laineen kannattajat totesivat jopa, että elokuvan laatu jättää toivomisen varaa.

Suomen elokuva-arkiston tutkijan Sakari Toiviaisen mielestä elokuvan laatua ja merkitystä on vaikea erottaa toisistaan.

"Laineen Tuntematon sotilas on tietysti miedonnettu versio, joka on Linnan alkuperäisteosta isänmaallis-pateettisempi. Se ei välttämättä ole taiteellisesti hienoin suomalainen elokuva, mutta se on edelleen suurin yleisömenestys. Eikä se mikään huono elokuva ole: Laineen vahvuus oli eeppinen kerronta ja näyttelijöistä irti saadut suoritukset. Puolessa vuodessa toteutettuna elokuva oli uskomaton suoritus. "

Toiviainen pitää suosikkien listaa varsin edustavana.

"Kärki on aika klassinen, vaikka oletan, että suuri osa äänestäjistä on nuoria ihmisiä. Elokuvasivistyksen taso on aika hyvä", Toiviainen sanoo.

Pienenä yllätyksenä Toiviainen pitää sitä, etteivät Markku Pölösen elokuvat nousseet listalla korkeammalle. Kivenpyörittäjän kylä, Onnen maa ja Koirankynnen leikkaaja tulevat peräkkäin sijoilla 22–24. Nykyohjaajien on Toiviaisen mukaan vaikea nousta äänestysten kärkeen.

"Elokuvan kenttä on sillä tavalla pirstoutunut, että jokaisella elokuvalla alkaa olla oma erikoisyleisönsä."

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>