lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Valokuvaaja Esko Männikkö sekoitti maukkaan cocktailin

31.8.2007 22:10

Pekka Pääkkö

Männikön suurimman yksityisnäyttelyn avajaisia vietetään Millesgårdenissa.

Männikön suurimman yksityisnäyttelyn avajaisia vietetään Millesgårdenissa.

TUKHOLMA. Vaikka Millesgårdenin taidehalli on suuri, paljon isommankin tilan täyttäminen olisi valokuvaaja Esko Männikölle mahdollista.

"Piti 50 työtä jättää kotiin. Ilmoitin, että 200 työtä on tulossa, mutta täältä sanottiin, että jätä osa pois. Saa nähdä, mahtuvatko nämä 150", Männikkö sanoo.

Näyttelyn nimi Cocktail 1990–2007 kertoo, että kyseessä on erilaisten ainesten sekoitus. Männikön tähän mennessä suurimman yksityisnäyttelyn avajaisia vietetään huomenna.

Hallien seiniä kiertää yhtenäinen kuvavirta, jossa erikokoiset ja eriaiheiset kuvat eri vuosilta ovat vieri vieressä kehys kiinni seuraavassa.

Mukana ovat pohjoisen Suomen yksinäiset miehet, joiden kuvat olivat Männikön kansainvälinen läpimurto 1990-luvun puolivälissä, Mexas-sarjan meksikolaissiirtolaiset Texasista, autiotalot, viime vuosien eläinaiheet.

Ei kronologiaa, ei temaattisia kokonaisuuksia, ei kuvien nimiä – vaan hengästyttävä kuvien jatkumo.

Tukholma on sopiva paikka Männikön retrospektiiville, sillä samasta kaupungista alkoi hänen kansainvälinen uransa. Tarkemmin sanoen Galerie Nordenhaken näyttelystä 1995.

Nordenhake, joka toimii nykyisin sekä Berliinissä että Tukholmassa, on edelleen Männikön tärkein linkki maailmalle. Mutta vain yksi. Viime vuosina hänen yksityisnäyttelyjään on nähty gallerioissa Brysselissä, New Yorkissa, San Sebastianissa, Milanossa, Genevessä, Barcelonassa, Pariisissa ja niin edelleen.

Tukholmasta sai alkunsa myös yksi Männikön pisimpään jatkuneista kuvasarjoista. Hän oli vuonna 2000 mukana Tukholman Moderna Museetin näyttelyssä Organizing Freedom (vapautta järjestämässä), jonka teeman hän väänsi itselleen sopivammaksi Organized Freedom (järjestetty vapaus). Sen alla hän on kuvannut hylättyjä taloja Suomessa, Ruotsissa, Englannissa ja muualla.

"Ihmisen vapaus on suhteellinen käsite. Pudasjärveltä jouduttiin lähtemään Volvolle töihin. Pantiin lappu luukulle ja talot jäi", pohjoiset kotiseutunsa tunteva kuvaaja kertoo.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>