Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Talvivaara-jännärissä on totta toinen puoli

Hyytävän hieno elokuva läpivalaisee viime vuosien pahimman ympäristökatastrofin vaiheita.

Draama Jättiläinen. Ohjaus Aleksi Salmenperä, pääosissa Joonas Saartamo, Jani Volanen, Peter Franzén, Elena Leeve, Saara Kotkaniemi. 97 min. K-12. ★★★★

Ohjaaja Aleksi Salmenperän ja käsikirjoittaja Pekko Pesosen tosipohjaista elokuvaa Talvi­vaaran kaivoksesta tehtiin vuosia ilman suurempaa julkisuutta, eikä ihme. Se käsittelee niin ajankohtaista aihetta ja oikeita eläviä ihmisiä, että tuotannon jauhautumista julkisuusmyllyssä olisi ollut vaikea välttää.

Jättiläinen kertoo suomalaisesta korruptiosta, joka ei ole varsinaisesti rikos, vaan järjestelmään pesiytynyt asenne ja hiljaa hyväksytty tekemisen tapa. Se kuvaa pedantisti hidasta tapahtumaketjua, jossa ei ole juurikaan varsinaista käännekohtaa tai kliimaksia.

Tähän nähden se on hyytävän tehokas elokuva. Jättiläinen pitää otteessaan alusta loppuun ja etenee Salmenperän elegantin ohjauksen, Ville Tantun sykkivän musiikin ja Tuomo Hutrin tyylikkään kuvauksen ansiosta kuin verraton poliittinen trilleri.

Liikemies Pekka Perä perustaa Kainuun korpeen uutta malminkeräysmenetelmää hyödyntävän nikkelikaivoksen, joka ympäristölupa lankeaa nuoren virkamiehen Jussin käsiteltäväksi. Lupa runnotaan läpi, ja Jussille jää aavistus, että kaikki ei ehkä ole kuten pitää.

Asiantuntijalausuntoja peukaloidaan, päästörajoja rukataan teollisuuden toiveista ja byro­kratia palvelee talouselämän etuja. Mikäs siinä, tuleehan Kainuuseen työpaikkoja ja sijoituksia. Mutta kun kahden Keravan kokoisen kaivosalueen jätevedet alkavat saastuttaa lähivesistöjä, käy maan tavan nurja puoli ikävällä tavalla ilmi.

Jättiläinen tekee näkyväksi ne aatteet ja etupiirit, joiden vietäväksi yhteiskunta antautuu. Iso ansio kuuluu Pesosen terävälle käsikirjoitukselle, jonka laatimisessa ovat auttaneet muun ­muassa tutkivat toimittajat Juha Kauppinen ja Hanna Nikkanen. Elokuva sisältää valtavasti faktoja käymättä kuivaksi tai uuvuttavaksi. Pesosella on myös oivallinen ote dialogista, joka ei kuulosta kankealta replikoinnilta.

Henkilödraama tosin jää hienokseltaan systeemin läpivalaisun varjoon. Omantunnon ja uratavoitteiden eri suuntiin repimä Jussi on aidon tuntuinen hahmo ja Joonas Saartamo tekee roolissa hyvää työtä.

Jussi karttaa konfliktia ja tekee perheensä nimissä kompromisseja, joista seuraa lisää harmia. Hahmo jää hitusen etäiseksi, sillä Jussilla ei ole juuri muuta taustaa kuin insinöörin koulutus, vaimo ja lapset.

Peter Franzénin lipevä ympäristöviraston esimies on sentään Jussin aktiivinen vastapeluri, mutta Geologian tutkimuskeskuksen tietoja vuotava tutkija Ada (Saara Kotkaniemi) jää passiiviseksi taustatiedon tilittäjäksi.

Kiehtovin kasvo on Jani Volasen antaumuksella esittämä kaivosyrittäjä Perä. En tiedä kuinka lähellä hahmo on aitoa Pekka Perää, mutta elokuvan puitteissa hän on uskottava ja kierolla tavalla jopa sympaattinen konna. Suureellinen kaivoshanke on hänen valkoinen valaansa, josta luopuminen olisi ”huono tarina”, siinäkin vaiheessa, kun rahat ovat loppu ja luonto pilalla.

Näin hienoa faktapohjaista, poliittisesti latautunutta fiktiota tehdään Suomessa liian harvoin. Koska kyse on paljon mediahuomiota saaneesta ja suomalaisia kuohuttaneesta tapauksesta, elokuvan toden­mukaisuutta tullaan epäilemättä arvostelemaan. Todellisuus taipuu harvoin sellaisenaan näytelmäelokuvan aiheeksi.

Jättiläisen tapauksessa esimerkiksi tapahtumat ympäristövirastossa ovat keksittyjä, ja lienee helppo osoittaa yksityiskohtia, joissa elokuva eroaa todellisuudesta. Mutta nyt voitaisiin kerrankin unohtaa dokumentaariset detaljit ja nauttia siitä, että meillä on ensi-illassa näin tyylikäs ja tärkeä suomalainen draamaelokuva.

Jättiläinen

Kesto (min): 97 min.

Vuosi: 2016

Maa: Suomi

Rooleissa: Jani Volanen, Peter Franzén, Elena Leeve, Saara Kotkaniemi

Ikäraja: 12

Alkuperäinen nimi: Jättiläinen

Laji: draama

Ohjaaja: Aleksi Salmenperä

Kirjoittaja: Pekko Pesonen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  7. 7

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää