Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Talvivaara-jännärissä on totta toinen puoli

Hyytävän hieno elokuva läpivalaisee viime vuosien pahimman ympäristökatastrofin vaiheita.

Draama Jättiläinen. Ohjaus Aleksi Salmenperä, pääosissa Joonas Saartamo, Jani Volanen, Peter Franzén, Elena Leeve, Saara Kotkaniemi. 97 min. K-12. ★★★★

Ohjaaja Aleksi Salmenperän ja käsikirjoittaja Pekko Pesosen tosipohjaista elokuvaa Talvi­vaaran kaivoksesta tehtiin vuosia ilman suurempaa julkisuutta, eikä ihme. Se käsittelee niin ajankohtaista aihetta ja oikeita eläviä ihmisiä, että tuotannon jauhautumista julkisuusmyllyssä olisi ollut vaikea välttää.

Jättiläinen kertoo suomalaisesta korruptiosta, joka ei ole varsinaisesti rikos, vaan järjestelmään pesiytynyt asenne ja hiljaa hyväksytty tekemisen tapa. Se kuvaa pedantisti hidasta tapahtumaketjua, jossa ei ole juurikaan varsinaista käännekohtaa tai kliimaksia.

Tähän nähden se on hyytävän tehokas elokuva. Jättiläinen pitää otteessaan alusta loppuun ja etenee Salmenperän elegantin ohjauksen, Ville Tantun sykkivän musiikin ja Tuomo Hutrin tyylikkään kuvauksen ansiosta kuin verraton poliittinen trilleri.

Liikemies Pekka Perä perustaa Kainuun korpeen uutta malminkeräysmenetelmää hyödyntävän nikkelikaivoksen, joka ympäristölupa lankeaa nuoren virkamiehen Jussin käsiteltäväksi. Lupa runnotaan läpi, ja Jussille jää aavistus, että kaikki ei ehkä ole kuten pitää.

Asiantuntijalausuntoja peukaloidaan, päästörajoja rukataan teollisuuden toiveista ja byro­kratia palvelee talouselämän etuja. Mikäs siinä, tuleehan Kainuuseen työpaikkoja ja sijoituksia. Mutta kun kahden Keravan kokoisen kaivosalueen jätevedet alkavat saastuttaa lähivesistöjä, käy maan tavan nurja puoli ikävällä tavalla ilmi.

Jättiläinen tekee näkyväksi ne aatteet ja etupiirit, joiden vietäväksi yhteiskunta antautuu. Iso ansio kuuluu Pesosen terävälle käsikirjoitukselle, jonka laatimisessa ovat auttaneet muun ­muassa tutkivat toimittajat Juha Kauppinen ja Hanna Nikkanen. Elokuva sisältää valtavasti faktoja käymättä kuivaksi tai uuvuttavaksi. Pesosella on myös oivallinen ote dialogista, joka ei kuulosta kankealta replikoinnilta.

Henkilödraama tosin jää hienokseltaan systeemin läpivalaisun varjoon. Omantunnon ja uratavoitteiden eri suuntiin repimä Jussi on aidon tuntuinen hahmo ja Joonas Saartamo tekee roolissa hyvää työtä.

Jussi karttaa konfliktia ja tekee perheensä nimissä kompromisseja, joista seuraa lisää harmia. Hahmo jää hitusen etäiseksi, sillä Jussilla ei ole juuri muuta taustaa kuin insinöörin koulutus, vaimo ja lapset.

Peter Franzénin lipevä ympäristöviraston esimies on sentään Jussin aktiivinen vastapeluri, mutta Geologian tutkimuskeskuksen tietoja vuotava tutkija Ada (Saara Kotkaniemi) jää passiiviseksi taustatiedon tilittäjäksi.

Kiehtovin kasvo on Jani Volasen antaumuksella esittämä kaivosyrittäjä Perä. En tiedä kuinka lähellä hahmo on aitoa Pekka Perää, mutta elokuvan puitteissa hän on uskottava ja kierolla tavalla jopa sympaattinen konna. Suureellinen kaivoshanke on hänen valkoinen valaansa, josta luopuminen olisi ”huono tarina”, siinäkin vaiheessa, kun rahat ovat loppu ja luonto pilalla.

Näin hienoa faktapohjaista, poliittisesti latautunutta fiktiota tehdään Suomessa liian harvoin. Koska kyse on paljon mediahuomiota saaneesta ja suomalaisia kuohuttaneesta tapauksesta, elokuvan toden­mukaisuutta tullaan epäilemättä arvostelemaan. Todellisuus taipuu harvoin sellaisenaan näytelmäelokuvan aiheeksi.

Jättiläisen tapauksessa esimerkiksi tapahtumat ympäristövirastossa ovat keksittyjä, ja lienee helppo osoittaa yksityiskohtia, joissa elokuva eroaa todellisuudesta. Mutta nyt voitaisiin kerrankin unohtaa dokumentaariset detaljit ja nauttia siitä, että meillä on ensi-illassa näin tyylikäs ja tärkeä suomalainen draamaelokuva.

Jättiläinen

Kesto (min): 97 min.

Vuosi: 2016

Maa: Suomi

Rooleissa: Jani Volanen, Peter Franzén, Elena Leeve, Saara Kotkaniemi

Ikäraja: 12

Alkuperäinen nimi: Jättiläinen

Laji: draama

Ohjaaja: Aleksi Salmenperä

Kirjoittaja: Pekko Pesonen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää