Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Pankkikriisin pörssipelureista kertova The Big Short on Oscar-kisan voittajasuosikki

Elokuva on kertomus ristiriitaisista, likaisista sankareista, taitavista pörssimiehistä, jotka kaatoivat pankit vuonna 2008 ja hyötyivät kaaoksesta

Draama The Big Short, ohjaus Adam McKay, pääosissa Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt, Melissa Leo, ikäraja K12, kesto 130 min. ★★★★

Tässäkö tuleva Oscar-voittaja?

Hyvin mahdollista.

The Big Short on nokkela ja vetävä, hauska ja älykäs elokuva niinkin epäelokuvallisesta ­aiheesta kuin jättimäinen asuntokupla Yhdysvalloissa viime vuosikymmenen lopulla. Miljardien lainasotkut johtivat lopulta pankkikriisiin ja kansainväliseen, Suomeenkin heijastuneeseen lamaan vuonna 2008.

Ei ole yllätys, jos The Big Short voittaisi kuun lopussa sen kaikkein tavoitelluimman Oscarin eli parhaan elokuvan palkinnon.

Miksi? Siksi, että The Big Short on kertomus ristiriitaisista, likaisista sankareista, taitavista pörssipelureista, jotka kaatoivat pankit ja hyötyivät kaaoksesta.

The Big Short perustuu tietokirjailija Michael Lewisin samannimiseen kirjaan.

Jos Lewis ei ole vielä tuttu, häneen kannattaa tutustua viimeistään nyt. Vuonna 1960 syntynyt yhdysvaltalainen reportterikirjailija on jumaloitu tarinankertoja, joka käsittelee kirjoissaan isoja kokonaisuuksia leimallisesti henkilötarinoiden kautta.

Lewisin aiheina ovat olleet muun muassa pörssi, tilastotieteen käyttö ammattilaisurheilussa sekä it-kupla. Lewisin tekstit ovat vedonneet Hollywoodiin jo pitkään. Elokuvat Elämä pelissä ja Moneyball perustuvat hänen teoksiinsa, ja esimerkiksi ammattilaisbaseballista kertovassa Moneyballissa ideana oli voittaa rikkaat seurat pikkurahalla tilastojen avulla.

Se onkin Lewisin toistuva keskiluokan identiteettiä peilaava teema, miten pelata ja voittaa markkina ja löytää systeemin heikko kohta, olla hetken muita terävämpi, tasapäisen sakin kuningas.

Sama pelin ajatus löytyy The Big Shortista. Short viittaa elokuvan nimessä lyhyeksimyymiseen.

Ideana on ymmärtää rahatalous, ymmärtää miten Yhdysvaltain pankit ja ylikuumentunut, huonosti valvottu asuntolainamarkkina toimii ja lyödä pörssin kuninkaat niiden omilla aseilla.

Tarina on iso, niin huikea, että se on myös The Big Shortin heikko kohta.

Katsotaan ensin plussat.

Niitä on paljon, sillä The Big Short on erinomainen elokuva.

Elokuvan ytimestä löytyvät amerikkalaisen elokuvan perusvaltit, myyvät niminäyttelijät ja tekninen taituruus. Muoto kuitenkin poikkeaa tutusta Hollywood-kaavasta. Ohjaajana on Adam McKay, jonka tunnetuimpia töitä ovat tv-parodia Ron Burgundyn legenda sekä koomikko-show’t Funny or Die sekä Saturday Night Live.

Paperilla ohjaimissa on siis A-luokan hömppäherra, mutta taito tehdä kepeää on nyt suorastaan eduksi: McKay uskaltaa toistaa, avata pankkitermejä ja vääntää rautalankaa.

The Big Short kertoo pankkiromahduksesta, subprime-koroista, tilaisuuteen tarttuvista pikkuliikemiehistä, lyhyeksimyymisestä ja tavallisen amerikkalaisen joutumisesta maksumieheksi yllättävin asein: brechtiläisen poliittisen teatterin ja absurdin komedian keinoin.

Mitä se tarkoittaa? Tarinan rikkomista. Puhutaan kameralle, vaihdetaan aihetta, kerrotaan yhtäkkiä miten elokuvahenkilöt valehtelevat. Välillä hypätään ­luentoon, jossa selitetään arvopaperikaupan uhkapeliluonne.

Esimerkistä käy kohtaus, jossa Ryan Goslingin esittämä pankkimies selittää miten holtiton luotonanto kääntyy tappioiden kasvaessa pankkeja vastaan. Silloin pöydällä on pankkikriisin visualisointi, puutornin pienoismalli, joka pian sortuu.

”Haistan rahaa”, pukumies sanoo.

Pilkottu, etäännytetty muoto sopii monisyisen, vaikean tarinan kertomiseen. Samalla aihe myös karnevalisoituu, henkilöhahmot jäävät etäälle.

”En väittänytkään olevani tarinan sankari”, sanoo 47 miljoonaa välityspalkkioina tienannut pukumies kameralle. Hetkeä myöhemmin kuvissa nähdään hänen ikätoverinsa, töitä paiskivan kunnollinen perheenisä, joka pakkaa perheensä autoon, muuta ei enää ole. Talo on mennyt pankkikriisissä alta.

The Big Shortin heikko kohta on sen häilyvä sankaruus.

The Big Short tuo mieleen Oliver Stonen Wall Street -elokuvan vuodelta 1987. Aikansa pörssihuumaa kritisoinut elokuva kääntyi katsomoissa päälaelleen – ahneesta pörssihaista, Gordon Gekkosta, tulikin roolimalli. Monet halusivat meklareiksi.

Samoin on käynyt kirjailija Michael Lewisille: hänen pörssikirjansa Liar’s Poker kannusti myös ahnehtijoita pankkialalle.

The Big Short yrittää välttää sankaruuden sudenkuoppaa komediallisella muodolla. Osin se siinä onnistuukin.

The Big Short on kertomus toisten epäonnesta hyötyvistä, likaisista sankareista. Ja siksi elokuvan finaalista puuttuu ratkaisevalla tavalla voimaa.

Ei ole selvää, kenelle taputtaa.

Avainkohtauksessa nuoret bisnesmiehet riemuitsevat, kun diili on saatu läpi ja miljoonia on tulossa taskuun, kunnes Brad Pittin esittämä vanhempi bisnes­enkeli komentaa pojat riviin. Bisnesenkeli sanoo:

”Tanssi seis.”

The Big Short

Kesto (min): 130

Vuosi: 2016

Maa: Yhdysvallat

Rooleissa: Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt, Melissa Leo

Ikäraja: 12

Alkuperäinen nimi: The Big Short

Laji: draama

Ohjaaja: Adam McKay

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Asuntokupla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  3. 3

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Saako lapsi juoda simaa, vaikka siinä on alkoholia? Sima ei vahingoita lasta, mutta joskus täyskielto voi kannattaa, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  7. 7

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  8. 8

   Amerikkalainen unelma on rikki – 1984 syntyneet eivät enää välttämättä pääse vanhempiensa tulotasolle

  9. 9

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  10. 10

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  7. 7

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää