Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Pankkikriisin pörssipelureista kertova The Big Short on Oscar-kisan voittajasuosikki

Elokuva on kertomus ristiriitaisista, likaisista sankareista, taitavista pörssimiehistä, jotka kaatoivat pankit vuonna 2008 ja hyötyivät kaaoksesta

Draama The Big Short, ohjaus Adam McKay, pääosissa Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt, Melissa Leo, ikäraja K12, kesto 130 min. ★★★★

Tässäkö tuleva Oscar-voittaja?

Hyvin mahdollista.

The Big Short on nokkela ja vetävä, hauska ja älykäs elokuva niinkin epäelokuvallisesta ­aiheesta kuin jättimäinen asuntokupla Yhdysvalloissa viime vuosikymmenen lopulla. Miljardien lainasotkut johtivat lopulta pankkikriisiin ja kansainväliseen, Suomeenkin heijastuneeseen lamaan vuonna 2008.

Ei ole yllätys, jos The Big Short voittaisi kuun lopussa sen kaikkein tavoitelluimman Oscarin eli parhaan elokuvan palkinnon.

Miksi? Siksi, että The Big Short on kertomus ristiriitaisista, likaisista sankareista, taitavista pörssipelureista, jotka kaatoivat pankit ja hyötyivät kaaoksesta.

The Big Short perustuu tietokirjailija Michael Lewisin samannimiseen kirjaan.

Jos Lewis ei ole vielä tuttu, häneen kannattaa tutustua viimeistään nyt. Vuonna 1960 syntynyt yhdysvaltalainen reportterikirjailija on jumaloitu tarinankertoja, joka käsittelee kirjoissaan isoja kokonaisuuksia leimallisesti henkilötarinoiden kautta.

Lewisin aiheina ovat olleet muun muassa pörssi, tilastotieteen käyttö ammattilaisurheilussa sekä it-kupla. Lewisin tekstit ovat vedonneet Hollywoodiin jo pitkään. Elokuvat Elämä pelissä ja Moneyball perustuvat hänen teoksiinsa, ja esimerkiksi ammattilaisbaseballista kertovassa Moneyballissa ideana oli voittaa rikkaat seurat pikkurahalla tilastojen avulla.

Se onkin Lewisin toistuva keskiluokan identiteettiä peilaava teema, miten pelata ja voittaa markkina ja löytää systeemin heikko kohta, olla hetken muita terävämpi, tasapäisen sakin kuningas.

Sama pelin ajatus löytyy The Big Shortista. Short viittaa elokuvan nimessä lyhyeksimyymiseen.

Ideana on ymmärtää rahatalous, ymmärtää miten Yhdysvaltain pankit ja ylikuumentunut, huonosti valvottu asuntolainamarkkina toimii ja lyödä pörssin kuninkaat niiden omilla aseilla.

Tarina on iso, niin huikea, että se on myös The Big Shortin heikko kohta.

Katsotaan ensin plussat.

Niitä on paljon, sillä The Big Short on erinomainen elokuva.

Elokuvan ytimestä löytyvät amerikkalaisen elokuvan perusvaltit, myyvät niminäyttelijät ja tekninen taituruus. Muoto kuitenkin poikkeaa tutusta Hollywood-kaavasta. Ohjaajana on Adam McKay, jonka tunnetuimpia töitä ovat tv-parodia Ron Burgundyn legenda sekä koomikko-show’t Funny or Die sekä Saturday Night Live.

Paperilla ohjaimissa on siis A-luokan hömppäherra, mutta taito tehdä kepeää on nyt suorastaan eduksi: McKay uskaltaa toistaa, avata pankkitermejä ja vääntää rautalankaa.

The Big Short kertoo pankkiromahduksesta, subprime-koroista, tilaisuuteen tarttuvista pikkuliikemiehistä, lyhyeksimyymisestä ja tavallisen amerikkalaisen joutumisesta maksumieheksi yllättävin asein: brechtiläisen poliittisen teatterin ja absurdin komedian keinoin.

Mitä se tarkoittaa? Tarinan rikkomista. Puhutaan kameralle, vaihdetaan aihetta, kerrotaan yhtäkkiä miten elokuvahenkilöt valehtelevat. Välillä hypätään ­luentoon, jossa selitetään arvopaperikaupan uhkapeliluonne.

Esimerkistä käy kohtaus, jossa Ryan Goslingin esittämä pankkimies selittää miten holtiton luotonanto kääntyy tappioiden kasvaessa pankkeja vastaan. Silloin pöydällä on pankkikriisin visualisointi, puutornin pienoismalli, joka pian sortuu.

”Haistan rahaa”, pukumies sanoo.

Pilkottu, etäännytetty muoto sopii monisyisen, vaikean tarinan kertomiseen. Samalla aihe myös karnevalisoituu, henkilöhahmot jäävät etäälle.

”En väittänytkään olevani tarinan sankari”, sanoo 47 miljoonaa välityspalkkioina tienannut pukumies kameralle. Hetkeä myöhemmin kuvissa nähdään hänen ikätoverinsa, töitä paiskivan kunnollinen perheenisä, joka pakkaa perheensä autoon, muuta ei enää ole. Talo on mennyt pankkikriisissä alta.

The Big Shortin heikko kohta on sen häilyvä sankaruus.

The Big Short tuo mieleen Oliver Stonen Wall Street -elokuvan vuodelta 1987. Aikansa pörssihuumaa kritisoinut elokuva kääntyi katsomoissa päälaelleen – ahneesta pörssihaista, Gordon Gekkosta, tulikin roolimalli. Monet halusivat meklareiksi.

Samoin on käynyt kirjailija Michael Lewisille: hänen pörssikirjansa Liar’s Poker kannusti myös ahnehtijoita pankkialalle.

The Big Short yrittää välttää sankaruuden sudenkuoppaa komediallisella muodolla. Osin se siinä onnistuukin.

The Big Short on kertomus toisten epäonnesta hyötyvistä, likaisista sankareista. Ja siksi elokuvan finaalista puuttuu ratkaisevalla tavalla voimaa.

Ei ole selvää, kenelle taputtaa.

Avainkohtauksessa nuoret bisnesmiehet riemuitsevat, kun diili on saatu läpi ja miljoonia on tulossa taskuun, kunnes Brad Pittin esittämä vanhempi bisnes­enkeli komentaa pojat riviin. Bisnesenkeli sanoo:

”Tanssi seis.”

The Big Short

Kesto (min): 130

Vuosi: 2016

Maa: Yhdysvallat

Rooleissa: Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell, Brad Pitt, Melissa Leo

Ikäraja: 12

Alkuperäinen nimi: The Big Short

Laji: draama

Ohjaaja: Adam McKay

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Asuntokupla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle

  9. 9

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  10. 10

   Sokos luopuu turkisten myynnistä – Keskustan kansanedustajat: ”Kaksinaismoralistista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  7. 7

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  8. 8

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Posti kiistää syytöksen Demokraatti-lehden koko painoksen hukkaamisesta – viestintäjohtajalla ja päätoimittajalla täysin erilaiset väitteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää