Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Batman v Superman on iso supersankaritarina, joka kärsii liiasta vakavuudesta

Batman ja Superman, kaksi ehkä kaikkein tunnetuinta supersankaria, ovat vasta nyt ensimmäistä kertaa samassa näytellyssä elokuvassa. Ymmärrettävästi, ohjaaja Zack Snyderin elokuvalta odotetaan suuria.

Jännitys Batman v Superman: Dawn of Justice, ohjaus Zack Snyder, pääosissa Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg. 152 min. K12.★★★

Hieman yllättäen, Batman ja Superman, kaksi ehkä kaikkein tunnetuinta supersankaria, ovat vasta nyt ensimmäistä kertaa samassa näytellyssä elokuvassa.

Ymmärrettävästi, ohjaaja Zack Snyderin elokuvalta odotetaan suuria. Snyder ainakin tuntee supersankarigenren. Hän on ohjannut esimerkiksi Watchmenin ja tämän elokuvan edeltäjän Man of Steel.

Batman v Superman: Dawn of Justice jatkaa Man of Steelin hengessä ja yrittää samalla luoda vähän Watchmenin kaltaista kronikkaa suurista sankareista ja pienistä ihmisistä.

Kuten Snyderin aiemmat supersankarielokuvat, Batman v Superman on synkkä, vakava ja kaikin tavoin iso elokuva. Maailmankuva on musta ja huumori vähissä, kun Batman, Yhdysvallat ja koko ihmiskunta yrittää jotenkin tulla toimeen sen kanssa, että Superman, käytännössä jumalallisia voimia omaava avaruuden muukalainen, kävelee heidän joukossaan. Voiko häneen luottaa?

Elokuva alkaa Man of Steelin loppukohtauksesta, jossa Superman pistää Metropolis-kaupungin säpäleiksi taistellessaan avaruuden muukalaisia vastaan. Kun Superman taistelee avaruusolioita vastaan taivaalla, Batman eli Bruce Wayne (Ben Affleck) yrittää pysyä hengissä katutasolla, tavallisten ihmisten seassa, kun pilvenpiirtäjä toisensa jälkeen kaatuu päälle.

Affleckin Batman on kyyninen ja väsynyt mies, joka on hakannut rikollisia pimeillä kujilla kaksikymmentä vuotta. Hän sanoo apurilleen, hovimestari Alfredille (Jeremy Irons), että he ovat ”aina olleet rikollisia”.

Affleck ja Irons eivät onnistu luomaan samanlaista yhteyttä Waynen ja Alfredin välille kuin Christian Bale ja Michael Caine tekivät samoissa rooleissa Christopher Nolanin Batman-elokuvissa.

Henry Cavill on näyttelijänä jäykän etäinen, mikä sopii Supermaniin. Mutta Cavill ei saa tämän siviili-identiteettiin Clark Kentiin tarvittavaa lämpöä. Amy Adams Clarkin naisystävänä Lois Lanena yrittää parhaansa mukaan kantaa parin tunteita yksin.

Jesse Eisenberg tuo Lex Luthorin nykyaikaan, mutta pääsee vauhtiin vasta aivan lopussa. Gal Gadotin Wonder Womanille on kirjoitettu kovin ohut rooli.

Snyderin ohjaus on mittakaavaltaan valtava ja se on elokuvan suurin ansio. Supermanin aiheuttamaa kriisiä käsittelevä ensimmäinen puolisko vetää mukaansa. Batmanin ja Supermanin väistämätön taistelu on – tietysti – erinomaisen näyttävää toimintaa.

Elokuvan loppupuolella mukaan astuva vihollinen on valitettavasti täysin tusinatavaraa ja elokuvan loppu mielenkiinnotonta mättöä.

Elokuvan suurin ongelma on kuitenkin sen vakavuus. Snyder yrittää yhdistää Nolanin maanläheisten Batman-elokuvien synkkyyden perinteiseen supersankaritarinaan, jossa on ylimaallisia voimia omaavia olentoja, kuten Superman. Se ei oikein onnistu. Marvelin Avengers on asettanut tässä riman korkealle. Marvelin elokuvat osaavat olla ottamatta itseään liian vakavasti ja ovat siksi elävämpiä.

Rinnastus Marveliin on olennainen. Batman v Superman on sarjakuvafirma DC:n ja elokuvayhtiö Warnerin ensimmäinen kunnon yritys vastata kilpailijoidensa Marvelin ja Disneyn Avengersin ympärille rakentamalle elokuvaperheelle.

Snyder onnistuu luomaan tunnun maailmasta, jossa elää muitakin sankareita kuin Superman. Dawn of Justice -nimi viittaa tulossa olevaan Justice League -sankariryhmän elokuvaan. Batman v Supermanissa vilahtavat sen muutkin sankarit. Zack Snyder on ohjaamassa ryhmän ensimmäisen yhteisen elokuvan ensi vuonna ja sen jatko-osan kaksi vuotta myöhemmin.

Oikaisu: Toisin kuin arviossa aiemmin sanottiin, Zack Snyder ei ole ohjannut X-Men elokuvia.

Batman v Superman: Dawn of Justice

Maa: USA

Kesto: 152

Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg

Ikäraja: K-12

Laji: Jännitys

Ohjaaja: Zack Snyder

Valmistumisvuosi: 2016

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää