Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Batman v Superman on iso supersankaritarina, joka kärsii liiasta vakavuudesta

Batman ja Superman, kaksi ehkä kaikkein tunnetuinta supersankaria, ovat vasta nyt ensimmäistä kertaa samassa näytellyssä elokuvassa. Ymmärrettävästi, ohjaaja Zack Snyderin elokuvalta odotetaan suuria.

Jännitys Batman v Superman: Dawn of Justice, ohjaus Zack Snyder, pääosissa Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg. 152 min. K12.★★★

Hieman yllättäen, Batman ja Superman, kaksi ehkä kaikkein tunnetuinta supersankaria, ovat vasta nyt ensimmäistä kertaa samassa näytellyssä elokuvassa.

Ymmärrettävästi, ohjaaja Zack Snyderin elokuvalta odotetaan suuria. Snyder ainakin tuntee supersankarigenren. Hän on ohjannut esimerkiksi Watchmenin ja tämän elokuvan edeltäjän Man of Steel.

Batman v Superman: Dawn of Justice jatkaa Man of Steelin hengessä ja yrittää samalla luoda vähän Watchmenin kaltaista kronikkaa suurista sankareista ja pienistä ihmisistä.

Kuten Snyderin aiemmat supersankarielokuvat, Batman v Superman on synkkä, vakava ja kaikin tavoin iso elokuva. Maailmankuva on musta ja huumori vähissä, kun Batman, Yhdysvallat ja koko ihmiskunta yrittää jotenkin tulla toimeen sen kanssa, että Superman, käytännössä jumalallisia voimia omaava avaruuden muukalainen, kävelee heidän joukossaan. Voiko häneen luottaa?

Elokuva alkaa Man of Steelin loppukohtauksesta, jossa Superman pistää Metropolis-kaupungin säpäleiksi taistellessaan avaruuden muukalaisia vastaan. Kun Superman taistelee avaruusolioita vastaan taivaalla, Batman eli Bruce Wayne (Ben Affleck) yrittää pysyä hengissä katutasolla, tavallisten ihmisten seassa, kun pilvenpiirtäjä toisensa jälkeen kaatuu päälle.

Affleckin Batman on kyyninen ja väsynyt mies, joka on hakannut rikollisia pimeillä kujilla kaksikymmentä vuotta. Hän sanoo apurilleen, hovimestari Alfredille (Jeremy Irons), että he ovat ”aina olleet rikollisia”.

Affleck ja Irons eivät onnistu luomaan samanlaista yhteyttä Waynen ja Alfredin välille kuin Christian Bale ja Michael Caine tekivät samoissa rooleissa Christopher Nolanin Batman-elokuvissa.

Henry Cavill on näyttelijänä jäykän etäinen, mikä sopii Supermaniin. Mutta Cavill ei saa tämän siviili-identiteettiin Clark Kentiin tarvittavaa lämpöä. Amy Adams Clarkin naisystävänä Lois Lanena yrittää parhaansa mukaan kantaa parin tunteita yksin.

Jesse Eisenberg tuo Lex Luthorin nykyaikaan, mutta pääsee vauhtiin vasta aivan lopussa. Gal Gadotin Wonder Womanille on kirjoitettu kovin ohut rooli.

Snyderin ohjaus on mittakaavaltaan valtava ja se on elokuvan suurin ansio. Supermanin aiheuttamaa kriisiä käsittelevä ensimmäinen puolisko vetää mukaansa. Batmanin ja Supermanin väistämätön taistelu on – tietysti – erinomaisen näyttävää toimintaa.

Elokuvan loppupuolella mukaan astuva vihollinen on valitettavasti täysin tusinatavaraa ja elokuvan loppu mielenkiinnotonta mättöä.

Elokuvan suurin ongelma on kuitenkin sen vakavuus. Snyder yrittää yhdistää Nolanin maanläheisten Batman-elokuvien synkkyyden perinteiseen supersankaritarinaan, jossa on ylimaallisia voimia omaavia olentoja, kuten Superman. Se ei oikein onnistu. Marvelin Avengers on asettanut tässä riman korkealle. Marvelin elokuvat osaavat olla ottamatta itseään liian vakavasti ja ovat siksi elävämpiä.

Rinnastus Marveliin on olennainen. Batman v Superman on sarjakuvafirma DC:n ja elokuvayhtiö Warnerin ensimmäinen kunnon yritys vastata kilpailijoidensa Marvelin ja Disneyn Avengersin ympärille rakentamalle elokuvaperheelle.

Snyder onnistuu luomaan tunnun maailmasta, jossa elää muitakin sankareita kuin Superman. Dawn of Justice -nimi viittaa tulossa olevaan Justice League -sankariryhmän elokuvaan. Batman v Supermanissa vilahtavat sen muutkin sankarit. Zack Snyder on ohjaamassa ryhmän ensimmäisen yhteisen elokuvan ensi vuonna ja sen jatko-osan kaksi vuotta myöhemmin.

Oikaisu: Toisin kuin arviossa aiemmin sanottiin, Zack Snyder ei ole ohjannut X-Men elokuvia.

Batman v Superman: Dawn of Justice

Maa: USA

Kesto: 152

Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg

Ikäraja: K-12

Laji: Jännitys

Ohjaaja: Zack Snyder

Valmistumisvuosi: 2016

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Autoverotus ei muutu tämän hallituksen aikana”

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  9. 9

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  10. 10

   Kaliningradilaiset pitävät itseään venäläisinä, mutta vallanpitäjät varoittelevat ”hiipivästä saksalaistamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

   Opas miehen hankintaan

  7. 7

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää