Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Suorasukainen elokuva tyttöjen sorrosta edusti Ranskaa Oscar-kisassa

Mustangia on usein verrattu Sofia Coppolan esikoisohjaukseen Virgin Suicides

Draama Mustang, ohjaus Deniz Gamze Ergüven, pääosissa Günes Sensoy, Ilayda Akdogan, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan ja Doga Zeynep Doguslu, 97 min, K 12. ★★★

Oli se temppu, kun Ranska viime vuonna valitsi Oscareihin maata edustamaan turkinkielisen elokuvan, jonka ohjaaja oli ensikertalainen. Taakse jäivät muun muassa kokeneet Jacques Audiard ja Arnaud Desplechin.

Enemmän vaa’assa taisi tällä kertaa painaa se mistä elokuva kertoo kuin se, miten taitavasti ja kuka tarinan kertoo. Niinpä Oscar-ehdokkaaksi Ranskasta, elokuvan yhdestä suurmaasta, nousi Mustang.

Elokuva, jolla on sievistelemätön poliittinen sanoma.

Mustang tapahtuu Turkissa, se kertoo Turkista ja sen esiintyjät ovat Turkista, mutta tuotantona draamaelokuva on ranskalainen. Myös asetelma ja viesti ovat perin juurin eurooppalaisia.

Ohjaaja on Turkissa syntynyt mutta Ranskassa kasvanut Deniz Gamze Ergüven, 37. Mustang kertoo viidestä siskosta pienessä turkkilaisessa merenrantakylässä. Ohjaaja on itse kasvanut sisarusparven nuorimpana.

Elokuvassa vanhimmat sisaruksista ovat jo aikuisuuden kynnyksellä, pienimmät vielä ­viattomia koululaisia. Elokuvan alussa lukuvuosi päättyy, loma alkaa ja tytöt saavat itse päättää mitä tekevät. Siitä elokuvan hevosiin viittaava nimi, tytöt ovat kuin niitylle karkaavia varsoja.

Kunnes asiat muuttuvat.

Mustang kuvaa tyttöjen kautta agraari- ja kaupunkikulttuurin ristiriitaa, maallistuneen ja vanhaan tarraavan Turkin välistä taistelua.

Elokuvan historiassa on monia Mustangin tapaisia tarinoita lapsuuden lopusta, myös väkivaltaisia sellaisia. Mustang on tässä joukossa elävä, iholle käyvä elokuva. Poikkeuksellisen Mustangista tekee suorasukaisuus, jolla elokuva paljastaa tyttöjä Turkissa sortavaa kulttuuria.

On neitsyystestit, järjestetyt avioliitot ja lakanoiden verisyyttä hääyön jälkeen tarkistavat omaiset. Jalkapalloa ei saa miesten kanssa katsoa, poikien kanssa ei saa mennä rannalle eikä lopulta saa mennä nettiin, soittaa puhelimella eikä mennä kouluunkaan koska immenkalvo.

Näissä lasikattoja esittelevissä kohtauksissa Mustang on tendenssimäinen mutta myös vahvimmillaan vaikka uskonnon ja vanhoillisen arvomaailman yhteyttä ei tuodakaan esiin.

Olennaista Mustangissa on, että tytöt Sonay, Selma, Ece, Nur ja Lale on kirjoitettu tarinassa orvoiksi. (Heistä huolehtivat isoäiti, setä ja liuta tätejä.) Käsikirjoitusratkaisu kertoo, että ohjaaja Ergüven sekä toisena käsikirjoittajana toiminut Alice Winocour haluavat kuvata enemmän kulttuurista kuin vanhemmista eroon kasvamista.

Samaa aihepiiriä käsitteli Suomessa hiljan valmistunut omakohtainen dokumentti Isän tyttö, jonka ohjasi suomalaisturkkilainen Melisa Üneri.

Jos jotain, Mustang vastustaa voimalla naisten ja tyttöjen seksuaalistamista. ”Kasvoimme vaimotehtaalla”, kuten yksi tytöistä elokuvassa asian tiivistää.

Ergüvenkin kyllä estetisoi tyttöjä, mutta ei miesohjaajien tapaan. Leikit ja halaukset, sisarusten yhteinen aika kuvataan Mustangissa sellaisten valofiltterien läpi, joilla yleensä kuvataan rajatonta vapautta, onnea ja kauneutta. Mustangia on usein verrattu Sofia Coppolan esikois­ohjaukseen Virgin Suicides.

Elokuvana Mustangissa on vikaakin, kuten esikoisohjauksissa on tapana. Nuorimman tytön kertojanääni on esimerkiksi osoitteleva. Vakavaa kerrotaan myös turhan kevyesti.

Ratkaisu on tarkoituksellinen, mutta se vie mielestäni tehoja draamasta, aiheuttaa tyylillistä huojuntaa.

Syntyy hyvän mielen tragedia.

Mustang

Kesto (min): 97

Vuosi: 2015

Maa: Ranska

Rooleissa: Günes Sensoy, Ilayda Akdogan, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan ja Doga Zeynep Doguslu

Ikäraja: 12

Laji: Draama

Ohjaaja: Deniz Gamze Ergüven

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elokuva-arvostelut
 • Elokuvateatterit
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää