Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Dokumentti tarjoaa silmäniloa argentiinalaisen tangon ystäville

María Nieves ja Juan Carlos Copes tanssivat jumalaisesti, mutta muu ei sitten sujunutkaan

Dokumentti Viimeinen tango. Un tango más. Ohjaus German Kral. 85 min. S. ★★★

Argentiinalainen tango sopii elokuvaan. Kamera tallentaa sekä tanssin taituruutta että lähikuvissa tanssijoiden intensiivisiä katseita ja jalkojen tarkkoja liikkeitä.

Saksalais-argentiinalaisen German Kralin dokumentti kertoo kahden tangon suuren tähden, María Nievesin ja Juan Carlos Copesin tarinan yhdistelemällä haastatteluita, arkistofilmejä ja tangoesityksiä. Nievesin ja Copesin pitkä yhteinen ura katkesi 1990-luvulla, ja nyt kahdeksankymppiset tanssijat kertovat sen eri vaiheista. Nieves avoimemmin, Copes varautuneemmin. Yhdessä he eivät suostu puhumaan.

Kysymyksiä esittävät tangon nuoren polven nykytähdet, jotka samalla esittävät lavasteissa Nievesin ja Copesin tarinaa. Heitä kiinnostaa varsinkin Nievesin rooli, sillä hän sieti ex-mieheltään paljon pelkästään tangotaiteen nimissä, ja silti Copes lopulta hylkäsi hänet.

Nieves on aito drama queen, Copes puolestaan kuvailee pa­riaan enimmäkseen ammattilaisena. Tavatessaan he olivat molemmat nuoria, ja kunnian­himoinen Copes tajusi pian, että Maríasta tulisi hänen ”Stradivariuksensa”.

Arkistofilmeiltä näkee, että loppuaikoina heidän välillään iski kipinöitä, mutta sehän vain lisää tangon dramatiikkaa. Nuoret tanssijat tutkivat heistä otettuja valokuvia ja näkevät, missä vaiheessa he lakkasivat katsomasta toisiaan silmiin.

Kralin elokuva on aiheensa näköinen, tyylikäs ja tunteikas, mutta fiilistelyn lomasta on aika vaikea poimia informaatiota argentiinalaistangon eri vaiheista. Copes ja Nieves edustivat tangon uusia suuntauksia, ja Copes oli yksi avaintekijöistä tangon maailmanvalloituksessa. Nieves oli aina valmis seuraamaan mukana.

Kral tekee yhteistyötä saksalaisohjaaja Wim Wendersin kanssa, ja Wenders on tuottanut Viimeisen tangon. Dokumentti tuo mieleen Carlos Sauran legendaariset flamencoelokuvat, joissa niissäkin sekoitettiin dokumentointia ja fiktiota, mutta Saura teki sen paljon taitavammin. Sittemmin Copas olikin mukana Sauran Tango-elokuvassa (1998) ja suunnitteli sen koreografiat.

Tangon rakastajille Kralin dokumentti tarjoaa kuitenkin runsaasti silmäniloa.

Viimeinen tango

Kesto (min): 85

Vuosi: 2016

Maa: Saksa/Argentiina

Rooleissa: María Nieves, Juan Carlos Copes

Ikäraja: S

Alkuperäinen nimi: Un tango más

Laji: dokumentti

Ohjaaja: German Kral

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva-arvostelut
 • Dokumenttielokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Jokeri-vahti Karri Rämö kasvoi NHL:ssä Miikka Kiprusoffin pitkän varjon alla: ”Oli hauska kuunnella niitä juttuja, kun he haikailivat hänen peräänsä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää