Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Rajusta kuvastosta huolimatta Antti Jokisen lähiöelokuva hiipuu tyylitteleväksi välityöksi

Pahan kukat esittää rajuutta olematta raju.

Draama Pahan kukat, ohjaaja Antti J. Jokinen, pääosissa Juno, Viljami Nojonen, Eero Aho, Diana Tekorang, Alma Pöysti, kesto 105 min. K16. ★★

Antti J. Jokisen uusi elokuva vaikuttaa välityöltä historiallisten Puhdistus- ja Kätilö-elokuvien jälkeen. Nykyhetkeen sijoittuva Pahan kukat kertoo, miten huume-erän pieleen mennyt katukauppa vaikuttaa osallisiin ja miten vaikutus kertautuu lähipiiriin ja laajemmalle, myös sivullisiin.

Samalla Jokinen maalaa kuvaa Helsingin lähiöistä takapajulana, jossa mellakoiden puhkeaminen on vain ajan kysymys.

Jokisen ohjaus palkittiin kesällä elokuvafestivaalilla Shanghaissa. Palkinto kertoo kuitenkin enemmän kiinalaispainotteisen festivaalin tasosta kuin itse elokuvasta.

Pahan kukat on lähiökuvaukseksi hyvin vähän poliittinen, enemmän elokuva on eleitä ja tyyliä, tyylittelyä, komeita kuvia. Se on tietenkin valinta. Elokuva jää enemmän tavoittelemaan ja esittämään rajuutta kuin olemaan sitä.

Käsikirjoitus on Jokisen oma. Ensi sekunneilla esitellään punk, poliisi ja irokeesi. Tarinan päähenkilö on, tai sen pitäisi olla, 15-vuotiaan Sipen. Poika käy vielä koulua, kuuntelee punkia ja ihailee isoveljeään.

Isoveli hapuilee toisaalla poliisien, pikkurikosten ja itsenäisen elämän aloittamisen välissä. Rakkauskin orastaa veljesten elämässä, vaikka varjona väijyy lähiö- ja etenkin perhetausta. Isä on rakastava, mutta pelottava ja äiti kovin pelästynyt ihminen.

Elokuvan isän ja poikien kahnaukset muistuttavat suomalaisen elokuvan realistisen draaman pitkästä perinteestä. Lähellä on myös toinen tunnettu lajityyppi, rikoselokuvan kansainvälinen traditio. Jokinen työryhmineen käyttää paljon, liikaakin, aikaa kuvatakseen isoveljen elämänpiiriä, alamaailman puuhia, kaman luukutusta ja velanperintää, kovistelua ja nahinointia.

Toisenlaista happea tarinaan tuovat Sipen opettajan kohtaukset, joissa luennoidaan filosofiasta ja Baudelairesta. Ne hetket ovat kuin ranskalaisesta elokuvasta. Krista Kosonen esittää opettajaa.

Pahan kukat voisi nousta elokuvana moneen suuntaan, mutta keskeisiä jarruja on kaksi. Jokisen oma käsikirjoitus on turhan kapea, paatoksellinen ja tällaisenaan myös tukkoinen, tarinaa selitetään enemmän kuin kerrotaan. Puhki selittäminen vaivaa myös ohjausta.

Toisekseen Sipen tarina (häntä esittää amatööri Viljami Nojonen) ei sittenkään kanna elokuvaa, vaan pääosaan kiilaa Jon Korhonen-Hurmerinnan eli räppäri Junon esittämä isoveli. Hän on hyvin elokuvallinen hahmo rastoineen ja maihareineen, mutta kameraesiintyjinä molemmat ovat auttamatta heikkoja eikä heistä irtoa vivahteita. Kuva ei herää eloon.

Sauli Niinistön tv-puheiden ja näköalattoman lähiöankeuden leikkaaminen yhteen tuntuu alleviivaavalta eikä esimerkiksi sosiaalitätien kotikäyntikohtaus ole yhtään sen uskottavamman tuntuinen vaikka tunnelma miten olisi aggressiivinen.

Tyhjiön täyttää ammattilainen, tässä tapauksessa näyttelijä Eero Aho, jonka sivuhahmo nousee elokuvan isoksi figuuriksi veljesten isänä. Samalla taitaa tulla todistetuksi se, miten paljossa Jokisen suositut historiallisetkin elokuvat ovat nojanneet taitavien näyttelijöiden suorituksiin.

Sykettä kyllä lähiökuvauksessa piisaa. Ohjaaja-kirjoittaja Jokinen, kuvaaja Matti Eerikäinen ja leikkaaja Kimmo Taavila kuljettavat tarinaa nopealla kuvien ja musiikin sykkeellä. Ratkaisu toimii siellä täällä, mutta kokonaisuutena elokuva jää pintatasolle.

Pahan kukat

Kesto (min): 105

Vuosi: 2016

Maa: Suomi

Rooleissa: Juno, Viljami Nojonen, Eero Aho, Diana Tekorang, Alma Pöysti

Ikäraja: 16

Laji: Draama

Ohjaaja: Antti J. Jokinen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elokuva-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää