Elokuva-arvostelut

Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Näin hyvää lastenelokuvaa ei ole tehty Suomessa vuosikausiin – Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu on anarkistinen ja hullutteleva

Lastenelokuvat voivat Suomessa hyvin. Ne ovat suomalaisen elokuvan kovaa ydintä ja keräävät satojatuhansia katsojia.

Lastenelokuva Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu, ohjaus Rike Jokela, pääosissa Antti Holma, Riku Nieminen, Eedit Patrakka, Mari Lehtonen, Pirjo Lonka, Sulevi Peltola. 70 min. S. ★★★★

Onko näin hyvää lastenelokuvaa tehty Suomessa vuosikausiin?

Eipä ole.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu on kekseliäs, vauhdikas ja tuoreen oloinen. Elokuvalle tekee mieli toivottaa pitkää ikää.

Voi tietenkin kysyä, miksi tämä ei ole animaatio? Elokuvahan perustuu suosittuihin pikkulasten kuvakirjoihin. Animaation teko olisi kuitenkin paljon kalliimpaa.

Vielä parikymmentä vuotta sitten Suomessa lastenelokuvia vieroksuttiin ja niiden puolesta kirjoitettiin julkilausumia. Nyt lastenelokuva voi meillä hyvin, todella hyvin voisi sanoa: lastenelokuvat ovat suomalaisen elokuvan kovaa ydintä, jotka keräävät satojatuhansia katsojia. Uusi aika kääntyi vuonna 2008, jolloin ensi-iltaan tulivat sekä ensimmäinen Niko-animaatio että ensimmäinen Risto Räppääjä.

Tekijät eivät kuitenkaan ota suuria riskejä lasten tai nuorten elokuvilla. Aiheiksi valikoituvat lähes aina jo valmiiksi sarjamuotoiset brändit, joilla on jo valmis yleisö. Tatu ja Patu -elokuva asettuu jatkoksi tähän jonoon, jossa menestyneestä kirjasarjasta muokataan elokuva. Elokuvaversio ei kuitenkaan ole niin hengetön ja laskelmoiva kuin moni verrokki.

Yhtä ilahduttava poikkeus oli pari vuotta sitten valmistunut, Taavi Vartian kirjoittama ja ohjaama, varhaisteineille suunnattu seikkailu Lomasankarit.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen tekemissä Tatu ja Patu -kirjoissa keskeistä ovat olleet lapsen tasolta katsottu arki, absurdi komiikka sekä leikittelevät kuvat. Välillä Tatu ja Patu ovat olleet päiväkodissa, välillä supersankareina kunnes he kohta keksivät jäätelökonetta. Yksittäiset ideat ovat olleet juonta ja suurta tarinaa tärkeämpiä. Näin on myös elokuvassa.

Tarina Tatun ja Patun elokuvassa on hyvin ohut eikä elokuva kestäkään kuin vähän yli tunnin. Tatu ja Patu saapuvat junalla Helsinkiin tapaamaan Veera-tyttöä, joka on valmistautumassa jouluun leipoen ennätyssuurta piparkakkutaloa. He kuitenkin ajautuvat eroon toisistaan.

Tarina on kehys, jonka varaan ohjaaja Rike Jokela, käsikirjoittaja Aino Havukainen ja muu työryhmä ripustavat irrallisia, koomisia irtonumeroita. Ne ovat elokuvan se juttu, jonka varassa juttu toimii: Tatu ja Patu paistavat hyasintteja, opettelevat stadia ja sanovat swägi ja sufee, saavat parran, haistavat Joulupukin kainaloa ja luulevat ruisleipiä kännyköiksi.

Helppoa, kun sen osaa. Veljesparia näyttelevät ilmavasti ja taitavasti Antti Holma ja Riku Nieminen. Veerana esiintyy Eedit Patrakka. Hauska visuaalisuus on ollut Tatun ja Patun kuvakirjoissa keskeinen osa viehätystä. Elokuvaan samaa tunnelmaa on onnistuneesti tuotu iloittelevalla musiikilla ja äänimaailmalla.

Mitä Tatu ja Patu oikein ovat? Kirjoissa he ovat veljeksiä, jotka asuivat Outolan kaupungissa. Elokuvassa heistä puhutaan Veera-tytön mielikuvituskavereina.

Ilveilijöitä he ovat joka tapauksessa, narreja, jotka etsivät, missä kulkee oikea ja väärä. He ovat myös osa anarkististen lastensankarien pitkää jatkumoa. Kirjoihin onkin piilotettu kunnianosoituksia populaarikulttuurin tunnettujen sankarien suuntaan. Elokuvassa kumarretaan E.T.:lle.

On Tatun ja Patun elokuvassa särönsäkin. Sponsorit näkyvät kauas voimakkaana, vaikka esimerkiksi helsinkiläinen huvipuisto ja tavaratalo onkin liimattu osaksi tarinaa. Voi myös kysyä, onko Tatujen ja Patujen sukupuoliroolitus ihan tätä päivää. Miksi juuri tytön eli Veeran pitää olla se järkevä, miksi juuri poikien toimintaa ja pöhköä hassuttelua pitää ihailla?

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu

Kesto (min): 70

Vuosi: 2016

Maa: Suomi

Rooleissa: Antti Holma, Riku Nieminen, Eedit Patrakka, Mari Lehtonen, Pirjo Lonka, Sulevi Peltola

Ikäraja: S

Laji: Lastenelokuva

Ohjaaja: Rike Jokela

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elokuva-arvostelut
 • elokuva-arvio
 • Lastenelokuvat
 • lastenkirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  3. 3

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  6. 6

   Vastasyntyneen imettäminen on kokopäivätyötä – seksi ei ole päällimmäisenä mielessä

  7. 7

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  8. 8

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  9. 9

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  10. 10

   Oaklandin tulipalon uhrien joukossa myös suomalainen – kuolleita löytynyt jo 36

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  9. 9

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää