Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Puhtoinen Tom Cruise säännöstelee silmäniskujaan ja onnistuu viimein nyrkkisankarin roolissaan

54-vuotiaan Cruisen tuorein tähtirooli on kovaotteinen sotilaspoliisi Jack Reacher, jota pidetään uutena James Bondina.

Jännitys Jack Reacher: Paluu päämajaan (Jack Reacher: Never Go Back). Ohjaus Edward Zwick. Pääosissa Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Aldis Hodge. 118 min. K16. ★★★

Aluksi olin Tom Cruisea vastaan. Hän ei olisi ollut minun valintani, minun Jack Reacherini. Ajattelin, että Cruisella on jo toinen jalka menneessä eikä hän sovi rooliin.

Olin väärässä.

Tom Cruise on sittenkin sopiva, ellei jopa hyvä valinta esittämään nyrkkisankari Jack Reacheria.

Ai kuka Jack Reacher?

Reacher on yksi merkittävimmistä 2000-luvun populaarikulttuurin hahmoista, ja hahmosta on usein puhuttu uutena Bondina. Järjestyksessä toinen hänestä kertova elokuva, Jack Reacher: Paluu päämajaan on ensi-illassa tällä viikolla maailman eri kolkilla. Cruise on pääroolissa ja menestystä odotetaan – kuten Cruiselta usein.

Elokuvat perustuvat Reacher-kirjoihin, jotka ovat olleet top-listojen kärjessä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kirjoja on parikymmentä, ja niissä on samaa vikaa kuin Reacherissa itsessään: toimivat kellontarkasti, etenevät kuin junat. Reacherit on kirjoittanut brittiläinen rikoskirjailija Lee Child.

Majuri Reacher on entinen Yhdysvaltain armeijan sotilaspoliisi, joka usein vain pankkikortti ja hammasharja taskussaan liftaa ympäri Yhdysvaltoja. Hän asuu nuhjuisissa motelleissa, ja törmätessään vääryyksiin pysähtyy jakamaan oikeutta.

Reacher on epätodennäköinen sankari digitaaliaikana. Hän on armeijavuosinaan kovaluiseksi ja valtaa pitäviä kohtaan kyyniseksi oppinut tappelija, joka on kova koville. Hän lyö, ei siis ammu tai hakkeroi, neljäkin korstoa katuun silmänräpäyksessä, ja astuu sitten juomaan palanpainikkeeksi mustat kahvit dinerissa.

Reacher on yhtä aikaa sekä koditon marginaalissa elävä myyttinen kulkuri että arvokonservatiivi, joka puolustaa aina naisia, lapsia sekä sotilaskunniaa. Reacherin nyrkki pitää.

Hyvä rooli siis Cruisen kaltaiselle, puhtoista imagoa tarvitsevalle vanhan polven actionnäyttelijälle.

Paitsi, että Cruise ei raameiltaan vastaa mitenkään kirjojen kuvaa Jack Reacherista. Cruisea tuskin haittaa se, että 54-vuotiaana häntä pidetään elokuvassa nelikymppisenä. Hankalampi asia on, että romaaneissa Reacher on kaksimetrinen kolossi ja on siksi monesti voittamaton. Cruisen kerrotaan olevan 170-senttinen.

Cruisesta puuttuu myös Reacheriin olennaisesti liittyvä kasvottomuus. Cruise on kuulunut toimintaelokuvien isoihin vetonauloihin jo yllättävän kauan, 30 vuotta. Otsikoissa hän on pysynyt myös yksityiselämänsä, skientologian sekä Mimi Rogersin, Nicole Kidmanin ja Katie Holmesin kanssa solmittujen avioliittojen kautta. Cruisea on käsitelty mediassa niin paljon, että hänen on enää näyttelijänä vaikea kuvitella hiipivän mihinkään Mustanaamion tapaan.

Näyttelijänura alkoi toden teolla Top Gunista vuonna 1986. 1990-luvulta Cruisen huippuelokuviin lasketaan usein Syntynyt 4. heinäkuuta ja Jerry Maguire – Elämä on peliä. Samalla vuosikymmenellä starttasi myös Cruisen tunnetuin tuote, Vaarallinen tehtävä eli Mission Impossible -toimintaelokuvien sarja, joka on tuottanut lippuluukuilla noin 2,5 miljardia euroa.

Näyttelijänä Cruise onkin mainettaan parempi, vaikka hänen poikamaiset kasvonsa eivät aina suurta draamaa lupaisikaan. Hienoja Cruisen rooleja löytyy muun muassa elokuvista Eyes Wide Shut, Magnolia sekä Collateral– väärä aika, väärä paikka.

Jack Reacher on hahmona kuitenkin niin lakoninen, että hurmuripojan imagosta on roolissa Cruiselle enemmän haittaa kuin hyötyä. Cruise osaa kuitenkin säännöstellä silmäniskujaan, ja tässä toisessa Reacherissa hän on enemmän roolissa kiinni kuin ensimmäisessä, vuonna 2012 valmistuneessa Jack Reacherissa.

Jack Reacherina hän pääsee väläyttämään myös yhtä tavaramerkeistään, tankkimaista juoksutapaansa, jota hän on esittänyt vuosikymmeniä.

Reacher-elokuvan pohjaksi on valittu vuonna 2013 ilmestynyt Never Go Back, suomeksi Paluu päämajaan. Tarinassa on hyvä juoni, mutta vielä paremmat sivuhenkilöt: Reacher saa aisaparikseen majuri Susan Turnerin (mainio Cobie Smulders, Cruise on usein parhaimmillaan, kun vastanäyttelijänä on nainen), ja lisäksi hän saa kuulla jotakin ennen kuulumatonta.

Reacher saa kuulla olevansa 15-vuotiaan tytön isä. Ja tämä on se asia, mikä Cruisea näyttää erityisesti kiinnostaneen tässä elokuvassa. Kolmen lapsen isä on halunnut esittää isää.

Hienosti Cruiselta sujuukin kohtaus, jossa isä potee syyllisyyttä oltuaan poissa tyttären elämästä. Sen sijaan loppupuolella kohtaus, jossa isä on rakastettu ja ihailtu, menee ohjaaja Edward Zwickiltä liioittelun puolelle.

Elokuvissa Jack Reacher on sittenkin eri asia kuin kirjoissa. Cruise on siepannut Lee Childin kirjabrändin omakseen, ja tehnyt Jack Reacherista oman tähtikuvansa välikappaleen.

Jack Reacher: Paluu päämajaan

Kesto (min): 118

Vuosi: 2016

Maa: Yhdysvallat

Rooleissa: Edward Zwick, pääosissa Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh, Aldis Hodge

Ikäraja: K16

Alkuperäinen nimi: Jack Reacher: Never Go Back

Laji: Jännitys

Ohjaaja: Edward Zwick

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elokuva-arvostelut
 • elokuva-arvio
 • Tom Cruise

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää