Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Afrikkalaisen kruununprinssin ja eurooppalaisnaisen rakkaustarina aiheuttaa skandaalin tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa

A United Kingdom puhuttelee myös nykyaikaa.

Draama

A United Kingdom, ohjaus Amma Asante, pääosissa David Oyelowo, Rosamund Pike, Jack Davenport, Laura Carmichael. 111 min. K12

★★★

Tämän elokuvan nimellä on kahdenlainen merkitys. Toisaalta se tarkoittaa kuninkaansa ja tämän kuningattaren ympärille yhdistynyttä pientä afrikkalaista kuningaskuntaa, toisaalta ironisesti Britannian Yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa ”yhdistyneisyys” tarkoittaa Lontoossa istuvan hallituksen oikkuihin alistumista.

Tarina on tosi. 1940-luvun lopulla afrikkalaisen Betsuanamaan (nykyisen Botswanan) kruununprinssi Seretse Khama avioitui valkoihoisen brittinaisen Ruth Williamsin kanssa. Asiasta nousi rodullinen ja poliittinen skandaali, kun prinssin setä ei hyväksynyt avioliittoa, eikä liioin Betsuanamaata havitellut, apartheid-politiikkaa soveltanut Etelä-Afrikka.

Britannialla puolestaan oli taloudellisia etuja suojeltavanaan Etelä-Afrikan suhteen, joten senkin hallitus asettui vastustamaan protektoraattinsa kruununprinssin ja lontoolaisen konttoristin avioliittoa.

Ghanalaisten vanhempien tyttärenä syntynyt brittiohjaaja Amma Asante on saanut kiitosta kahdesta aiemmasta pitkästä elokuvastaan (A Way of Life ja Belle), eikä hän huonoa työtä tee nytkään. Tosin A United Kingdom -elokuvan alku, Seretsen ja Ruthin romanssin syttyminen, muistuttaa kovasti keskinkertaista brittiläistä tv-sarjaa.

Onneksi kerronta terävöityy, kun tarinaan tulee sen poliittinen ja rasistinen elementti. Rasismia on kahdensuuntaista: britit kammoksuvat valkoisen naisen ja mustan miehen avioliittoa, betsuanamaan asukkaat taasen sitä, että heidän kuninkaallaan olisi valkoihoinen kuningatar. Brittipoliitikot ajavat itsekkäästi ja häikäilemättä omaa ja valtionsa taloudellisia etuja.

A United Kingdom kertoo ajasta 60–70 vuotta sitten, mutta se puhuttelee myös nykyaikaa. Vaikka mustan ja valkoisen ihmisen välinen avioliitto ei enää ole entisaikainen tabu, ei valtioiden taloudellisten etujen ajaminen yli yksilöiden kohtaloiden ole miksikään muuttunut.

Assante tekee tarkoituksella visuaalisesti näyttävää, viihteellistä ja romanttistakin elokuvaa, mutta sanoma suvaitsevaisuudesta ja poliittisten tarkoitusperien käyttämisestä inhimillisesti katsottuna moraalittomasti tulee kauniin kuoren alta kyllä läpi.

David Oyelowo ja Rosamund Pike istuvat hyvin rooleihinsa Seretsena ja Ruthina. Jack Davenport tyypittelee mehukkaasti yläluokkaisen brittidiplomaatin täydellisen, kohteliaisuuteen naamioidun omahyväisyyden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Elokuva-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  10. 10

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää