Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Dardennen ohjaajaveljesten uutuuselokuvassa syyllisyys ei jätä nuorta lääkäriä rauhaan

Tuntemattoman tytön pääosaa esittävän Adèle Haenelin roolityö kannattelee elokuvaa.

Draama

Tuntematon tyttö (La fille inconnue). Ohjaus Jean-Pierre ja Luc Dardenne. Pääosissa Adèle Haenel, Olivier Bonnaud ja Jérémie Renier. 106 min. K12.
★★★

Belgialaisten Dardennen ohjaajaveljesten edellinen työ Kaksi päivää, yksi yö kertoi vähäeleisesti ja tarkasti nykypäivän työ­elämästä.

Perheenäiti Sandralla oli yksi viikonloppu aikaa ylipuhua työystävänsä luopumaan bonuksistaan, jotta hän säilyttäisi työpaikkansa. Elokuvan tyylilajina oli eleetön arkidraama.

Uutta elokuvaa Tuntematon tyttö voisi puolestaan kuvata eleettömäksi arkitrilleriksi.

Jenny Davin (Adèle Haenel) on elokuvan päähahmo, osaava ja tarmokas lääkäri belgialaisessa pikkukaupungissa Seraingissa.

Muutkin ovat huomanneet nuoren lupauksen, ja hän onkin hyvää vauhtia ajautumassa uraputkeen.

Kaikki muuttuu varkain, kun hän yhtenä iltana jättää vastaanoton oven avaamatta vaikka summeri soi. Onhan putiikkikin ollut jo tunnin kiinni.

Seuraavana päivänä poliisi käy kyselemässä liikkeen valvontanauhoja. Summeria soittanut tyttö on löydetty kuolleena lähistöltä.

Poliisi alkaa tutkia tapausta, mutta niin myös Davin. Häntä ajaa eteenpäin pikemmin syyllisyydentunto kuin pakkomielle: ”Jos olisin avannut oven, hän olisi elossa kuten minä”.

Elokuva sisältää paljon pieniä kohtauksia, jotka eivät sinänsä juonen kannalta ole avainhetkiä vaan joista rakennetaan suurempaa mosaiikkia.

Kaiken keskellä on Davin ja hänen omatuntonsa.

Häntä leimaa ehdoton oikeudenmukaisuus ja hän pitää vähäosaisten puolta. Hän ei piittaa menestyksen ulkoisista merkeistä vaan kulkee samassa kauhtuneessa takissa ja ajaa kämäistä pikkuautoa.

Perheetön Davin käy vain kerran kotonaan – silloinkin vain noutamassa sänkyvaatteet, jotta hän voisi päivystää vastaanotolla 24 tuntia vuorokaudessa.

Pyhimys hän ei kuitenkaan ole. Lääkäri polttaa tupakkaa ja pomottelee harjoittelijaansa sillä seurauksella, että nuori mies lopettaa lääketieteen opintonsa.

Davinin on silti pakko saada selvittää mitä tapahtui – tai edes se, mikä oli kuolleen tytön nimi.

Tuntematon tyttö on tutkielma syyllisyydestä ja vastuusta. Suurin osa käänteistä tapahtuu pinnan alla, enintään kasvoilla. Elokuvassa ei ole vauhtia, mutta siinä tapahtuu koko ajan.

Elokuvan ilme on riisuttu. Autenttiset äänet ja käsivarakuvaus tekevät siitä niin realistisen, että katsoja helposti unohtaa katsovansa elokuvaa.

Harmaa on harmaata ja sade sadetta. Ihmiset keskustelevat siellä missä oikeastikin: ovensuussa ja puhelimessa. Ohiajavien autojen meteli riipii korvia.

Tuntemattoman tytön ytimessä on Davinia esittävä Adèle Haenel.

Elokuvan ankara teema, kuvakieli ja kerronta voisivat imeä kaiken hapen elokuvasta, mutta Haenelin roolityö saa tarinan rullaamaan ilmavasti ja saa muutkin elementit toimimaan keskenään hienosti.

Näillä eväillä Dardennet olisivat voineet nostaa rimaansa korkeammallekin.

Vaikka omantunnon kysymykset on ikuisaihe, sen käsittely näin matalalla profiililla jättää takaraivoon turhautuneen tunteen: tässäkö kaikki?

Saman tarinan olisi voinut kertoa niin, että sydän pakahtuisi ja pomppaisi rinnasta läpi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Elokuva-arvostelut
 • Miska Rantanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää