Valikko
Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

Pettämistä ja riitaa pääsiäismunista, alkoholismia mutta ei seksiä – uutuusdokumentti kertoo suomalaisten avioeroista

Eronneet ja heidän lapsensa kertovat avioeroista Mia Halmeen Joka toinen pari -dokumentissa.

Dokumentti.

Joka toinen pari, ohjaus Mia Halme. 76 min. K7. ★★★

Tässä elokuvassa ei ole seksiä. Se ei ole puute.

Se on enemmänkin riemullinen ihmetys, koska dokumenttielokuvan aiheena on suomalainen avioero, ja usein juuri seksi ja erot on liitetty yhteen.

Dokumentti Joka toinen pari seuraa kolmea nelikymppistä suomalaisparia, jotka eroavat. He kertovat kameralle eroistaan ja elämästä eron jälkeen. Dokumentin ohjannut Mia Halme työryhmineen löytää suomalaisten avioerojen syyt ja seuraukset muulta kuin sängystä, muun muassa psykososiaalisista virtauksista, joiden juuret voivat olla niinkin kaukana kuin 1900-luvun alun sotavuosissa.

Elokuvan nimi viittaa tilastotietoon, jonka mukaan Suomessa noin joka toinen avioliitto päättyy eroon. Nimi ei vain ole järin istuva tälle elokuvalle: Joka toinen pari on paljon elävämpi kuin mitä uutisraportilta kalskahtava nimi antaa ymmärtää.

Kamera on läsnä, iholla ja kuuntelee, ja esimerkiksi erojen hetkiä muistellaan herkän tarkasti. Miten riita alkoi pääsiäismunista, miten uskottomuus paljastui, ja miten pian jo potkittiin seiniä ja rikottiin kostoksi toiselle tärkeäksi tiedetty omaisuus. Vasta myöhemmin osapuolille näyttävät valkenevan ne näkymättömämmät ja isommat työntövoimat, jotka ovat painaneet rakastuneita erilleen: haavat minäkuvassa, puhumattomuus, tuhoisat kotoa opitut mallit ja itsekeskeisyys yhdistettynä huomionhakuisuuteen. Muun muassa.

Tietenkin dokumenttielokuva nousee yksittäisten kertomusten yli ja todistaa yleisempää: sukupolvien ketjut vaikuttavat.

Miksi naimisiin on ylipäänsä menty, mihin toisen katsetta kaipasin, miksi join, miksi en osannut olla yksin onnellinen?

Kuviin tallentuvat eron surumieliset seuraukset: siivottomat huoneet, tyhjät nukkekodit ja muuttolaatikot, pöydälle kuivunut sitruuna, terapeuttien tyhjät sanat ja tuppisuina kotona seisovat teinit.

Ne ovat kaikki laineita riidoista, joita emme elokuvassa näe tai kuule. Välikuvissa Halme näyttää korutonta maisemaa routaisesta maasta. Joka toinen pari toimii yleispätevänä kansatieteellisenä todistuskappaleena nyky-Suomesta, 2000-luvun lapsiperheistä ja vanhemmuudesta.

Tirkistelijät, älkää siis vaivautuko. Tämä ei ole dokumentti, jossa tilitetään ja poseerataan julkkikseksi pääsy mielessä.

Nyt peräänkuulutetaan jotain ihan muuta: vastuuta ja ymmärrystä, itsestä ja muista.

Elokuvan eroperheet ovat nimittäin kaikki lapsiperheitä.

Se ei ole sattumaa, sillä ohjaaja Halme sympatisoi lapsia, perhekriisien viattomia siviiliuhreja, ja perää vanhemmilta vastuuntuntoa.

Nähdään myös se toinen puoli eli miten elämä jatkuu, dokumentin perusteella joskus myös parempana ja eheämpänä: lamppuja vaihdetaan uudessa kodissa, tuore yh-äiti lukee iltasatua ja joulupöytään kokoontuu puurolle iloinen uusperhe useine isineen.

Kuten eräs dokumentin päähenkilöistä asian tiivistää:

”Elämä on liian lyhyt siihen, että ollaan pitkään surullisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Elokuva-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää