Elokuva-arvostelut    |   Elokuva-arvostelu

”Sori vaan, Malickin Terrence”, kirjoittaa kriitikko: Arvostetun ja palkitun ohjaajan uutuuselokuvaa on huti tähtinäyttelijöistä huolimatta

Terrence Malickin, 73, improvisaatioon perustuva työtapa on tullut tiensä päähän. Ei auta, että elokuvassa näyttelevät Cate Blanchett, Michael Fassbender, Ryan Gosling ja Rooney Mara.

Draama

Song to Song, ohjaus Terrence Malick, pääosissa Rooney Mara, Ryan Gosling, Michael Fassbender, Natalie Portman, Cate Blanchett, 128 min, K16 ★★

Sori vaan, Malickin Terrence. Nyt tuli huti.

Olen usein puolustanut sinua. Olen ihaillut tinkimättömyyttäsi, haluasi luoda uutta.

Olen hyväksynyt The Tree of Lifen mahtipontisuuden ja digitaaliset dinosaurukset, pitänyt To The Wonderin rakkaustarinasta, jonka tulkitsin omaelämäkerralliseksi ja kehunut kaikille, miten The New World on yksi 2000-luvun hienoimpia elokuvia.

Uutuustyösi, Song to Song, on elokuvistasi kuitenkin se, jota en enää halua nähdä.

Song to Song on tyhjänpäiväinen ja ikävystyttävä työ, jota eivät pelasta kuulut näyttelijät, eivät sivurooleissa piipahtavat tunnetut muusikot eivätkä kauniit puheet maailmoja syleilevistä teemoista. Elokuvassa näyttelevät muiden muassa Ryan Gosling, Cate Blanchett, Natalie Portman ja Val Kilmer. Sivurooleissa nähdään esittämässä itseään muun muassa Patti Smith, John Lydon sekä Red Hot Chili Peppers.

Arvaan, mitä ajat takaa, kun teet elokuvia ilman käsikirjoitusta kameran tallentaessa milloin mitäkin: moottoritien ramppeja ja kärpäsiä, kylmänkalseita designasuntoja ja kuvankauniita näyttelijöitä, jotka nuolevat toisiensa jalkoja, kun eivät muutakaan keksi. Käsikirjoitustahan ei ole.

Kerrot siitä, miten ihminen ja luonto ovat yhtä. Puhut jumalalle. Otat elokuvat vakavasti. Kuvaat työryhminesi yhtä innolla joutsenia kuin Natalie Portmanin esittämää opettajaa etsimässä onneaan. Näytät myös, miten ulkoinen yltäkylläisyys ei tyydytä sisäistä janoa, ja siksi palkkaat Michael Fassbenderin esittämään musiikkipomoa, joka elää tyhjää elämää jossa mikään ei tunnu miltään.


Yrität ennen kaikkea vangita hetken, fiiliksen. Tiedät sen mahdottomaksi, mutta et anna periksi. Jäljennät ohikiitävää maailmaa kuvien, äänten ja kymmenien musiikkipätkien kollaasilla. Haluat kertoa siitä, mille ei välttämättä ole sanoja, toivosta, rakkaudesta, uskosta, myös pelosta, epäilyksestä ja surusta. Se ei vain nyt onnistu. Jää pönäkkä ja falski maku.

Song to Songin ytimessä on rakkaustarina ja taiteilijatarina tai useita sellaisia. Ollaan yhdessä ja ei olla, pyritään jonnekin ja ei pyritä. Elämä on.

Rooney Mara esittää naista, joka haluaisi taiteilijaksi, ja joka styylaa Ryan Goslingin esittämän muusikon kanssa. On myös toinen suhde, Michael Fassbenderin esittämään sieluttomaan tuottajaan. Lisähahmoja uusine rakkauksineen pukkaa ovista ja ikkunoista.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö kysymykset voisi olla oikeita. Siis pohdinnat kuten: kuka minä olen, rakastetaanko minua, vastaanko odotuksiin ja miten koskaan voin koskettaa toista ihmistä aidosti.


Otetaan esimerkiksi kohtaus, joka on kuin malicklaisen elokuvan ohjekirjasta, jos sellaisen olisit tehnyt. Kamera hivelee näyttelijä Rooney Maraa, joka on kietoutuneena verhoon ja valo tunkee ikkunasta läpi kankaan kudonnan ja kuvan ulkopuolelta miehen ääni, Ryan Gosling tietenkin, kyselee lähtemisestä ja rakkaudesta ja kaikesta.

”En tiedä”, Mara vastaa.

Uuh. Kuvaajana on Emmanuel Lubezki, mikä tarkoittaa että kauniiltahan tämä kaikki näyttää. Mutta kaikki myös tuntuu huonolta, etuoikeutetun väen eksistentialismilta. On kuin katsoisi kalliin ja kiiltävän lifestyle-lehden vähän surumielisiä kuvauksia, jotka eivät pääty koskaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elokuva-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  7. 7

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää