Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Yksille kommunisti, toisille porvari – Matti Klinge eteni muistelmissaan kolmanteen osaan

Klinge antaa poikkeuksellisen tasapainoisen kuvan 1970-luvun opiskelijaradikalismista.

Muistelmat Matti Klinge: Anarkisti kravatti kaulassa. Muistelmia 1972–1982. Siltala. 419 s.

Professoriksi pääsee se, jolla on kodin, suvun, koulun ja perheen kannustavien asenteiden lisäksi tarpeeksi ”ambitiota” ja sitkeyttä.

Matti Klingellä (s. 1936) oli. Jo varhain hän asetti tavoitteekseen päästä Helsingin yli­opiston historian ruotsinkieliseen professuuriin alle 40-vuo­tiaana.

Akateemisia traditioita jumaloivalla Klingellä oli etuoikeus tulla valtion korkeita virkamiehiä koskeneen menettelyn mukaisesti tasavallan presidentin, tuolloin siis Urho Kekkosen, nimittämäksi 1.6.1976 pitkän ja monivaiheisen virantäyttöprosessin jälkeen.

Klingen muistelmien kolmatta osaa hallitsee hänen vakiintumisensa helsinkiläiseen akateemiseen eliittiin ja Helsingin yliopistoon 1970-luvulla.

Kirja sisältää perinpohjaista selontekoa niin viranhakuja koskeneista akateemisista intrigeistä kuin Klingen rekrytoitumisesta akateemisen eliitin rakenteisiin ja yhdistyksiin.

Sitä ei tarvitse lukea pelkkänä itsekehuna ja tärkeilynä. Yhtä lailla se on tärkeää akateemista antropologiaa ja sosiologiaa.

Nuoremmille akateemisille sukupolville Klingen yliopisto­sosiologia tarjoaa katsauksen vanhan yliopistomaailman tapoihin, rituaaleihin ja opetus- ja opiskelukäytäntöihin. Vaikka varsinkin Helsingin yliopiston historian laitoksella vallitsi patamusta agraarikonservatiivisuus, vastuuntuntoisella professorilla oli niin halutessaan mahdollisuus hyvin henkilökohtaiseen ”kontaktiopetukseen”, jota moni nykyään luulee tuoreeksi keksinnöksi.

Professorilla oli myös paljon nykyistä paremmat mahdollisuudet yliopiston sivistystehtävän vaalimiseen ja itsenäisen, mahdollisimman suureen oppineisuuteen tähtäävän opiskelun tukemiseen. Nykyisessä projekti -ja ryhmätyöpainotteisessa yli­opistossa monelle ei valkene koskaan, että omaa lukeneisuutta ja kriittisen arvostelukyvyn kehittämistä ei korvaa mikään.

Kiinnostavinta kirjassa on se, mitä Klinge sanoo historian tutkimuksesta ja 1970-luvusta aikakautena. Kirjan nimi, Anarkisti kravatti kaulassa, viittaa juuri tähän.

Klingestä tuli suomalaisen historiankirjoituksen ”myytinmurtaja”, jonka kaulassa kravatti oli provokaatio sekä aikakauden vasemmistolaisten ”partaradikaalien” että agraarinationalistisen oikeata totuutta vartioivan Suomen historian eliitin suuntaan.

Oikeistoprofessorien keskuudessa Klingeä pidettiin pitkään epäilyksenalaisena, ajoittain lähes kommunistina ja vähintäänkin Kekkosen lakeijana.

Klingen historian tutkimuksen ja historiakäsityksen keskeiset lähtökohdat ja periaatteet kiteytyivät juuri 1970-luvulla. Hän esitti ne tiivistetysti vuosikymmenen tärkeimmässä kirjassaan Bernadotten ja Leninin välissä (1975).

Toisin kuin vulgaarihistoriassa edelleen esitetään, Suomi ei syntynyt omaehtoisesti, vaan suurvaltojen luomuksena. Sille oli keksittävä identiteetti, johon kansa oli saatava samastumaan. 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien tämä identiteetti opetettiin – ja opetetaan vieläkin – kansalle oppi- ja asevelvollisuuden ja sittemmin myös sotakokemuksen avulla.

Nationalistisen, päämäärään tähtäävän kansallisen historiankirjoituksen dekonstruktiosta tuli Klingen tutkijaprofiilin tärkein elementti. Oli tärkeää ymmärtää, että Suomessa ei ollut mitään tavanomaisesta kotiseuturakkaudesta poikkeavaa esikansallistunnetta ennen kuin suomalaisuusmiehet loivat ”fennomanian”.

Yhtä tärkeää oli ymmärtää Suomen muotoutuminen Tukholman muodostaman keskustan ja sitä ympäröivien itä–länsisuuntaisten periferioiden vuorovaikutuksessa. Vuoteen 1809 asti Suomea ei ollut, vaan alue laskettiin Svean osaksi. Venäjän hallinnassa Suomesta tuli suuriruhtinaskunta siksi, että Pietarin tultua pääkaupungiksi se tarvitsi puskurivyöhykkeen länteen.

Lopulta Lenin antoi Suomen Saksalle ja samalla Suomelle itsenäisyyden. Keskusta vaihtui Tukholmasta Berliiniin.

Klingen kuvaus 1970-luvun opiskelijaradikalismista on poikkeuksellisen tasapainoista. Hänkin katsoo taistolaisten hallinneen opiskelijoiden liikehdintää, mutta ei pode niin tavalliseksi käynyttä jälkijättöistä taistolaiskammoa eikä vainoharhaisesti jäljitä taistolaishegemoniaa kaikkialta.

Toisaalta hän toteaa, että fiksuimpien assilaisten (Akateeminen Sosialistiseura) kanssa pystyi väittelemään, ja toisaalta hän kytkee taistolaisuuden osaksi 1960- ja 1970-lukujen yleistä tapainturmellusta.

Vuoden 1978 alussa Klinge kävi puhumassa kansallisesta symboliikasta sosialidemokraattisen puolueen ideaseminaarissa. Hän suositteli demareille punavärin hylkäämistä ja Suomen sinivalkoisten värien ottamista sen tilalle. Kun Mauno Koivisto sitten valittiin tasavallan presidentiksi hyvin sinivalkoisen ja ”monarkistisen” kampanjan tuloksena, Klingen on helppo spekuloida mahdollisuudella, että demareiden värikäänne olisi ollut peräisin juuri häneltä.

Oli miten oli, Klingelle Koivisto edusti parhaiten bonapartelais-monarkistis-paasikiviläistä vahvaa presidenttifiguuria, jonka ulkopolitiikka perustui vanhasuomalaiseen geopoliittiseen realismiin. Klingen käsityksen mukaan Koivisto valittiin ”uudeksi Kekkoseksi”, vaikutusvaltaiseksi valtioelimeksi.

On perusteltua päättää muistelmien tämä osa juuri Koiviston kauden alkuun. Vaikka Koivistosta tuli Klingen ja monien muiden toiveiden mukaisesti vahva presidentti, hänen kaksi kauttaan raivasivat samalla merkittävästi tietä suomalaisen parlamentarismin kehitykselle.

Lukija jää kiinnostuneena odottamaan, mitä sanottavaa vahvaa johtajuutta kannattavalla Klingellä on ”suomalaisen monarkian” kauden päättymisestä Koiviston vahvalla myötävaikutuksella.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston valtio-opin dosentti.

Anarkisti kravatti kaulassa

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 419

Julkaisija: Siltala

Laji: muistelmat

Kirjoittaja: Matti Klinge

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Muistelmat
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  4. 4

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  5. 5

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  6. 6

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  7. 7

   Donald Trumpin juhlaviikkoa varjostavat suurmielenosoitukset ja boikotit

  8. 8

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  9. 9

   Monet kaupungit rajoittavat Airbnb-vuokrausta, mutta yhtiö ei ole huolissaan – ”Mitä suuremmaksi kasvamme, sitä vaikeampaa on sanoa, että toiminta kielletään”

  10. 10

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  7. 7

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  8. 8

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää