Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Yksille kommunisti, toisille porvari – Matti Klinge eteni muistelmissaan kolmanteen osaan

Klinge antaa poikkeuksellisen tasapainoisen kuvan 1970-luvun opiskelijaradikalismista.

Muistelmat Matti Klinge: Anarkisti kravatti kaulassa. Muistelmia 1972–1982. Siltala. 419 s.

Professoriksi pääsee se, jolla on kodin, suvun, koulun ja perheen kannustavien asenteiden lisäksi tarpeeksi ”ambitiota” ja sitkeyttä.

Matti Klingellä (s. 1936) oli. Jo varhain hän asetti tavoitteekseen päästä Helsingin yli­opiston historian ruotsinkieliseen professuuriin alle 40-vuo­tiaana.

Akateemisia traditioita jumaloivalla Klingellä oli etuoikeus tulla valtion korkeita virkamiehiä koskeneen menettelyn mukaisesti tasavallan presidentin, tuolloin siis Urho Kekkosen, nimittämäksi 1.6.1976 pitkän ja monivaiheisen virantäyttöprosessin jälkeen.

Klingen muistelmien kolmatta osaa hallitsee hänen vakiintumisensa helsinkiläiseen akateemiseen eliittiin ja Helsingin yliopistoon 1970-luvulla.

Kirja sisältää perinpohjaista selontekoa niin viranhakuja koskeneista akateemisista intrigeistä kuin Klingen rekrytoitumisesta akateemisen eliitin rakenteisiin ja yhdistyksiin.

Sitä ei tarvitse lukea pelkkänä itsekehuna ja tärkeilynä. Yhtä lailla se on tärkeää akateemista antropologiaa ja sosiologiaa.

Nuoremmille akateemisille sukupolville Klingen yliopisto­sosiologia tarjoaa katsauksen vanhan yliopistomaailman tapoihin, rituaaleihin ja opetus- ja opiskelukäytäntöihin. Vaikka varsinkin Helsingin yliopiston historian laitoksella vallitsi patamusta agraarikonservatiivisuus, vastuuntuntoisella professorilla oli niin halutessaan mahdollisuus hyvin henkilökohtaiseen ”kontaktiopetukseen”, jota moni nykyään luulee tuoreeksi keksinnöksi.

Professorilla oli myös paljon nykyistä paremmat mahdollisuudet yliopiston sivistystehtävän vaalimiseen ja itsenäisen, mahdollisimman suureen oppineisuuteen tähtäävän opiskelun tukemiseen. Nykyisessä projekti -ja ryhmätyöpainotteisessa yli­opistossa monelle ei valkene koskaan, että omaa lukeneisuutta ja kriittisen arvostelukyvyn kehittämistä ei korvaa mikään.

Kiinnostavinta kirjassa on se, mitä Klinge sanoo historian tutkimuksesta ja 1970-luvusta aikakautena. Kirjan nimi, Anarkisti kravatti kaulassa, viittaa juuri tähän.

Klingestä tuli suomalaisen historiankirjoituksen ”myytinmurtaja”, jonka kaulassa kravatti oli provokaatio sekä aikakauden vasemmistolaisten ”partaradikaalien” että agraarinationalistisen oikeata totuutta vartioivan Suomen historian eliitin suuntaan.

Oikeistoprofessorien keskuudessa Klingeä pidettiin pitkään epäilyksenalaisena, ajoittain lähes kommunistina ja vähintäänkin Kekkosen lakeijana.

Klingen historian tutkimuksen ja historiakäsityksen keskeiset lähtökohdat ja periaatteet kiteytyivät juuri 1970-luvulla. Hän esitti ne tiivistetysti vuosikymmenen tärkeimmässä kirjassaan Bernadotten ja Leninin välissä (1975).

Toisin kuin vulgaarihistoriassa edelleen esitetään, Suomi ei syntynyt omaehtoisesti, vaan suurvaltojen luomuksena. Sille oli keksittävä identiteetti, johon kansa oli saatava samastumaan. 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien tämä identiteetti opetettiin – ja opetetaan vieläkin – kansalle oppi- ja asevelvollisuuden ja sittemmin myös sotakokemuksen avulla.

Nationalistisen, päämäärään tähtäävän kansallisen historiankirjoituksen dekonstruktiosta tuli Klingen tutkijaprofiilin tärkein elementti. Oli tärkeää ymmärtää, että Suomessa ei ollut mitään tavanomaisesta kotiseuturakkaudesta poikkeavaa esikansallistunnetta ennen kuin suomalaisuusmiehet loivat ”fennomanian”.

Yhtä tärkeää oli ymmärtää Suomen muotoutuminen Tukholman muodostaman keskustan ja sitä ympäröivien itä–länsisuuntaisten periferioiden vuorovaikutuksessa. Vuoteen 1809 asti Suomea ei ollut, vaan alue laskettiin Svean osaksi. Venäjän hallinnassa Suomesta tuli suuriruhtinaskunta siksi, että Pietarin tultua pääkaupungiksi se tarvitsi puskurivyöhykkeen länteen.

Lopulta Lenin antoi Suomen Saksalle ja samalla Suomelle itsenäisyyden. Keskusta vaihtui Tukholmasta Berliiniin.

Klingen kuvaus 1970-luvun opiskelijaradikalismista on poikkeuksellisen tasapainoista. Hänkin katsoo taistolaisten hallinneen opiskelijoiden liikehdintää, mutta ei pode niin tavalliseksi käynyttä jälkijättöistä taistolaiskammoa eikä vainoharhaisesti jäljitä taistolaishegemoniaa kaikkialta.

Toisaalta hän toteaa, että fiksuimpien assilaisten (Akateeminen Sosialistiseura) kanssa pystyi väittelemään, ja toisaalta hän kytkee taistolaisuuden osaksi 1960- ja 1970-lukujen yleistä tapainturmellusta.

Vuoden 1978 alussa Klinge kävi puhumassa kansallisesta symboliikasta sosialidemokraattisen puolueen ideaseminaarissa. Hän suositteli demareille punavärin hylkäämistä ja Suomen sinivalkoisten värien ottamista sen tilalle. Kun Mauno Koivisto sitten valittiin tasavallan presidentiksi hyvin sinivalkoisen ja ”monarkistisen” kampanjan tuloksena, Klingen on helppo spekuloida mahdollisuudella, että demareiden värikäänne olisi ollut peräisin juuri häneltä.

Oli miten oli, Klingelle Koivisto edusti parhaiten bonapartelais-monarkistis-paasikiviläistä vahvaa presidenttifiguuria, jonka ulkopolitiikka perustui vanhasuomalaiseen geopoliittiseen realismiin. Klingen käsityksen mukaan Koivisto valittiin ”uudeksi Kekkoseksi”, vaikutusvaltaiseksi valtioelimeksi.

On perusteltua päättää muistelmien tämä osa juuri Koiviston kauden alkuun. Vaikka Koivistosta tuli Klingen ja monien muiden toiveiden mukaisesti vahva presidentti, hänen kaksi kauttaan raivasivat samalla merkittävästi tietä suomalaisen parlamentarismin kehitykselle.

Lukija jää kiinnostuneena odottamaan, mitä sanottavaa vahvaa johtajuutta kannattavalla Klingellä on ”suomalaisen monarkian” kauden päättymisestä Koiviston vahvalla myötävaikutuksella.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston valtio-opin dosentti.

Anarkisti kravatti kaulassa

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 419

Julkaisija: Siltala

Laji: muistelmat

Kirjoittaja: Matti Klinge

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Muistelmat
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  4. 4

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  10. 10

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää