Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Yksille kommunisti, toisille porvari – Matti Klinge eteni muistelmissaan kolmanteen osaan

Klinge antaa poikkeuksellisen tasapainoisen kuvan 1970-luvun opiskelijaradikalismista.

Muistelmat Matti Klinge: Anarkisti kravatti kaulassa. Muistelmia 1972–1982. Siltala. 419 s.

Professoriksi pääsee se, jolla on kodin, suvun, koulun ja perheen kannustavien asenteiden lisäksi tarpeeksi ”ambitiota” ja sitkeyttä.

Matti Klingellä (s. 1936) oli. Jo varhain hän asetti tavoitteekseen päästä Helsingin yli­opiston historian ruotsinkieliseen professuuriin alle 40-vuo­tiaana.

Akateemisia traditioita jumaloivalla Klingellä oli etuoikeus tulla valtion korkeita virkamiehiä koskeneen menettelyn mukaisesti tasavallan presidentin, tuolloin siis Urho Kekkosen, nimittämäksi 1.6.1976 pitkän ja monivaiheisen virantäyttöprosessin jälkeen.

Klingen muistelmien kolmatta osaa hallitsee hänen vakiintumisensa helsinkiläiseen akateemiseen eliittiin ja Helsingin yliopistoon 1970-luvulla.

Kirja sisältää perinpohjaista selontekoa niin viranhakuja koskeneista akateemisista intrigeistä kuin Klingen rekrytoitumisesta akateemisen eliitin rakenteisiin ja yhdistyksiin.

Sitä ei tarvitse lukea pelkkänä itsekehuna ja tärkeilynä. Yhtä lailla se on tärkeää akateemista antropologiaa ja sosiologiaa.

Nuoremmille akateemisille sukupolville Klingen yliopisto­sosiologia tarjoaa katsauksen vanhan yliopistomaailman tapoihin, rituaaleihin ja opetus- ja opiskelukäytäntöihin. Vaikka varsinkin Helsingin yliopiston historian laitoksella vallitsi patamusta agraarikonservatiivisuus, vastuuntuntoisella professorilla oli niin halutessaan mahdollisuus hyvin henkilökohtaiseen ”kontaktiopetukseen”, jota moni nykyään luulee tuoreeksi keksinnöksi.

Professorilla oli myös paljon nykyistä paremmat mahdollisuudet yliopiston sivistystehtävän vaalimiseen ja itsenäisen, mahdollisimman suureen oppineisuuteen tähtäävän opiskelun tukemiseen. Nykyisessä projekti -ja ryhmätyöpainotteisessa yli­opistossa monelle ei valkene koskaan, että omaa lukeneisuutta ja kriittisen arvostelukyvyn kehittämistä ei korvaa mikään.

Kiinnostavinta kirjassa on se, mitä Klinge sanoo historian tutkimuksesta ja 1970-luvusta aikakautena. Kirjan nimi, Anarkisti kravatti kaulassa, viittaa juuri tähän.

Klingestä tuli suomalaisen historiankirjoituksen ”myytinmurtaja”, jonka kaulassa kravatti oli provokaatio sekä aikakauden vasemmistolaisten ”partaradikaalien” että agraarinationalistisen oikeata totuutta vartioivan Suomen historian eliitin suuntaan.

Oikeistoprofessorien keskuudessa Klingeä pidettiin pitkään epäilyksenalaisena, ajoittain lähes kommunistina ja vähintäänkin Kekkosen lakeijana.

Klingen historian tutkimuksen ja historiakäsityksen keskeiset lähtökohdat ja periaatteet kiteytyivät juuri 1970-luvulla. Hän esitti ne tiivistetysti vuosikymmenen tärkeimmässä kirjassaan Bernadotten ja Leninin välissä (1975).

Toisin kuin vulgaarihistoriassa edelleen esitetään, Suomi ei syntynyt omaehtoisesti, vaan suurvaltojen luomuksena. Sille oli keksittävä identiteetti, johon kansa oli saatava samastumaan. 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien tämä identiteetti opetettiin – ja opetetaan vieläkin – kansalle oppi- ja asevelvollisuuden ja sittemmin myös sotakokemuksen avulla.

Nationalistisen, päämäärään tähtäävän kansallisen historiankirjoituksen dekonstruktiosta tuli Klingen tutkijaprofiilin tärkein elementti. Oli tärkeää ymmärtää, että Suomessa ei ollut mitään tavanomaisesta kotiseuturakkaudesta poikkeavaa esikansallistunnetta ennen kuin suomalaisuusmiehet loivat ”fennomanian”.

Yhtä tärkeää oli ymmärtää Suomen muotoutuminen Tukholman muodostaman keskustan ja sitä ympäröivien itä–länsisuuntaisten periferioiden vuorovaikutuksessa. Vuoteen 1809 asti Suomea ei ollut, vaan alue laskettiin Svean osaksi. Venäjän hallinnassa Suomesta tuli suuriruhtinaskunta siksi, että Pietarin tultua pääkaupungiksi se tarvitsi puskurivyöhykkeen länteen.

Lopulta Lenin antoi Suomen Saksalle ja samalla Suomelle itsenäisyyden. Keskusta vaihtui Tukholmasta Berliiniin.

Klingen kuvaus 1970-luvun opiskelijaradikalismista on poikkeuksellisen tasapainoista. Hänkin katsoo taistolaisten hallinneen opiskelijoiden liikehdintää, mutta ei pode niin tavalliseksi käynyttä jälkijättöistä taistolaiskammoa eikä vainoharhaisesti jäljitä taistolaishegemoniaa kaikkialta.

Toisaalta hän toteaa, että fiksuimpien assilaisten (Akateeminen Sosialistiseura) kanssa pystyi väittelemään, ja toisaalta hän kytkee taistolaisuuden osaksi 1960- ja 1970-lukujen yleistä tapainturmellusta.

Vuoden 1978 alussa Klinge kävi puhumassa kansallisesta symboliikasta sosialidemokraattisen puolueen ideaseminaarissa. Hän suositteli demareille punavärin hylkäämistä ja Suomen sinivalkoisten värien ottamista sen tilalle. Kun Mauno Koivisto sitten valittiin tasavallan presidentiksi hyvin sinivalkoisen ja ”monarkistisen” kampanjan tuloksena, Klingen on helppo spekuloida mahdollisuudella, että demareiden värikäänne olisi ollut peräisin juuri häneltä.

Oli miten oli, Klingelle Koivisto edusti parhaiten bonapartelais-monarkistis-paasikiviläistä vahvaa presidenttifiguuria, jonka ulkopolitiikka perustui vanhasuomalaiseen geopoliittiseen realismiin. Klingen käsityksen mukaan Koivisto valittiin ”uudeksi Kekkoseksi”, vaikutusvaltaiseksi valtioelimeksi.

On perusteltua päättää muistelmien tämä osa juuri Koiviston kauden alkuun. Vaikka Koivistosta tuli Klingen ja monien muiden toiveiden mukaisesti vahva presidentti, hänen kaksi kauttaan raivasivat samalla merkittävästi tietä suomalaisen parlamentarismin kehitykselle.

Lukija jää kiinnostuneena odottamaan, mitä sanottavaa vahvaa johtajuutta kannattavalla Klingellä on ”suomalaisen monarkian” kauden päättymisestä Koiviston vahvalla myötävaikutuksella.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston valtio-opin dosentti.

Anarkisti kravatti kaulassa

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 419

Julkaisija: Siltala

Laji: muistelmat

Kirjoittaja: Matti Klinge

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Muistelmat
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  4. 4

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  7. 7

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  8. 8

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää