Kirja-arvostelut

Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Holokausti oli Auschwitzia karumpi ja paljon laajempi ilmiö – uhreista Saksan juutalaisia oli kolme prosenttia

Timothy Snyderin tutkimus on vavahduttavaa luettavaa ja oikoo holokaustin harhoja.

Historia Timothy Snyder: Musta maa. Holokausti: tapahtumat, opetukset (Black Earth. The Holocaust as History and Warning). Suom. Antero Helasvuo. Siltala. 442 s.

Jos ihmisiltä kysyttäisiin, montako prosenttia holokaustin uhreista oli Saksan juutalaisia, arviot liikkuisivat kymmenissä prosenteissa. Harvempi tietäisi: kolme prosenttia.

Saksa-keskeisyys on yksi harhakäsityksistä, joita vuosikymmenien ajan on juurtunut keskusteluun juutalaistuhosta.

Vastaavanlainen on Auschwitzin myytti, jolla paha on kapseloitu tuohon Etelä-Puolaan luotuun tappamistehtaaseen – ja samalla on vapautettu holokaustin satojatuhansia intomielisiä avustajia vastuusta. Ei Auschwitzin kauheus siitä katoa, vaikka leiri tunnustetaan vain yhdeksi lisärenkaaksi (edeltävän) murhahistorian ketjussa.

Tällaisiin rinnastuksiin vie Yalen yliopiston historianprofessori Timothy Snyder, jonka Musta maa. Holokausti: tapahtumat, opetukset -teos kasvaa kaikin puolin vavahduttavaksi luettavaksi. Hienoin taide aiheuttaa sielullisen järkytyksen, vaan ei se kiellettyä ole huippututkimukseltakaan.

Totuus on siis Saksan maaperää ja Auschwitzia moninaisempi – ja paljon karumpi.

Snyder pohjaa teeman Hitlerin kolonialismiin: kuinka alempirotuisten slaavien, etenkin idän mustan mullan seuduilla, oli määrä ruokkia kymmenet miljoonat arjalaiset. Elintila tarkoitti aluksi siis viljelyalaa.

”Minä tarvitsen Ukrainan, jotta kukaan ei voi näännyttää meitä nälkään niin kuin viime sodassa”, Hitler kaavaili. Materiaalisten pyyteiden oikeuttamiseksi ja tukemiseksi rakenneltiin murtumaton aatteellinen viholliskuva: judeo-bolševistinen salaliitto. Natsipropaganda selitti sillä kaikenlaiset uhat ja vastoinkäymiset.

Elintilan valtaamiseen Hitler jopa loi – Snyderin mukaan – seitsenportaisen mallin. Vaikkei aivan niin älykkääseen suunnitteluun uskoisikaan, tulevan tuhon reunaehdoksi osoittautui eritoten ”valtiottomuus”, juutalaisilta puuttunut kaikki suoja Itä-Euroopassa.

Mitä valtiottomampaa, sen hirveämpää.

Totaalisin holokausti koittikin niillä laajoilla alueilla, jotka miehitettiin kahdesti tai jopa kolmesti. Esimerkiksi käyvät Itä-Puola, Liettua ja Latvia: ensin tuli puna-armeija 1939–40, sitten Saksan armeija 1941, lopuksi taas puna-armeija 1944–45. Jos bolševikki vaihtuikin natsiin, kauhu ei lientynyt.

Alkuperävaltion tuho karsi rippeetkin laillisuudesta ja turvasta, ja juutalaisia ammuttiin kuin jäniksiä. Heistä tuli sananmukaisesti lainsuojattomia, joiden ei-luonnollinen kuolinprosentti läheni sataa.

Paradoksina se, että juutalaisen oli todennäköisempää säästää henkensä natsi-Saksassa kuin Keski-Euroopan itäreunalla. Natsit hyödynsivät taiten paitsi Itä-Euroopan monenlaisia nationalisteja myös antisemitistisiä ennakkoluuloja. Snyder kuvaa ihmisiä, jotka ryhtyivät yhteistyöhön useamman perättäisen miehittäjän kanssa.

Autoritaarisissa maissa, kuten Puolassa, pohjana oli omaa juutalaisvastaisuutta eikä roomalaiskatolinen kirkko puolustanut juutalaisia. Itävallan Anschlussissa 1938 juutalaiset kokivat viidessä viikossa enemmän väkivaltaa kuin Saksan juutalaiset viidessä vuodessa.

Kun Hitlerin idänsotaretki juuttui kuraan ja lumeen, holokausti alkoi muuttua järjestelmällisemmäksi, samalla ikään kuin laihaksi korvikkeeksi luvatulle uudelle elintilalle.

Snyder kuitenkin alleviivaa, että jo vuoden 1941 loppuun mennessä saksalaiset – neuvostokansalaisten avustuksella – olivat tappaneet miljoona juutalaista valtaamissaan Neuvostoliiton osissa.

”Kun Auschwitz on muistettu, suurin osa holokaustista on lähes kokonaan vaipunut unholaan”, Snyder sanoo lakonisesti.

Vastuu jakautuikin hyvin laajalle, joten joukkomurhan auschwitzoiminen sodan jälkeen sopi voittajille ja häviäjille – yhtä hyvin Neuvostoliitolle ja itäblokin maille kuin Saksallekin.

Saksassa Auschwitz omaksuttiin verukkeeksi irvokkaalle väitteelle, ”etteivät saksalaiset tienneet Euroopan juutalaisten joukkomurhasta sen ollessa käynnissä”, minkä Snyder osoittaa hölynpölyksi.

Snyderin Musta maa on perinpohjainen, vankka työ, niin lähdepohjaltaan kuin argumentaatioltaan. Se kuuluu sellaisiin harvinaisiin tutkimuksiin, jotka saavat hiljaiseksi ja herättävät silkkaa kunnioitusta.

Poikkeuksellista, että tuhannesti tutkitusta holokaustista on löytynyt näin käänteentekevää ja analysoitua tietoa – ja näkemystä.

Musta maa. Holokausti: Tapahtumat, opetukset

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 442

Julkaisija: Siltala

Alkuperäinen nimi: Black Earth. The Holocaust as History and Warning

Laji: Tietokirja

Suomentaja: Antero Helasvuo

Kirjoittaja: Timothy Snyder

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Natsi-Saksa
 • kirja
 • Historia
 • antisemitismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  3. 3

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  4. 4

   Poliisi ammuttu päähän Kööpenhaminan esikaupungissa – turvatoimia kiristetty koko Tanskassa

  5. 5

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Uudet kirjat moukaroivat kansallissankaria – Mannerheim ei ollut järin mukava mies

  9. 9

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  10. 10

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  6. 6

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  7. 7

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  8. 8

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää