Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Holokausti oli Auschwitzia karumpi ja paljon laajempi ilmiö – uhreista Saksan juutalaisia oli kolme prosenttia

Timothy Snyderin tutkimus on vavahduttavaa luettavaa ja oikoo holokaustin harhoja.

Historia Timothy Snyder: Musta maa. Holokausti: tapahtumat, opetukset (Black Earth. The Holocaust as History and Warning). Suom. Antero Helasvuo. Siltala. 442 s.

Jos ihmisiltä kysyttäisiin, montako prosenttia holokaustin uhreista oli Saksan juutalaisia, arviot liikkuisivat kymmenissä prosenteissa. Harvempi tietäisi: kolme prosenttia.

Saksa-keskeisyys on yksi harhakäsityksistä, joita vuosikymmenien ajan on juurtunut keskusteluun juutalaistuhosta.

Vastaavanlainen on Auschwitzin myytti, jolla paha on kapseloitu tuohon Etelä-Puolaan luotuun tappamistehtaaseen – ja samalla on vapautettu holokaustin satojatuhansia intomielisiä avustajia vastuusta. Ei Auschwitzin kauheus siitä katoa, vaikka leiri tunnustetaan vain yhdeksi lisärenkaaksi (edeltävän) murhahistorian ketjussa.

Tällaisiin rinnastuksiin vie Yalen yliopiston historianprofessori Timothy Snyder, jonka Musta maa. Holokausti: tapahtumat, opetukset -teos kasvaa kaikin puolin vavahduttavaksi luettavaksi. Hienoin taide aiheuttaa sielullisen järkytyksen, vaan ei se kiellettyä ole huippututkimukseltakaan.

Totuus on siis Saksan maaperää ja Auschwitzia moninaisempi – ja paljon karumpi.

Snyder pohjaa teeman Hitlerin kolonialismiin: kuinka alempirotuisten slaavien, etenkin idän mustan mullan seuduilla, oli määrä ruokkia kymmenet miljoonat arjalaiset. Elintila tarkoitti aluksi siis viljelyalaa.

”Minä tarvitsen Ukrainan, jotta kukaan ei voi näännyttää meitä nälkään niin kuin viime sodassa”, Hitler kaavaili. Materiaalisten pyyteiden oikeuttamiseksi ja tukemiseksi rakenneltiin murtumaton aatteellinen viholliskuva: judeo-bolševistinen salaliitto. Natsipropaganda selitti sillä kaikenlaiset uhat ja vastoinkäymiset.

Elintilan valtaamiseen Hitler jopa loi – Snyderin mukaan – seitsenportaisen mallin. Vaikkei aivan niin älykkääseen suunnitteluun uskoisikaan, tulevan tuhon reunaehdoksi osoittautui eritoten ”valtiottomuus”, juutalaisilta puuttunut kaikki suoja Itä-Euroopassa.

Mitä valtiottomampaa, sen hirveämpää.

Totaalisin holokausti koittikin niillä laajoilla alueilla, jotka miehitettiin kahdesti tai jopa kolmesti. Esimerkiksi käyvät Itä-Puola, Liettua ja Latvia: ensin tuli puna-armeija 1939–40, sitten Saksan armeija 1941, lopuksi taas puna-armeija 1944–45. Jos bolševikki vaihtuikin natsiin, kauhu ei lientynyt.

Alkuperävaltion tuho karsi rippeetkin laillisuudesta ja turvasta, ja juutalaisia ammuttiin kuin jäniksiä. Heistä tuli sananmukaisesti lainsuojattomia, joiden ei-luonnollinen kuolinprosentti läheni sataa.

Paradoksina se, että juutalaisen oli todennäköisempää säästää henkensä natsi-Saksassa kuin Keski-Euroopan itäreunalla. Natsit hyödynsivät taiten paitsi Itä-Euroopan monenlaisia nationalisteja myös antisemitistisiä ennakkoluuloja. Snyder kuvaa ihmisiä, jotka ryhtyivät yhteistyöhön useamman perättäisen miehittäjän kanssa.

Autoritaarisissa maissa, kuten Puolassa, pohjana oli omaa juutalaisvastaisuutta eikä roomalaiskatolinen kirkko puolustanut juutalaisia. Itävallan Anschlussissa 1938 juutalaiset kokivat viidessä viikossa enemmän väkivaltaa kuin Saksan juutalaiset viidessä vuodessa.

Kun Hitlerin idänsotaretki juuttui kuraan ja lumeen, holokausti alkoi muuttua järjestelmällisemmäksi, samalla ikään kuin laihaksi korvikkeeksi luvatulle uudelle elintilalle.

Snyder kuitenkin alleviivaa, että jo vuoden 1941 loppuun mennessä saksalaiset – neuvostokansalaisten avustuksella – olivat tappaneet miljoona juutalaista valtaamissaan Neuvostoliiton osissa.

”Kun Auschwitz on muistettu, suurin osa holokaustista on lähes kokonaan vaipunut unholaan”, Snyder sanoo lakonisesti.

Vastuu jakautuikin hyvin laajalle, joten joukkomurhan auschwitzoiminen sodan jälkeen sopi voittajille ja häviäjille – yhtä hyvin Neuvostoliitolle ja itäblokin maille kuin Saksallekin.

Saksassa Auschwitz omaksuttiin verukkeeksi irvokkaalle väitteelle, ”etteivät saksalaiset tienneet Euroopan juutalaisten joukkomurhasta sen ollessa käynnissä”, minkä Snyder osoittaa hölynpölyksi.

Snyderin Musta maa on perinpohjainen, vankka työ, niin lähdepohjaltaan kuin argumentaatioltaan. Se kuuluu sellaisiin harvinaisiin tutkimuksiin, jotka saavat hiljaiseksi ja herättävät silkkaa kunnioitusta.

Poikkeuksellista, että tuhannesti tutkitusta holokaustista on löytynyt näin käänteentekevää ja analysoitua tietoa – ja näkemystä.

Musta maa. Holokausti: Tapahtumat, opetukset

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 442

Julkaisija: Siltala

Alkuperäinen nimi: Black Earth. The Holocaust as History and Warning

Laji: Tietokirja

Suomentaja: Antero Helasvuo

Kirjoittaja: Timothy Snyder

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Natsi-Saksa
 • kirja
 • Historia
 • antisemitismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Yle: Berner ehdottaa isoja alennuksia autoilun verotukseen

  5. 5

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  6. 6

   Cheekistä tekeillä miljoonaelokuva – Taustalla nimekkäitä tekijöitä, ensi-ilta olisi jo vuoden päästä

  7. 7

   HK sekoittaa jauhelihan joukkoon porkkanaa – ”Kasvisten pilkkominen on työlästä ja vie aikaa”

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  10. 10

   Italian keskiosiin iski useita maanjäristyksiä – Rooman metro evakuoitu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  5. 5

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  6. 6

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  7. 7

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  8. 8

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  9. 9

   Vanhemmat ovat menneet digiloikasta sekaisin, ja siksi monien lasten sanavarasto laahaa pahasti jäljessä

  10. 10

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää