Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Seurapiireistä vankilaan ja leipäjonoon – helsinkiläisen elokuvatuottajan karu omaelämäkerta ilmestyi

Vankilassakin istuneen Pamela Mandartin omaelämäkerta on elokuvantekijän kunnianpalautus, jossa intiimit muistikuvat yhdistyvät toimeentulokamppailuun.

Omaelämäkerta Pamela Mandart: Vaarallinen elämä. Nemo. 320 s.

”Viisikymppinen vartija avaa iltakierroksella sellini oven ja tähtää sormenpaksuisella led-taskulampulla silmiini.”

Näin alkaa omaelämäkerta Vaarallinen elämä. Kirja on vankilaan tuomitun helsinkiläisen elokuvatuottaja Pamela Mandartin tarina, jossa 63-vuotias elokuvatuottaja, myös kirjailija ja näyttelijä, käy läpi elämäänsä, sen voittoja ja pettymyksiä, rakkauksia ja nöyryytyksiä.

Nöyryytyksistä suurin on vankilatuomio, jonka elokuvatuottaja sai 2012 Helsingin hovioikeudesta. Mandartin yhtiöiden elokuvat eivät menestyneet, talous meni kuralle ja tilit rahoitus­yhtiön kanssa solmuun. Petos vei seurapiireistä ja parrasvaloista vankilaan ja leipäjonoon.

”Maksettuani Espoossa sijaitsevan asuntoni vuokran jää ravintoon, hygieniaan, lääkkeisiin ja seutulippuun noin 150 euroa kuukaudessa. Selviän hengissä hyvällä suunnittelulla, kurinalaisuudella ja pitkäjänteisyydellä”, Mandart kirjoittaa vankilan jälkeisestä elämäntilanteestaan.

Kirja on kirjoittajan kunnian­palautus ja rangaistuksen kärsineelle se tietenkin suotakoon.

Ennen oli toisin. Mandart kertoo kirjassa, miten kahden kulttuurin välissä kasvanut – isä oli tanskalainen, äiti suomalainen – ja hylätyksi itsensä kokenut avioerolapsi löysi paikkansa ja sukulaissieluja kulttuuripiireistä.

Aluksi Mandart pyöri teatterimaailmassa, ei päässyt Teatterikouluun mutta näytteli Kellari­teatterissa ja Kokkolan kaupunginteatterissa. 1980-luvulla hän toimi kirjailijana, julkaisi novelleja, kunnes elokuva vei mennessään. Vuosikymmenet sisäpiireissä näkyvät kirjassa taiteilijoiden minihenkilökuvina, taiteen sisällöstä ei juuri puhuta.

Mandart tutustuu taiteilijoihin töissä ja vapaalla, ravintoloissa ja kutsuilla, liitelee muistikuvasta toiseen kuin perhonen.

Mukana kirjan sivuilla ovat muiden muassa kuvataiteilija Olli Lyytikäinen, näyttelijä Esko Salminen, elokuvaaja Kari Sohlberg, muusikot Matti ja Pirjo Bergström, mäkihyppääjä Matti Nykänen, eläinsuojelija Anja ­Eerikäinen sekä kirjailijat Pentti Holappa, Tove Jansson, Göran Schildt ja Joni Skiftesvik.

Juoruilua on joukossa, mutta enemmän sivuilta huokuu valtavaa, ja myös hellyttävän naiivia, taidepersoonien ihailua. Mandart on halunnut olla yksi heistä ja kirjailija Arto Mellerin, jonka kanssa Mandart kirjailijavuosinaan jakoi työhuoneen, hän nostaa sielunkumppanikseen.

”Hän ei kuvia kumartanut ja näki ympäröivän maailman koomisena ja muotopuolena, pelottavanakin. Mellerissä oli kuitenkin ahdistunut puoli, joka ei minulle avautunut”, Mandart kirjoittaa.

Henkilökohtaisin paljastus koskee toista saman polven taiteilijaa, toista sielunkumppania, näyttelijä Matti Pellonpäätä.

Mandart kirjoittaa miten hänen piti valita nuoruusvuosinaan kahden miehen välillä ja Pellonpää oli se, joka jäi rannalle. Pellonpäästä tuli sittemmin Kaurismäen elokuvien päätähti ja yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijakasvoista maailmalla.

Mandart kirjoittaa Pellonpäästä lämpimästi. Kirjan mukaan he olivat kuin kaksoset, jotka arvostivat samoja asioita.

”Halusimme tähdiksi ja etu­riviin teatteri- ja elokuvataiteilijoiden joukkoon.”

”Rakasteleminen oli luonnollista ajatusten jatketta, mutta olisimme voineet rajata sen poiskin. Kaksi outoa yhtyivät jo katseen tasolla.”

Mandartin ajatusmaailma saattaa kirjassa olla paikoin erikoinen, hän kertoo muun muassa aistimistaan valoilmiöistä, mutta ihmisten havainnoijana hän on intiimi. Hän osaa kirjoittaa.

Mandartin urasta ovat jälkipolville näkyvimpiä pitkät elokuvat.

Mandart tuotti muun muassa pitkät fiktioelokuvat Unna ja Nuuk, Going to Kansas City sekä Keisarikunta. Niistä jälkimmäiset ovat Mandartin puolison, Pekka Mandartin, ohjauksia. Nyt jo päättyneen, pitkän ja rosoisen avioliiton osuus kirjassa on suuri.

Elokuvista kertoessaan kirja kuitenkin muuttuu kuivemmaksi. Sen Mandart paljastaa, että Peter Franzén oli toinen vaihtoehto Going to Kansas Cityn pää­osaan. Roolin näytteli vuonna 1998 valmistuneessa elokuvassa Mikko Nousiainen.

Yleä Mandart suomii kovalla kädellä, yhtiö ei hänen mielestään ymmärrä tekijöitä.

”Valtion suojeluksessa olevan laitoksen uudistusvastaisuus nojaa poliittisten asemien ja työpaikkojen ylläpitämiseen, ei tehokkuuteen, läpinäkyvyyteen tai dynaamiseen verkostoitumiseen alihankintaverkoston kanssa”, Mandart kirjoittaa.

Kirjana Vaarallinen elämä on kertomus jatkuvasta elämänkamppailusta; milloin etsitään onnea tai syliä, milloin toimeentuloa tai asemaa.

”Varakas liikemiespuoliso olisi kirjailijalle paras mesenaatti, mutta liikemiehet ja kirjallisuus harvoin viihtyvät samassa sängyssä”, Mandart kirjoittaa.

Nykyistä elämäntapaansa hän kutsuu retroköyhäilyksi.

”En voi ostaa palveluita pienyrittäjiltä, kuten kampaajalta, suutarilta tai ompelijalta. Leikkaan itse hiukseni, saan ystäviltäni poistovaatteita. Ostan eläkepäivänä kahvi- ja teepaketin, ruokarasvat ja hygieniatuotteet. Sen jälkeen käytän ravintoon kaksi euroa päivässä koko kuukauden ajan.”

Vaarallinen elämä

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 320

Julkaisija: Nemo

Laji: omaelämäkerta

Kirjoittaja: Pamela Mandart

Pamela Mandart

 Vuonna 1952 syntynyt elokuvatuottaja ja kirjailija.

 Tunnetuimmat elokuvatuotannot: Going to Kansas City, Unna ja Nuuk ja Keisarikunta sekä dokumentti Kotkan poikii ilman siipii.

 Kirjoittanut novellikokoelmia 1980- ja 1990-luvuilla.

 Toimi elokuvatuottajaliiton johdossa 1996–1998.

 Tuomittiin törkeästä petoksesta vankilaan 2012.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Arvostelu
 • Kirja-arvostelut
 • Elokuva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Poliisi järjestää Turun puukotusten rekonstruktion keskustassa, Kauppatori eristettiin – HS seuraa mukana

  8. 8

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  9. 9

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  10. 10

   Kauanko täysimettävä äiti pysyisi erämaassa hengissä juomalla omaa äidinmaitoaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää