Valikko

Uusi tutkimus suomalaisista fasisteista lopettaa viimein vuosikymmenten hyssyttelyn

Tuore synteesi suomalaisesta äärioikeistosta sotien välisenä aikana on kiistakirjoitus, joka provosoi keskusteluun.

HistoriaOula Silvennoinen, Marko Tikka & Aapo Roselius: Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet. WSOY. 504 s.

Suomalaiset fasistit on, hämmästyttävää kyllä, ensimmäinen kokonaisesitys 1920–40-lukujen laitaoikeistosta. Sen eri ilmentymistä, haaroista ja henkilöistä on toki kirjoitettu valtavasti.

Tekijäkolmikon Oula Silvennoinen on aiemmin perehtynyt Suomen ja natsi-Saksan suhteisiin, Marko Tikka sisällissotaan ja populaarikulttuuriin, Aapo Roselius vuoden 1918 teloittajiin ja muistamiseen. Viimeksi mainitun panos on kai vähäisin, kun nimi tulee viimeisenä.

Ansioitunut tohtorikolmikko on nelissäkymmenissä, mutta vielä heistä löytyy vihaista nuorta miestä ja missio: ”Tässä kirjassa riitautetaan suurin osa, ellei kaikkia suomalaisesta fasismista vallitsevista käsityksistä.”

Etenkin riitautetaan se uskomus, ettei Suomessa varsinaista fasismia oikein ollutkaan. Tai jos oli, se jäi marginaaliin vailla suurempaa vaikutusta.

Kysymys on tietysti siitä, mikä määritellään fasismiksi. Käsite on ollut liukas. Ei edes sanan alkuperä ole politiikan alalta, vaan antiikin Rooman vitsakimpusta. Eri maissa on oltu eri nimikkeiden alla, esimerkiksi Espanjassa falangisteja. Monille fasismi on pelkkä haukkumanimi.

Vuosikymmenten sievistelystä, vähättelystä ja hyssyttelystä irtautuvat tekijät nojautuvat Simo Salmisen metodioppiin, jossa ruma sana sanotaan niin kuin se on. Heidän tulkinnassaan ”avoin fasismi” oli Suomessa vain pieni osa fasismin todellisesta vaikutusvallasta, jonka pääedustajia olivat Lapuan liike, IKL ja uutena painotuksena Vapaussodan Rintamamiesten Liitto. Laaja fasismin käsite voi viedä kahdellekin lavealle tielle. Toisaalla on Ruotsista tuttu hurskastelu ja leimailu, toisaalla itänaapurin parkkiintunut ’antifasismi’.

Kirjassa näille teille ei langeta, vaan tekijät perustelevat asiaansa vertaamalla Suomea eurooppalaisen fasismin vaiheisiin ja luonteeseen. Hedelmällisin on näkemys ensimmäisen maailmansodan veteraanien ratkaisevasta roolista fasismin ydinjoukkona. Suomessa tällä paikalla olivat valkoiset veteraanit. Heidän vuonna 1929 perustetun Vapaussodan Rintamamiesten Liittonsa merkitys nousee katveesta ja liikehdintä osoittautuu sukupolven liikkeeksi.

Merkittävä havainto on myös se, että näiden piirien ansioksi usein mainittu isänmaallisuus saattoi sittenkin jäädä hopealle. Loppupeleissä jopa kansallinen itsemurha väikkyi mielessä: Suomi saisi mennä, ellei se olisi sille nähdyn korkean tehtävän arvoinen.

Tilaa kirjassa jää vastaväitteillekin. Alan auktoriteetti Stanley G. Payne erotti varsinaisen fasismin ja radikaalioikeiston toisistaan ja sijoitti kaappausta yrittäneet Viron vapaussoturit viimeksi mainittuun ryhmään. Suomi ei hänellä esiinny, mutta Viron vapsit rinnastuvat tämän kirjan kohdehenkilöihin.

Yksi tärkeä ero Saksaan ja Italiaan Suomessa oli uskonnon painava rooli. Toki pappi muiluttajana voi olla lähempänä jumalanpilkkaa kuin uskonnonharjoitusta, mutta uskonnolla toimia kuitenkin perusteltiin. Espanjan Francolla katolisuus toki oli merkittävä.

Tekijät vähättelevät kommunismin uhkaa tuon ajan Suomessa. Ei kommunistien vainoaminen sentään ollut ihan kärpäsen ampumista tykillä. Kannatus oli suuri, vaiennettunakin, itäraja lähellä ja sen takana lisää.

Tämä kirja kaventaa sievistelyn alaa. Käy älyllisesti vaikeammaksi sanoa muilutusten olleen ”juurevalla kansanhuumorilla ryyditettyä hevosenleikkiä”. Tekijät nimeävät tämän lausujaksi tutkija Jussi Niinistön ja jättävät lukijan vastuulle päätellä, että mies on nyttemmin ministeri.

Kirja on vauhdikas ja elävä – jokusen adjektiivin olisi voinut pyyhkiäkin. Jokainen luku alkaa kuin elokuvan kohtauksella.

Pääosin Suomalaiset fasistit perustuu aiempaan tutkimukseen, joten kokonaan uutta ei saada kovin paljon, mutta pääpaino onkin synteesissä. Sekä kirjoittajina että analyysissaan tekijät jatkavat Martti Ahdin aikanaan avaamaa linjaa.

Vähän tunnettua tai kokonaan uutta on löydetty kirjeistä, etenkin kirjailijoilta, Nobel-ehdokkaana olleelta Bertel Gripenbergiltä ja Örnulf Tigerstedtiltä (”Sieg Heil! Nyt menee lujaa”– ja syvällisempääkin). Monelle lienee uusi tieto, että vielä vapaussodan 20-vuotisparaatiin 1938 liittyi entisen lapuanmiehen Vihtori Herttuan surkuhupaisa kaappaushanke.

Kohdehenkilöt pääsevät ääneen, mikä tuo ajan aitoa tuntua. Jokainen luku alkaa sitaatilla. Niitä on taajaan ja ne ovat pitkiä. Kaunokirjallista aineistoa on haravoitu, eikä vain runoja. Johan Fabritiuksen ja monen muun proosa nousee unholasta.

Toisinaan teksti on hyytävää, joskus koomista, toisinaan komeaa. Pappi Elias Simojoella konekiväärien rätinä soi kuin saman aseen staccato seuraavan polven Che Guevaralla.

Historia kirjoitetaan kunkin nykyhetken näkökulmasta, ja näin on tämän kirjan kohdalla vahvasti. Herätteenä on nykytilanne Euroopassa ja Suomessa.

Tekijät karttelevat nykynimien nostamista tikun nokkaan, mutta kyllä lukija haistaa niin kuin lienee tarkoituskin. Viitasaaren nousu kirjassa melkein Lapuan veroiseksi pesäpaikaksi on sekin saattanut saada virikettä paikkakunnan nykymaineesta.

Voi leikkiä ajatuksella, että tehokas ja elävä, aikalaiset ääneen päästävä ja sievistelystä luopuva kirja johtaisi toisenlaiseen tulokseen kuin tekijät ovat tarkoittaneet. Harvoinkos niin on historiassa käynyt? Tässä olisi ainesta nykyisten ’sotureiden’ kulttikirjaksi. Tosin se vaatisi tosikkoasenteen pientä relaamista.

Tämä synteesi ja kiistakirjoitus haastaa, jopa provosoi keskusteluun. Toivottavasti muun ohella tulee myös asiallista palautetta.

Kirjoittaja on poliittisen historian professori Helsingin yliopistossa.

Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 504

Julkaisija: WSOY

Laji: historia

Kirjoittaja: Oula Silvennoinen, Marko Tikka, Aapo Roselius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  8. 8

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  9. 9

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  10. 10

   Jussi Niinistö ei innostu Bernerin liikenne-esityksestä: ”Hallitus ei ole päättänyt mitään, emme kannata kyttäystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää