Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Miten Helsingistä tulikaan näin kreikkalainen

Runoilija Jukka Viikilä on kirjoittanut lumoavan romaanin, joka avaa arkkitehti Engelin ajan ja maailman

Romaani Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista. Gummerus. 215 s.

Helsingin keskusta nousee hankalasti karun ulkosaaren kalliolle, mutta jo Erottajan kaivolta katsottuna kokonaisuus näyttää antiikin kukkulalta.

Tämän to­teaa tyytyväisenä Johan Carl Ludvig Engel, saksalainen ark­kitehti, jonka sisäisen maailman Jukka Viikilä (s. 1973) kuvittelee pienen yöpäiväkirjan muotoon.

Miten Senaatintorin maisemasta tulikin niin kreikkalainen?

Akvarelleja Engelin kaupungista vastaa tähän lumoavalla tyylillään, jossa taidehistoria ja elämänfilosofia sulautuvat vaivattomasti runoilijana ja dramaturgina tunnetun kirjailijan ensimmäisen romaanin maailmaksi.

Engel kertoo välähdyksin elämästään ja työstään vuosina 1816–40. Työttömyys on tuupannut berliiniläisen perheineen Helsinkiä rakentamaan.

Soviteltavaa riittää: vaimolle tulee luvattua että homma kestää kuusi vuotta, sitten palataan kotiin. Mutta menee ihmisikä ennen kuin valtava valkea temppeli kohoaa kivikkoon.

Viikilä avaa upeasti Engelin tietoisuuden. Aforistisen tiivis, hyvin liikkuva kerronta maalaa kaupunginrakentajan, jonka ammattiylpeyttä ei voi olla ihailematta.

Hän on muurarimestarin poika, käytännön mies, joka ei jätä työmaata kesken ja vaatii priimaa hanslankareista alihankkijoihin.

Historiankirjoitus on luonnehtinut Helsingin rakentajaa äreäksi äijäksi, mutta olisikohan yksikään keskustakorttelin pylväs enää pystyssä ilman preussilaista asennetta.

Romaani kuvaa koskettavasti Engelin ponnisteluja työn vaa­timusten ja yksityisyyden välillä. Rakentamisen ja elämän kal­taisuus nousee jatkuvasti esiin: molemmat ovat yhtä suunnittelemista, odottamista, lykkäytymistä.

Nykyihmisen hyvin tunnistama sitten kun -ajattelu saa Engelin kiteyttämään: ”Elämä on kiireinen harjoitus, kaikki asiat kohdataan vain kerran. Varsinaista kertaa ei tule.”

Perheenisän ja ainoan tyttären yhteys nousee etualalle.

Emilie on sairastanut paljon pienestä saakka ja saa huolehtivaa huomiota. Kiinnostavasti Engelin pojat on jätetty tarinan ulkopuolelle, vaikka juuri he 1800-luvun tapaan olivat perheen keskeiset lapset, ne joiden kou­lutukseen ja tulevaisuuteen satsattiin.

Myös vaimon elämä askarruttaa arkkitehtia. Hän ikään kuin kadehtii naisten elämän yksityisyyttä ja heidän jakamaansa läheisyyden ilmapiiriä:

”Tämä on naisten maailma. Me miehet emme ole koskaan koko painollamme täällä. Ja suurin osa kaikesta rakkaudestamme jää syntymättä.”

Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista luo ulkopuolisen katseen Helsinkiin ja näyttää sen kansainvälisenä pikkukaupun­kina. Keisarihan kaavaili Itämeren kaunottaresta jopa suuriruhtinaskunnan toista pääkaupunkia, mutta rooli jäi vähäisemmäksi.

Ohi kaiken kansallisen to­hinan romaanin sivuilla kohdataan tuulinen rakennustyömaa, jonka keskeneräisillä kaduilla puhutaan venäjää, ruotsia ja ­saksaa.

Vasta keskustan ulkopuolella Engel kuulee suomea, parhaat muuraritkin kun ovat venäläisiä.

Mutta sitten Tuomiokirkkoon tarvitaan tornikello ja Engel joutuu matkustamaan Ilmajoelle ­tavatakseen kellomestari Juho Könnin. Pohjanmaan lakeus, sen ääretön tyhjyys, järkyttää berliiniläistä, ja hän ymmärtää: ”Ystävällisintä, mitä voit ihmiselle tehdä, on rakentaa hänelle kaupunki.”

Kiitos Helsingistä, Engel.

Akvarelleja Engelin kaupungista

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 215

Julkaisija: Gummerus

Laji: romaani

Kirjoittaja: Jukka Viikilä

Jukka Viikilä

 Helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi, syntynyt 1973.

 Julkaissut kaksi runokokoelmaa: Runoja (Gummerus, 2008) ja Runoja II (Gummerus, 2010). Runoja-kokoelma oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

 Kirjoittanut myös 600 artikkelia laajaan poeettiseen tietosanakirjaan Ensyklopedia (Poesia, 2011) ja kolme kuunnelmaa Ylelle.

 Opettaa luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Anne Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  3. 3

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  4. 4

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Lumivyöry Italiassa hautasi hotellin – useita kuollut, rakennuksessa oli jopa 30 ihmistä

  6. 6

   ”Jos mieheni ei olisi halunnut lapsia, olisin varmasti ollut tyytyväinen ilman” – Erimielisyys lasten hankkimisesta on parisuhteissa yleistä

  7. 7

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   HSTV seuraa liikenne­uudistuksen ratkaisupäivää: ministeriön tiedotustilaisuus käynnissä, ministeri Berner studiossa kello 16

  10. 10

   Naisten siivousvimmasta voivat kärsiä paitsi miehet myös ystävättäret

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  10. 10

   HK sekoittaa jauhelihan joukkoon porkkanaa – ”Kasvisten pilkkominen on työlästä ja vie aikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää