Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Cormac McCarthyn läpimurtotrilogian päätösromaani on loistavaa taidetta – ”Siinä se on, vihdoinkin”

Yhdysvaltalaisen McCarthyn Tasangon kaupungit nivoo väkevän ja verisen Rajatrilogian teemat yhteen.

Romaani Cormac McCarthy: Tasangon kaupungit – Rajatrilogia III (Cities of the Plain). Suom. Kaijamari Sivill. WSOY. 350 s.

Siinä se on, vihdoinkin. Ilmielävänä ja suomeksi: Cormac McCarthyn jo kulttimaineeseen nousseen rajatrilogian päätösosa Tasangon kaupungit. Se päättää komeasti suomennosurakan, joka kesti loppujen lopuksi kaksikymmentä vuotta. Pitkäksi venähtänyt hanke alkoi kaiken lisäksi trilogian keskimmäisestä osasta Matka toiseen maailmaan eikä avausosasta Kaikki kauniit hevoset, jonka suomenkielinen laitos ilmestyi toissa vuonna.

Kymmenen vuotta sitten kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon saaneelta Cormac McCarthylta meni kuutisen vuotta rajatrilogian kirjoittamiseen. Trilogian ensimmäinen osa Kaikki kauniit hevoset julkaistiin 17. päivänä toukokuuta 1992, trilogian viimeinen osa Tasangon kaupungit taas ilmestyi Yhdysvalloissa 12. päivänä toukokuuta 1998.

Juuri Kaikki kauniit hevoset toi nykyään 82-vuotiaalle Cormac McCarthylle arvostetun National Book Award -palkinnon ja Yhdysvaltojen kriitikkokillan palkinnon vuonna 1992.

Samoin rajatrilogia merkitsi myös näytelmäkirjailijana tunnetun Cormac McCarthyn lopullista murtautumista laajempien piirien kirjailijaksi. Kirjailijoiden kirjailijasta tuli niin ikään lukijoiden kirjailija.

Jylhän ja ankaran trilogian päätösosana Tasangon kaupungit toimii eräänalaisena välttämättömänä synteesinä, joka nivoo yhteen aiempien osien teemat, ihmiskohtalot ja elämänehtojen muutokset Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan pinnassa, vaikka kaikki kolme romaania ovatkin luonnollisesti luettavissa myös itsenäisinä teoksina.

Toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin sijoittuva Kaikki kauniit hevoset kuvaa kotitilansa menettäneen 16-vuotiaan John Grady Colen risteilevää matkaa ratsain Lounais-Yhdysvaltojen ja Pohjois-Meksikon karussa maastossa. Trilogian toisessa osassa Matka toiseen maailmaan miljöö on sama, mutta päähenkilö on vaihtunut 16-vuotiaaksi Billy Parhamiksi, joka tekee hevosen selässä oman quijotiaanisen matkansa Huckleberry Finnin hengessä kymmenen vuotta aiemmin kuin John Grady Cole.

Trilogian päätösosa Tasangon kaupungit rajaseutua koluavat hevosmiehet John Grady Cole ja Billy Parham vihdoin kohtaavat toisensa syksyllä 1952 Mac McGovernin karjatilalla El Pasosta pohjoiseen sijaitsevassa Alamogordossa New Mexicossa. Tulevaisuutta varjostaa se, että Yhdysvaltain armeija suunnittelee lunastavansa karjatilan maat omaan käyttöönsä. Villin lännen laina-aika on umpeutumassa.

Toinen maailmansota näyttäytyykin trilogiassa ja erityisesti sen päätösosassa sellaisena saranakohtana, jonka jäljiltä mikään ei ole enää entisellään. Kun kaksikko ratsastaa iltahämärässä takaisin karjatilalle, Billy tokaisee, että ”eikä tämä maa oo enää sama. Ei mikään siinä oo. Sota muutti kaiken. Ihmiset eivät taho tajuta sitä vielä”.

John Grady utelee, miten sota muutti kaiken. ”Se vaan muutti. Ei oo samanlaista enää. Ei oo eikä tuu”, Billy vastaa. Selän takana häämöttää tuulenpieksemä maisema kivikkoineen ja kitukasvuisine, tallaantuneine grammaheinikkoineen.

Tässä mielessä Tasangon kaupungit hamuaa villin lännen kadonnutta aikaa ja tekee kunniaa Marcel Proustille.

Juonellisesti Tasangon kaupungit on vähäeleinen, kohteensa oloinen. John Grady Cole rakastuu Meksikossa ilotyttöön, jonka haluaa aviovaimokseen. Hän kunnostaa hylätyn talon karjatilalta tulevaksi kodiksi ja alkaa suunnitella epilepsiaa sairastavan nuoren tytön salakuljettamista rajan ylitse. Billy Parham pitää hanketta rakastuneen houreena. Ehkä rasittavaltakin tuntuva naiskuva juontaa juurensa siitä, että hevosmiesten käsitys naisista on romanttinen, koska he eivät tunne naisia.

Cormac McCarthyn voima ei piilekään juonessa vaan hänen kyvyssään kuvata miljöötä ja rakentaa samanlaista mestarillisesti rytmitystä ja hiljaisuutta hyödyntävää dialogia kuin Samuel Beckett. Samoin löyhään pääjuoneen niveltyvät elämän raadollisuutta kuvaavat sisäistarinat tuovat ankaraan proosaan syvyyttä ja sävyjä, huumoriakin. Cormac McCarthyn lähes myyttinen aikakäsitys ei sekään noudata perinteisen juonen temporaalista kaavaa.

Kirjailija karttaa syy- ja seuraussuhteeseen usein johtavia tarkkoja ajanmääreitä. Aika on pikemminkin silmien edessä siintävä horisontti kuin jokin mittayksikkö.

Tasangon kaupungit soi paikoin vahvan vanhatestamentillisesti. Romaanin nimi viittaakin Sodoman ja Gomorran hävitykseen Ensimmäisen Mooseksen kirjan 19. luvussa, jossa ihmisten pahuuteen vihastunut Jumala hävittää kaikki tasangon kaupungit: ”Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin.”

Tässä on viittaus myös Marcel Proustiin.

Raa’an runollinen Tasangon kaupungit osoittaa, miten Zane Greyn luoma villin lännen kuvasto taipuu myös loistavaksi taiteeksi. Cormac McCarthy osaa yhdistää Yhdysvaltojen syvän etelän gotiikan ja apokalyptisen post-westernin epäsovinnaiseksi kehityskertomukseksi, jossa ihminen käy jatkuvaa vuoropuhelua luonnon kanssa.

”Hyvällä hevosella on oikeamielinen sydän. Oon nähny”, John Grady Cole toteaa. Se ei päde ihmiseen.

Vaikka Cormac McCarthy on väärentämättömästi omanlaisensa, hänestä on moneksi. Hän on Sergio Leone William Faulknerin kaavussa. Loistavana pukijana on toiminut suomentaja Kaijamari Sivill.

Tasangon kaupungit - Rajatrilogia III

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 350 s.

Julkaisija: WSOY

Alkuperäinen nimi: Ccities of the Plain

Laji: romaani

Kirjoittaja: Cormac McCarthy

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Käännöskirjallisuus
 • romaani
 • Yhdysvallat
 • Villi länsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  2. 2

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  3. 3

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  4. 4

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  5. 5

   Palovaroittimet olivat jatkuva huolenaihe Vuosaaren palotalossa – turmakodissa ei ilmeisesti ollut varoitinta

  6. 6

   Turkisala järkyttyi S-ryhmän turkiskiellosta: ”Kyllä tämä päätös ihmetyttää turkiselinkeinoa ja maaseudun ihmisiä”

  7. 7

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  8. 8

   Perussuomalaisia äänestäneitä on palannut Sdp:n kannattajiksi – hinta on ollut kuitenkin kova

  9. 9

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  10. 10

   Elossa on yhä satojatuhansia ihmisiä, jotka selvisivät keskitysleiriltä – Kuukausiliite kertoo natsien uhrien järkyttävistä kohtaloista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  5. 5

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  8. 8

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  9. 9

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  10. 10

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää