Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Romaani Saksan pommituksista kertoo, miltä kaupunkien tuho näytti ilmasta katsottuna

Kate Atkinson antaa äänen brittiläisen Halifax-pommikoneen lentäjälle.

Romaani Kate Atkinson: Hävityksen jumala (A God in Ruins). Suom. Kaisa Kattelus. S&S. 495 s.

Luin Hävityksen jumalaa samaan aikaan, kun vanhempani alkoivat muistella Helsingin pommituksia helmikuussa 1944, päivälleen 72 vuotta aiemmin.

Viimeiseen pommituslentoon 26. 2. osallistui liki tuhat neuvostokonetta. 25 ihmistä kuoli, Helsingin yliopisto sai osuman. 18-vuotias isäni lastasi ilmatorjunta-ammuksia yksitoista tuntia putkeen.

Kate Atkinson kertoo romaanissaan samasta talvesta ja toisista pommituksista, joilla Saksa liittolaisineen piti nujertaa. Suomessa ei oikein onnistuttu, mutta Saksassa tuhoaminen tehosi.

Essen Bremen Wilhelmshaven Duisburg Vegesack Hampuri, romaanin päähenkilö, lentäjä Teddy Todd luettelee sodan jälkeen öisin, kun ei saa unta. Kiel Köln Gelsenkirchen Bochum Stuttgart Berliini Nürnberg.

Hänen Halifax-pommikoneensa reitillä oli 26 kaupunkia. Kaikkiaan Saksan suurten kaupunkien pommituksissa arvioidaan kuolleen satojatuhansia ihmisiä, lähinnä siviilejä.

Häävit eivät olleet liioin brittilentäjien olot. Keski-iältään pommitusilmavoimissa palvelleet olivat 22-vuotiaita, ja yli puolet heistä sai surmansa.

Hävityksen jumala on sisarusteos Elämä elämältä -romaanille (2014), jossa päähenkilönä oli Teddyn sisar Ursula ja suuressa osassa brittiläinen kotirintama.

Kaksi omalaatuista ja raastavaa sotaromaania todistavat, miten jokainen sukupolvi kertaa kansallisia, usein traumaattisia kokemuksia ja esittää niistä oman tulkintansa.

Atkinsonin tulkinta on, että sota on syntiinlankeemus. ”Ehkä varsinkin silloin, kun taisteleminen tuntuu moraaliselta velvollisuudelta”, kuten hän romaanin lopussa toteaa.

Pommikonelentäjä Teddy Todd ilmentää juuri tätä.

Hän ei epäile sotansa oikeellisuutta, mutta sovittaa koko loppuelämänsä sitä, mitä sen aikana tapahtui, niin pommien uhreille kuin läheisille ja hänelle itselleenkin.

Henkilögalleriassa on Elämä elämältä -teoksesta tuttuja hahmoja. Vaikka pääpaino on sotavuosissa, episodit Teddyn vaiheista alkavat 1925, kun hän on yhdentoista, ja jatkuvat 2000-luvulle asti.

Näin rinnastuvat toisiinsa elämä ennen sotaa ja sen jälkeen. Teddyn jälkeläisten tarinoita lukiessa tulee mieleen, tämänkö (hipeistä markkina-analyyseihin ja mindfullnessiin) takia maailmansota oikein taisteltiin.

Kehitystä ei tapahdu brittien lastenkasvatuksessakaan, kuten tyttärenpoika Sunnyn varhaisvaiheet todistavat.

Kaikki Atkinsonin Jackson Brodie -dekkareita lukeneet tietävät, että hänen rakentamansa henkilöhahmot jäävät mieleen, häiritsevän tarkkoina.

Etenkin moderneja, urbaaneja ”älykköjä” hän kuvaa häijysti. Enemmän rohkeutta ja järkeä löytyy ennen sotia syntyneiltä.

Mutta vaikka maailma sodan jälkeen muuttuu yhä käsittämättömämmäksi, Teddy ei valita.

Hän päätti jo pommikoneen hien ja pelon hajuisessa metelissä, pelastuslautassa Pohjanmerellä ja aseveljien viime henkäyksiä kuunnellessaan, että jos selviää, hän keskittyy vain olemaan ystävällinen.

Lamaannus voi silti johtua myös siitä, miten sota Teddyyn – kaikkiin sen kokeneisiin – vaikuttaa. Alun perin sodan piti pelastaa Teddy virkamieselämän tylsyydeltä, mutta tulos oli paljon raskaampi: ”Hän oli aikoinaan luullut, että sodan arkkitehtuuri muovaisi häntä, mutta nyt hän tajusi, että se oli pyyhkinyt hänet olemattomiin”.

Myös hänen vaimonsa Nancyn sota typistää ja mitätöi, vie uran matemaatikkona.

Elämä elämältä -romaani perustui ajatusleikkiin. Päähenkilö kuoli ja syntyi aina uudelleen 1910, eli kirjassa monta elämää.

Hävityksen jumala on simppelimpi, vaikka senkin viime sivuille kirjailija kätkee yllätyksen. Vihjaan, että Ian McEwanin Sovituksessa päädytään samantyyppiseen kerrontaratkaisuun.

Lisäksi Atkinson on kirjoittanut jälkisanat, joissa hän selittää fiktiotaan: kuvakieltä ja kerronnan tasoja.

En voi välttyä ajatukselta, että Elämä elämältä on saanut monet (ehkä Atkinsonin dekkarien helpompaan proosaan tuudittamat) lukijat ymmälleen.

En liioin ottaisi tätä asiaa esiin, ellen olisi törmännyt siihen muuallakin.

Tapasin hiljattain opettajan, jonka oppilaille vasta yläkoulussa valkeni, miten proosatekstiä luetaan. Että esimerkiksi epäsuora kerronta ja dialogi esitetään tekstissä eri tavoin.

Pari viikkoa sitten runoilija Ulrika Nielsen pohti Hufvudstadsbladetissa, miksi yhä useammat lukijat tuntuvat ottavan kaunokirjallisen tekstin vain kirjaimellisesti. Kuin julistuksena tai ohjeena.

Mikä voi olla syynä, hän mietti: lukemisen väheneminen, some, poliittinen polarisaatio, stressi?

Ilmiö on hänestä joka tapauksessa yleistymään päin: ”Ei ymmärretä tai oteta vastaan tekstiä, joka on ambivalenttia tai haastavaa”, Nielsen kirjoitti.

Kaunokirjallisuus on aina kumpaakin.

Siksi havahdun miettimään, onko sen lukeminen tosiaan muuttumassa yhä harvempien harrastukseksi tai taidoksi.

Kate Atkinson ei suinkaan edusta mitään ääripäätä vaan on päin vastoin lukijaystävällinen, verevä ja varsin perinteisesti koukuttava.

Silti hänenkin teoksistaan on opittava ja opeteltava nauttimaan. Se onnistuu vain lukemalla.

Hävityksen jumala

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 495

Julkaisija: S&S

Alkuperäinen nimi: A God in Ruins

Laji: Romaani

Suomentaja: Kaisa Kattelus

Kirjoittaja: Kate Atkinson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”

  10. 10

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  3. Ensin jauhis, sitten suklis, kohta ehkä karjiksia muniksella? ”Is-pääte” elää nyt uutta kultakauttaan
  4. Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”
  5. Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?
  6. Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon
  7. Saksa äänestää tänään tärkeissä vaaleissa, niiden jälkeen on edessä vaikea vääntö hallituskokoonpanosta – minkä diilin Merkel tekee?
  8. Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi
  9. Tätä on maailmantalous vuonna 2017: Atrian johtajan oli syötävä sonnin penistä, jotta sianlihaa saadaan vihdoin viedä Kiinaan – seurasimme pohjalaisen potkan matkan kiinalaiseen pöytään
  10. Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty
  11. Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa
  12. Näytä lisää