Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Tuhannet saksalaiset tekivät itsemurhan keväällä 1945, kun kaikki, mihin oli halunnut uskoa, osoittautui valheeksi

Uusi tutkimus ja romaani osuvat ihmisyyden nollapisteeseen Saksassa

Historia, romaani Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi (Kind, versprich mir, das du dich erschiesst). Suom. Heli Naski. Atena. 302 s. Ralf Rothmann: Kuolema keväällä (Im Frühling sterben). Suom. Raija Nylander. Atena. 206 s.

Pojat pääsevät kylille tansseihin.

”Taistelemme voittoon saakka! Ennen kuolema kuin orjuus!”

Niin lukee juhlapaikan näyttämön ylle ripustetussa koristenauhassa.

No, moisia korulauseitahan näkee joka paikassa, kukapa sellaisista piittaisi. Enemmän kiinnostaa ilmainen pullo olutta, jonka tanssien järjestäjät ovat luvanneet tulijoille. Ja tytöt tietysti myös.

Kun tanssit on tanssittu ja olut juotu, pojat käytännössä pakko-otetaan SS-joukkoihin. He ovat 17-vuotiaita. On vuoden 1944 syksy. Adolf Hitlerin valtakunta luhistuu vauhdilla. Poikia sanotaan vapaaehtoiseksi.

Nobelisti Günter Grass (1927–2015) paljasti oman poika­iän SS-tiensä muistelmaromaanissa Sipulia kuoriessa (2006). Saksa järkyttyi: pasifismin mannekiinilla olikin pedon menneisyys.

Ikään kuin hänellä muka olisi ollut varaa valita. Ralf Rothmann (s. 1953) hahmottelee yhtäläisen mukaan joutumisen pyörteen tuoreeltaan suomennetussa romaanissaan Kuolema keväällä.

Grass ei oppinut taistelemaan, pelkäämään kyllä.

Samoin käy Rothmannin romaanin pojille. Keväällä 1945 parhaat ystävykset täyttävät 18 vuotta.

En syyllisty jännityksen pilaamiseen, kun kerron, että toinen romaanin pojista joutuu kumppaninsa teloituskomppaniaan. Sillä Kuolema keväällä ei ole trilleri vaan yritys ymmärtää vaikenemista, johon edellinen, sodan kokenut sukupolvi kääriytyi.

Samalla Rothmann kuvaa kaaren, jonka päässä toinen nuorukaisista ei enää jaksa välittää mistään. Iskulauseet eivät ole ikinä koskettaneet häntä, minkä kaveri ymmärtää hyvin. Vaan ei enää sitä, että myös ajatus omasta kuolemasta jättää toisen tyystin kylmäksi. Ikään kuin univormuun sonnustautuneiden ääliöiden langettamaa tuomiota ei edes voisi ottaa vakavasti.

Soturien, siviilien ja aikakauden lisäksi Rothmannin romaanissa kuolee nuoruus. Toisin sanoen usko siihen, että elämällä voisi olla merkitystä.

Mutta sielultaan kuolleilta vaikuttavat myös ne, jotka jäävät eloon. Sellaiseen perheeseen romaanin kertoja syntyy. Tiivis Kuolema keväällä kasvaa ko­koaan suuremmaksi, sillä sellaisiin perheisiin syntyivät suuret ikäluokat.

Saman ajan täsmälleen samaan elottomuuden ilmentymään tähtää myös historioitsija Florian Huberin (s. 1967) tietokirja Lupaathan tappaa itsesi – ja jopa ihan samoin, historiankirjoitukselle poikkeuksellisesti yksilöiden kokemuksiin ja ajatuksiin perustuvin keinoin.

Vaikka alaotsikko Kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945 tarjoaa suurta mittakaavaa, todistusvoima perustuu tavallisten ihmisten tallennettuihin havaintoihin.

Erityisesti Huber katsoo pieneen, vesistöjen viehättävästi ympäröimään Pohjois-Saksan kaupunkiin nimeltä Demmin, jossa muutaman päivän aikana huhti-toukokuun vaihteessa vuonna 1945 arviolta lähes tuhat naista, lasta ja vanhusta tappoi itsensä. Miehet olivat rintamalla, vankileireillä tai haudassa.

Useimmat Demminissä hirttäytyivät tai hukuttautuivat, koska aseita ja myrkkyjä oli enää harvalla. Äidit sitoivat uimataitoisia lapsiaan yhteen, jotta he eivät pystyisi räpiköimään luontonsa mukaisesti. Ruumiita löytyi kuivatusojistakin.

Sama toistui monilla muilla luhistuvan Saksan paikkakunnilla. Huberin tietojen mukaan jo yksin Berliinissä tehtiin huhtikuun 1945 aikana lähes 4 000 itsemurhaa.

Puna-armeija lähestyi idästä. Siitä aiheutuneen kauhun, silmittömän raiskaamisen ja katastrofin on jo havainnollistanut esimerkiksi Antony Beevorin Berliini 1945 (2002).

Valloittajan kosto julmuutensa osoittaneelle herrakansalle on vain yksi selitys. Itsemurha-aalto nousi myös lännessä amerikkalaisjoukkojen alla.

Pikemmin kuin maa, Saksa on Huberin aineistossa asujilleen tunnetila, sodan alla sekä sen ­aikana paatoksen kyllästämä ­aatekeskittymä, ja sodan jälkeen silkka verta vuotava haava.

Hitlerin myötä tulevaisuus laitettiin yhden kortin varaan, ja hävittiin. Kuten muuan mies Huberin teoksessa omasta sodan lopun päiväkirjastaan myöhemmin lukee: ”Kaikki, mihin olen uskonut, paljastuu hulluudeksi ja rikokseksi.”

Huberia lukemalla selviää, miksi Günter Grass ja muut keskenkasvuiset pojat lähetettiin jo täysin toivottomalle rintamalle:

”Usko lopulliseen voittoon pysyi viimeisinä sotavuosina yllä siksikin, että sen perustana oli aavistus omasta syyllisyydestä. Se teki uhkaavasta tappiosta täydellisen tabun.”

Tietysti kansalaisia oli alusta asti ajanut myös natsihallintoa kohtaan tunnettu pelko, mutta ristiriitaiset tunteet suljettiin pois mielestä, ja todellisuus muokattiin mieleiseksi. Tai näin Huber ainakin päättelee päiväkirjoista, joissa Hitlerin rahvaanomaisuus herättää lähinnä kuvotusta.

Kun Hitler kuoli – itsemurhan kautta hänkin – kukaan ei vaikertanut eikä kysynyt hautajaisista. ”Paatos oli kulunut loppuun”, Huber luonnehtii.

Harvoin kaksi eri lajityypin ­uutuutta puhuu tällä lailla samaa kieltä kuin Ralf Rothmannin ja Florian Huberin teokset.

Enimmäkseen historian hahmotukset keskittyvät syyllisiin, uhreihin tai harvoihin sankareihin, jos sellaisia on.

Rothmann ja Huber puolestaan tekevät kaikkensa löytääkseen ne ihmiset, jotka eivät sovi mihinkään luokituksiin. Kumpikin onnistuu hätkähdyttävän hyvin.

Lupaathan tappaa itsesi; Kuolema keväällä

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 302; 206

Julkaisija: Atena

Alkuperäinen nimi: Kind, versprich mir, dass du dich erschiesst; Im Frühling sterben

Laji: historia; romaani

Suomentaja: Heli Naski; Raija Nylander

Kirjoittaja: Florian Huber; Ralf Rothmann

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Historia
 • Natsi-Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää