Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Anja Erämajan uusi runokokoelma freesaa rakkauspuheen korvamatoja

Ehkä liioittelen vähän -kokoelma on moniasuinen, mutta huolellisesti koottu

Runot Anja Erämaja: Ehkä liioittelen vähän. WSOY. 70 s.

Uusi Ehkä liioittelen vähän on vuonna 2005 debytoineen Anja Erämajan neljäs runoteos, mutta hän on kirjoittanut myös lastenkirjoja, tehnyt musiikkia ja ennen kaikkea esittänyt tekstejään.

Esikoinen Laulajan paperit osoitti nimeään myöten runoilijan suunnan. Erämaja edustaa lauletun runon suurta traditiota ja sen jälkeistä ääneen kirjoitetun runon puheenomaista, vapaasti rytmistä perinnettä. Se kulkee kohti lukijaa yhtä hyvin tekstinä kuin esityksenä, ja yleisön edessä Erämaja on todella charmantti esiintyvä taiteilija.

Uutuus on muodoltaan turhankin moniasuinen, mutta temaattisesti huolella kokoon keitetty. Soppa on nimeltään minä-rakastan-sinua, fraasi, jonka suusta päästäminen on nolostuttavan överiä.

Mukana on säkeistä, proosaksi asemoitua ja visuaalista runoa kirjavan typograafisen leikin pyörteissä. Hauskin piilopeli syntyy runoihin kätketyistä vanhoista rakkauspuhe-lainoista, jotka ovat ainakin keski-ikäisille tuttuja kutumusiikin möläytyksiä kaikilta ajoilta: ”söteem, söteem”.

Näitä vanhoja korvamatoja paljastetaan loppukiitoksissa, mutta jännempää on lukea ja yllättyä.

”Tässä nyt on sellainen paketti, että toimitetaan perille pakkasessa paljain jaloin, vaikka jäisi raatoja tielle. Nyt on osoite ­oikea, vaikka olisi oven takana mustat hampaat, multaa suussa. Sellainen meininki, että ei väliä, vaikka olisi verta juonut, kuolema niskassa. // Ehkä liioittelen vähän.”

Liioittelun alta tunnistaa Kantelettaren ”Jos mun tuttuni tulisi” -runon, ja kaikki sen mahtavat hyperbolat tyyliin ’vielä vierehen menisin, vaikk ois vierus verta täynnä’ .

Kanteletar vie laajemminkin naistenrunon maisemaan, joka on teoksen suuri motiivi. Erä­maja ei kirjoita vain eroottisesta rakkaudesta, myös äiti-ihmisen tunteiden kirjo arjeksi kutsutussa elämänmuodossa saa säkeensä. Miltä tuntuu, kun ”Koti on tyhjä” ja on ”seistävä aikuisen lapsen ovella”.

Runoja lukiessa havaitsee, miten Erämaja suorastaan nauttii puhekielen läheisyyden voimasta. Näin silloinkin kun diginatiivi jälkeläinen on täysin käsittämätön ilmaisussaan: ”Tulkaa tänne tekee killii, mul lägää, trolli ei tartte fiidii, joo spämmään, jätkä huukkas eka turrettii. Tu, mä tein damagee.”

”En tiedä mitä kieltä hän puhuu, mutta puhuu”. Ja tämä näyttäisi olevan tärkein elämässä ja runoudessa: puhe, rakkauspuhe, ääni toista kohti.

Ehkä liioittelen vähän

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 70

Julkaisija: WSOY

Laji: runot

Kirjoittaja: Anja Erämaja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
 • Runous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi vaatii kaikkia Turun puukotuksesta epäiltyjä vangittaviksi – poliisi oli saanut vihjeen pääepäillyn radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää