Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Luokkavallan vahtikoirat -kirja kysyy, onko toimittaja vain eliittikerhojen wannabe-jäsen

Emilia Kukkalan ja Pontus Purokurun journalismikritiikissä media ”ei ole vallanpitäjiä vahtiva rakki vaan yhdessä vallanpitäjien kanssa alamaisia kurissa pitävä rottweiler, luokkavallan vahtikoira”

Media Emilia Kukkala & Pontus Purokuru: Luokkavallan vahtikoirat. Miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä. Into. 269 s.

Ovatko toimittajat vain velttoa, omahyväistä porukkaa, joka tykkää pörrätä vallan hunajassa? Ovatko yhteiskuntaeliitin ja toimittajien kytkyt ja konventiot niin teräksisiä, ettei niitä tohdi kukaan katkoa?

Toisinaan tällaisia kysytään, ja väitetään todeksi, toimittajien omistakin riveistä. Kuvaan on kuulunut, että näitä oman pesän sotkijoita – tai puhdistajia – sitten puntaroidaan kollegiaalisen koleasti ellei vihamielisesti. Kaikkien (ammatti)ryhmien dynamiikka toimii sillä lailla.

Uusin ammatillinen itseruoskinta tulee Emilia Kukkalalta ja Pontus Purokurulta, nuorehkoilta toimittajilta, jotka Luokkavallan vahtikoirissa kaatavat saavin jäävettä journalistien niskaan. He tosin kieltävät kritisoivansa yksittäisiä toimittajia, mutta nimillä varustetut yksilöidyt tapauskuvaukset todistavat toista.

Ja toki joka artikkelilla tekijä onkin, ne ovat vapaata riistaa. Jos ei journalisteja saisi arvostella, tilanne muistuttaisi lääketiedettä, joka tutkisi vain terveyttä eikä lainkaan sairauksia ja potilaita.

Kukkala ja Purokuru ottavat lähilukuun etenkin Hesarin toimittajien juttuja. On Saska Saarikoskea, Heikki Aittokoskea, Anna-Stina Nykästä. Perusteltua sikäli, että kyse ainakin on valtamediasta. Ja vallasta – mieluummin kuin arvoista – tekijät haluavat puhua.

Tekstin läpäisee muutama perusväite. Toisin kuin vallanjako-opin kauniissa teorioissa, media ”ei ole vallanpitäjiä vahtiva rakki vaan yhdessä vallanpitäjien kanssa alamaisia kurissa pitävä rottweiler, luokkavallan vahtikoira”. Alas haukkua ja purentaa, ylös kuolaamisrefleksiä.

Kirja asennoituu toimittajiin niin poskenpehmeänä keskiluokkana, ettei heiltä siksi luonnistu mikään todellinen valvontatehtävä. Keskiluokkaisuus on lähtökohta, kirous ja kahle, ja siksi heiltä päinvastoin sujuu vain eliitin saappaannuolenta. Toimittaja tähyää aina ihailevasti yläviistoon.

Kirjoittajat kysyvät: kuljettaako palkanmaksaja luonnostaan toimittajan kynää? Hiljentävätkö asuntolainan lankeava erä ja yt-neuvottelujen alituinen uhka?

Kysymykset jäävät paljolti kysymyksiksi, oletuksiksi, vaille vastauksia.

Tuekseen Kukkala ja Purokuru luettelevat toimittajia, jotka viime vuosina ovat surutta hypänneet lobbareiksi, viestintäjohtajiksi, poliitikoiksi, ministereiksi, lähemmäs valtaa. Vajavainenkin lista on pari sivua.

Ura- ja palkkanousua, pako­reaktiota mediasta, todistetta vallanhalusta? Kaikkia niitä? Emme tiedä itse kunkin motiiveja, ihmiset kun ovat yksilöitä, mutta suunta sinänsä on kiistämätön.

Päätrendinä pysyy tietysti se, että jopa tuhansista on tullut työttömiä.

Turmiollisinta kirjan mukaan on, että keskiluokkaisuus puskee toimittajien aiheisiin ja näkökulmiin, käsittelyyn ja tyyliin, johtopäätöksiin.

Se voi olla totta, vaan jos esimerkiksi syrjäytyneistä ihmisistä ei Hesarissa Kimmo Oksanen kirjoittaisi, niin vähiin taitaisi jäädä. Enkä ainakaan minä voi kuitata Oksasen asiantuntemusta ja otetta jonakin keskiluokkaisena egotrippailuna. Vastaavia esimerkkejä löytyy kosolti.

Tekijät heittävät roskikseen puheet objektiivisesta journalismista. Heille on silkkaa mainospuhetta se, että valtamediassa toteutuisi jokin ”liberaali ja tasa-arvoinen tila, jossa parhaat argumentit voittavat”. Siksi he jatkavat: ”Emme voi itsekään teeskennellä olevamme puolueettomia. Tämä kirja on läpeensä puolueellinen ja poliittinen, mutta ei puoluepoliittinen.”

Reilusti sanottu.

Nopeinta on mitätöidä kirja niin, että sen päähavainnothan on ilmaistu vähintään puolivuosisata sitten. Tällaista haukottelevaa twiittailua on nähtykin. Parempaa odottaisi niiltä, joilta singahtaa heti someheitto vähimmästäkin huomionpuutteen häivästä kahvilan palvelutiskillä.

Tekijöiden nuoruus tai vasemmistolaisuus ei liioin kelpaa tyrmäysperusteeksi. Heidän tyytymättömyytensä koskee mediatyön oleellista ydintä, ja silloin on yhdentekevää, ovatko he itse kenties anarkisteja, libertaareja tai kepulaisia. He ovat journalisteja, ja jos halua on, pitää vastata journalistisin perustein.

Teos alkaa napakasti mutta jotenkin hajoaa loppua kohden. Sitä leimaa turhan jyrkkä väärin sammutettu -asenne – moni voi nääntyä valottoman vyörytyksen alla ja laskea kirjan kädestään. Jokunen esimerkki loistavasta journalismista – päämäärästä siis – olisi ihmeesti valaissut lukijan tietä.

Mitään valta-asetelmia ei koskaan kyseenalaisteta liikaa. Kestotarve oikeuttaa Luokkavallan vahtikoirat -kommentaarin hyvin – selvine puutteineenkin. Toimituskäytäntöjä lähestytään myös journalistien haastatteluin.

Onko keskiluokkainen lehtimies sitten eliitin oma rottweiler? Ehkä joku, ei jokainen. Vahtikoira ylipäänsä? No jaa, korkeintaan vanha väsynyt lammaskoira.

Kirjoittaja on historiantutkija ja freelancetoimittaja.

Luokkavallan vahtikoirat. Miten suomlaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä.

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 269

Julkaisija: Into

Laji: tietokirja

Kirjoittaja: Emilia Kukkala, Pontus Purokuru

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää