Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Viron politiikassa on alkanut uusi pelon aikakausi, ja sillä on vaikutuksensa myös Suomeen

Suomenlahden suhdekirja on nasevaa laatujournalismia. Suomenkin kannalta tärkeän kirjan tekijät eivät ennusta Venäjän hyökkäystä.

Politiikka Kaja Kunnas, Marjo Näkki: Suomenlahden suhdekirja. Uudet vaaran vuodet. Kosmos. 272 s.

Kirjan tekijät ovat Baltian maissa toimineita journalisteja: Kaja Kunnas raportoi Helsingin Sanomille ja Marjo Näkki Yleisradiolle. Tausta tekee hyvää työn viritykselle, se tuo ensi käden tuntumaa Venäjän voimapolitiikan Baltiassa luomiin ongelmiin.

Suomenlahden suhdekirja esittelee varmoin ottein alueen puolustuskysymystä, tietenkin, siitä ei voi vaieta. Mutta päähuomio suuntautuu näiden kansojen kykyyn luoda henkistä ja sosiaalista kriisinsietokykyä.

Tuloksena on nasevaa laatujournalismia, joka ei vahingossakaan karkaa ylikierroksille, vaikka Baltian kauheassa historiassa ja painostavassa nykyisyydessä ainesta olisi.

Lopputulema on miellyttävä yllätys. Baltia ja varsinkin Viro näyttävät selvinneen melko hyvin Venäjän yliviritetystä propagandasta ja valehyökkäyksistä.

Presidentti Vladimir Putinin innokkaat palvelijat näyttävät langenneen samaan ansaan kuin Moskovan radion suomenkielisen ohjelman uutisankkuri Tiltu talvi- ja jatkosodan aikaan. Propaganda on säälittävimmillään, jos sen tuottajat alkavat uskoa omaan paasaukseensa ja heidän kohderyhmästään kuuluu naurunpyrskähdyksiä.

Kunnas ja Näkki muistuttavat kuitenkin, että propagandasotaa ei voiteta vastapropagandalla vaan tosiasioilla ja kylmällä järjellä.

Virolaiset, ja suuri osa maan venäjänkielisestä vähemmistöstä pystyvät erottamaan propagandan ja oikean uutisen toisistaan. Jatkuva taistelu väärä tietoa vastaan ei kuitenkaan johda aina siihen, että tosi korvaa valheen. Ihmiset muuttuvat kyyniseksi, eivätkä usko enää mitään.

Venäläisvähemmistö suhtautuu myönteisesti Putiniin, mutta Viro on itänaapuriin verrattuna sentään sen verran mukava paikka asua, että Venäjä ei ihan oi­keasti houkuttele.

Viro on kylmän sodan jälkeisen Euroopan harvinainen menestystarina. Se hankkiutui uudestaan itsenäiseksi, liittyi YK:hon, Euroopan neuvostoon, Euroopan unioniin, Natoon ja euro­alueeseen.

Maa ei silti ole vielä valmis, mutta juuri nyt puuttuu selvä näkymä siitä, mihin suuntaan pitäisi ponnistella, kun on saavutettu kaikki tähän asti tavoiteltu.

Tekijät kirjoittavat, että Viron politiikassa on alkanut uusi pelon aikakausi.

Viron sisäpolitiikkaa hallitsee samanlainen epätietoinen levottomuus kuin Suomen elämää 1920-luvulla. Neuvostoaikana virolaisuuteen juurtuneen korruption jäänteitä tuntuu olevan vielä paljon. Kirjassa on raastavan hykerryttäviä kuvauksia politiikan huipputason hahmoista, joiden aluksi vahvalta näyttänyt imago on hapertunut operettimaisessa touhuilussa.

Tekijät eivät ennusta Venäjän hyökkäystä. Putinilla on muualla tärkeämpiä tavoitteita kuin Bal­tiassa. Varsinkin Virolla on kykyä kehittää vaikeasti murrettavissa olevaa kansallista puolustustahtoa. Sellainen saa Venäjän varuilleen, sillä voimapolitiikan perustekijöihin kuuluu päättäväisen vastustajan väistäminen ja heikon kiusaaminen.

Kunnas ja Näkki tuntevat yhdysvaltalaisen ajatuspajan sotapelit, joissa tutkittiin Naton toimintakykyä Baltiassa. Tulos oli tyrmäävä. Nato ei kyennyt puolustamaan kaikkein haavoittuvimpia jäsenmaitaan, ei edes niissä peleissä, joiden lähtötilanteessa Ruotsin oletettiin liittyneen Natoon. Enimmillään Venäjän hyökkäyskiiloilta kului 60 tuntia Tallinnan tai Riian tasan saavuttamiseen.

Nato on kokonaisuudessaan vahvempi kuin Venäjä, mutta Itämeren alueella Venäjällä on ylivoima.

Sotapelit osoittivat kuitenkin, että Baltian nopean valtauksen estämiseksi riittäisi suhteellisen pieni lisäpanostus. Sen ensimmäiset elkeet näkyvät jo.

Kunnas ja Näkki tuntuvat sommittelevan kuviota, jossa Yhdysvallat rakentaisi Baltian maista, Puolasta ja Pohjoismaista Natolle rinnakkaisen puolustusyhtei­sön.

Suomi ja Ruotsi säästyisivät Natoon liittymisen tuskasta, mutta silti Venäjä saisi vastaansa hyökkäyshaluja vähentävää uutta voimaa Itämeren alueella. Natoon kuuluvien ja kuulumattomien maiden äkkiä tehostunut yhteinen sotaharjoitusohjelma vihjaa ehkä vähän tähän suuntaan.

Tämä on erittäin tärkeä kirja. Baltia ja varsinkin Viro ovat niin lähellä meitä, että niiden kyky rakentaa tuulensuojaa on osa Suomen turvallisuutta, samoin kuin Suomen kyky hallita kaikissa oloissa valtioaluettaan on Viron turvallisuuden avainasia.

Tapahtuipa Baltiassa mitä tahansa, se vaikuttaa meihin. Ja varsinkin jos siellä tapahtuu jotakin pahaa. Maantieteelle emme mahda mitään.

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Suomenlahden suhdekirja. Uudet vaaran vuodet.

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 272

Julkaisija: Kosmos

Laji: politiikka

Kirjoittaja: Kaja Kunnas, Marjo Näkki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  4. 4

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  7. 7

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  8. 8

   Kolme epäiltyä poliisin huostassa, ainakin kuusi hyökkääjää kuollut ja Barcelonan yliajaja kateissa – Tämä tiedetään Espanjan iskujen tekijöistä

  9. 9

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  10. 10

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää