Valikko
Kirja-arvostelut

Uutuuskirja Baltian ”maattomista” venäläisistä kertoo, miksi nämä ”okkupantit” ovat erityisen herkkiä Venäjän propagandalle

Kalle Kniivilän haastattelu- ja matkaraportti pääsee lähelle baltianvenäläisten arkielämää.

Tietokirja. Kalle Kniivilä: Neuvostomaan lapset. Baltian venäläiset. Into. 295 s.

On vain neljännesvuosisata niistä kihelmöivistä päivistä, joina Baltian maat palauttivat itsenäisyytensä. Tuntuu kuitenkin, kuin siitä olisi vierinyt useam­piakin vuosia. Hurmioitunut ­aika on muuttumassa historiaksi.

Uusi aika tuotti tukun uusia ongelmia, joista vähin ei ole venäläisväestön asema. Baltian tasavalloissa omaksuttiin jyrkkä enemmistödemokratia, joka ei ole taannut suurelle vähemmistölle tasavertaisia onnen päiviä.

Näihin jännitteisiin tähyää toimittaja Kalle Kniivilä kirjassaan Neuvostomaan lapset. Se on haastattelu- ja matkaraportti Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Kniivilä tapaa miehittäjiksi, ”okkupanteiksi”, usein morkattuja baltianvenäläisiä, jotka itse asiassa ovat saman neuvosto­karkeuden uhreja kuin kantabaltitkin. Baltiaan heidät oli siirretty työvoimaksi, samoin kuin ­väestöpohjan murtamiseksi.

Vuonna 1991 suurelta osalta baltianvenäläisiä ikään kuin katosi kotimaa jalkojen alta. Ei ollut entistä neuvostomaata, mutta tilalle ei liioin saatu uutta isänmaata.

”Neuvostoliittoa ei enää ole, mutta neuvostoihminen on”, kiteyttää eräs latvianvenäläinen haastateltava, ja puhuu orjamentaliteetista. Mielen rakenteet eivät hetkessä uusiudu.

Ydinongelmana pysyy, että satojatuhansia kielivenäläisiä jäi maattomiksi ja kodittomiksi, miltei hylkiöiksi vailla kansalaisuutta – enemmän Latviassa ja Virossa kuin Liettuassa.

Kirjan juttutuokiot paljastavat tämän kansan ajattelutapoja. Iso osa nuorisosta haluaa integroitua, opiskelee kielen ja hankkii kansalaisuuden. Suurempi osa varttuneesta väestä sen sijaan on passiivista ja katkeraa. Juuri kukaan ei silti halua Venäjälle.

Toisin kuin usein on karkeistettu, baltianvenäläisten näkemykset hajoavat ristiriitaisestikin – ei ole mitään mielipide­monoliittia, saati viidettä kolonnaa, joka palvoisi Äiti Venäjää ja odottaisi huomista interventiota.

”Baltia on jo lentänyt pesästä”, myöntää jopa kovan linjan kansallisbolshevikki.

Totta toisaalta on, että Ukrainan sodasta huolimatta enemmistö baltianvenäläisiä yhä mieluummin seuraa ja uskoo Kremlin kuin asuinmaansa uutisia.

Mutta vertailututkimus kertoo, että vuosien 2004 ja 2014 välillä heidän ensisijainen yhteenkuuluvuutensa Venäjään on huvennut rajusti: noin 40 prosentista neljään. Liettuassa sidos oli jo alkuaan löyhempi – sallivan kansalaisuuslainkin ansiosta.

Kniivilän reitit ovat kiintoisat. Paitsi pääkaupunkeihin hän matkaa myös Itä-Viron Narvasta ja Kohtla-Järveltä Latvian ja Liet­tuan venäläisvaltaisimpiin itäosiin – esimerkiksi Visaginasin ydinvoimalakaupunkiin Koillis-Liettuassa.

Harvemmin esiteltyjä, tutkimattomia seutuja ja ihmisiä.

Kirja pitäytyy baltianvenäläisissä ja heidän arkikokemuksissaan. Jos Latvian ja Viron kansalaisuuslait näin näyttäytyvätkin raa’assa valaistuksessa, Kniivilä ei tasoita tilannetta kieliviran­omaisten selityksin. Haastatellut puhuvat suoraan eikä sitä pehmennellä.

Paikoin päästään koskettelemaan sitä henkistä deprivaatiota, joka hiertää baltianvenäläisiä. Liekö osuvaa sanoa, että venäläisten on vaikeampi elää Latviassa kuin somalien Suomessa – Somaliahan ei koskaan koettanut valloittaa Suomea. Rinnastus näyttää ainakin ongelman mittakaavaan.

Haastatteluissa on rutkasti siteeraamisen arvoisia kohtia, mikä osoittaa että kirja on oikeilla jäljillä. Yksi esimerkki: ”Baltian venäläiset ovat erityisen herkkiä Venäjän propagandalle, koska heillä ei ole myyttiä itsestään eikä selkeää kuvaa siitä, ketä he ovat.”

Jutusta korjattu klo 15:32 ilmaus kansallisuuslaki kansalaisuuslaiksi.

Neuvostomaan lapset. Baltian venäläiset.

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 295 s.

Julkaisija: Into

Laji: Tietokirja

Kirjoittaja: Kalle Kniivilä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Arviot
 • Baltian maat
 • Neuvostoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Kahdeksankertainen maailmanmestari Antton Laine voimisteli pienenä salaa: ”Äiti piilotti välineeni, jotta en harrastaisi rytmistä voimistelua”

  10. 10

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  8. 8

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää