Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Meriläinen ja Särmä löytävät feministisiä oivalluksia arjesta

Patriarkaatti sortaa myös miehiä, uusi feminismiopas muistuttaa.

Rosa Meriläinen, Saara Särmä: Anna mennä – Opas hauskempaan elämään. S&S Helsinki. 364 s.

Feminismi tekee elämästä vapaampaa ja hauskempaa, naisille ja miehille ja ihan kaikille. Siksi meidän kaikkien kannattaisi ryhtyä feministeiksi.

Näin julistaa Rosa Meriläisen ja Saara Särmän uutuuskirja Anna mennä – Opas hauskempaan elämään.

Kyseessä ei ole tietokirja vaan eräänlainen kaikenikäisten naisten itseluottamuskirja, joka yrittää purkaa paineita ja kannustaa. Sen voisi pistää samaan pinoon Jenni Pääskysaaren kirjoittamien kirjojen Tyttö sinä olet. . . (2015) ja Poika sinä olet. . .(2016) kanssa.

Aiemmin muun muassa vihreiden kansanedustajana toiminut Meriläinen on kirjailija ja kolumnisti. Särmä on kansainvälisen politiikan tutkija, ja hän nousi viime vuonna kansainväliseen julkisuuteen Congratulations! You have an all-male panel -blogillaan, jossa käräytetään pelkistä miehistä koostuvia asiantuntijaraateja.

Kirja on innostava mutta ei varsinaisesti sisällä uutta tietoa. Sen sijaan Särmä ja Meriläinen jakavat hyviä oivalluksia. Esimerkiksi: patriarkaatti käsitetään usein väärin.

”Patriarkaatti” on vanha termi, jolla viitattiin aiemmin isän tai miehen ylivaltaan naisesta. Nykyisin se tarkoittaa ylipäätään stereotyyppisille, tiukoille rooleille perustuvaa valtajärjestelmää, joka syrjii naisia ja myös joitakin miehiä.

Tämä näyttää unohtuvan kun miesaktivismin edustajat sanovat, että feminismi unohtaa miehet, ja vaativat valokeilaa erityisesti miehiin kohdistuvaan syrjintään. Miehet joutuvat opettelemaan ampumaan toisiaan pakollisen asevelvollisuuden takia, kuolevat nuorempina, kärsivät oppimisvaikeuksista, ylipainosta, asunnottomuudesta ja peliongelmista useammin kuin naiset, teos muistuttaa.

Naiset saavat elää vanhemmiksi, mutta heille lankeaa vastuu kodista, lapsista, he saavat keskimäärin huonompaa palkkaa, ylenevät hitaammin, masentuvat ja saavat herkemmin syömishäiriön.

Listoja voisi vertailla loputtomiin. Olennaista on kysyä, mistä nämä sukupuolille kasautuvat ongelmat johtuvat ja miten niitä voisi ratkoa. Siis: patriarkaatissa valta on joillakin miehillä, ja monet muut kärsivät – sukupuolesta riippumatta.

Tasaisin väliajoin mediassa käydään iso keskustelu sukupuolikiintiöistä ja niiden tarpeellisuudesta: Miksi niitä tarvitaan? Toimivatko ne vai ovatko ne ”osaavien ihmisten tulppana”?

Miksi pitäisi ottaa huomioon, onko jossakin ryhmässä muita kuin valkoisia heteromiehiä?

Esimerkiksi maaliskuussa 2015 keskustelua ryyditti Naisasialiitto Unionin somessa jakama laskelma, jonka mukaan pörssiyritysten johdossa on Suomessa harvemmin nainen kuin Juha-niminen mies.

Esikuvana oli New York Timesin tekemä laskelma, jossa John-nimiset miehet olivat pörssiyritysten johtotehtävissä useammin kuin minkään nimiset naiset.

Jos niin satunnaisesta muuttujasta, kuin samannimisistä miehistä, saa kerättyä isomman joukon kuin naisista ylipäätään, se kuuluisa lasikatto on olemassa, eikä se korjaannu vain odottamalla, että ne kaikista hurjapäisimmät yksilöt sinkoavat itsensä sen läpi. Kiintiöt ovat konkreettinen keino korottaa tätä kattoa.

Vallan entistä reilummalle jakamiselle on perusteita vaikka kuinka. Ihmiset ovat yleisesti onnellisempia kun heillä on valta päättää elämästään.

Myös tehdyt päätökset ovat parempia, jos riittävästi eri näkökulmia on otettu huomioon:

”Mitä huonommin joku tietty ryhmä on edustettuna yhteiskunnan huipulla, sitä enemmän on heidän nostamisekseen ahkeroitava. Ei voi vain kuitata, että ”kyllä meille ovat kaikki tervetulleita” tai että ”pätevin valitaan.”

Kirja kehottaa olemaan pyrkimättä ”hyväksi jätkäksi” – siis tasapainoilemaan olemalla kunnianhimoinen ja uskottava juuri oikealla tavalla; vakava mutta ei tosikko, pukeutua naisellisesti mutta ei liian naisellisesti.

”Jos huomaat todistelevasi, että ’en ole niin kuin nuo muut naiset’, lopeta heti. On naisvihamielistä jakaa naiset hyviin ja huonoihin. Ota tila sen sijaan haltuun omaehtoisesti ja toisia naisia tukien”, Särmä kirjoittaa.

Kirjan kirjoittajat myöntävät sortuvansa itsekin ennakkoluuloihin. Särmä esimerkiksi kertoo, ettei aina pysty ottamaan täysin vakavasti ”stereotyyppisen kaunista ja naisellista naista asiantuntijaroolissa”:

”Joudun muistuttamaan itseäni, miten syvälle iskostuneesta seksismistä onkaan kyse, jos en pysty kuuntelemaan ja kunnioittamaan naista hänen ulkonäkönsä takia.”

Kirja muistuttaa, että itseään ei kannata vertailla muihin, koska se tekee vain onnettomaksi. Tämä on totuus ja ihanne, jota on lähes mahdotonta noudattaa tosielämässä.

Jo päiväkodissa lapsia vertaillaan kehitystahtinsa mukaan. Sama jatkuu harrastuksissa, jossa heidät jaetaan tasoryhmiin, ja koulussa, jossa kaikki pistetään arvosanojen mukaiseen järjestykseen. Opiskelu- ja työpaikoista on taisteltava kynsin hampain ja jos läpäisee seulan, omia tuloksia vertailee jatkuvasti muihin.

Pärjäänkö? Olenko riittävän hyvä?

Meriläinen ja Särmä eivät kannata vertailun täydellistä lopettamista vaan vannovat verrokkien ja positiivisen kateuden nimiin.

Verrokki tarkoittaa vertaishenkilöä, joka on tarpeeksi samanlainen itsensä kanssa, jotta hänestä voi hakea tukea, tai jonka toimintaa seuratessa oma toiminta näyttää suorastaan erinomaiselta. Pokkaverrokki kehtaa sanoa ja tehdä ja inspiroi esimerkillään, laiskuusverrokki on se leppoisa työkaveri, jonka rinnalla omat aikaansaannokset vaikuttavat yllättäen todella kovilta.

Anna mennä -kirja koostuu lähes pelkästään kahden kirjoittajansa henkilökohtaisista kokemuksista: Särmä kertoo anekdootin toisensa jälkeen väitöskirjaurakastaan ja sinkkuvuosistaan. Meriläinen ammentaa lapsuudestaan taiteilijakodissa, kapinastaan, nuoruuden avioliitostaan, uimahyppyharrastuksestaan.

Helposti iskee kamala houkutus tehdä yleistyksiä.

Älä tee niitä, neuvovat Särmä ja Meriläinen. Kirjoittajien jakamat elämäntarinat on tarkoitettu esimerkeiksi, ”ihan vaan tiedoksi”.

Niistä voi oppia tai olla oppimatta. Olennaista on jakaa tietoa ja antaa tukea: näinkin voi elää. Valitse itse.

Anna mennä - opas hauskepaan elämään

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 367

Julkaisija: S&S

Laji: self help

Kirjoittaja: Rosa Meriläinen, Saara Särmä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Feminismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää