Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Rakastetun uusi kirja: ”Ne pitävät minua täällä vankina”, Urho Kekkonen valitti puhelimessa elokuussa 1981

Maarit Tyrkön kirja kertoo ainutlaatuisen rakkaustarinan

Historia Maarit Tyrkkö: Presidentti ja toimittaja. WSOY. 591 s.

Presidentti Urho Kekkonen valmistautui eroamaan syksyllä 1981 tehtävistään, kerrotaan toimittaja Maarit Tyrkön kirjassa Presidentti ja toimittaja.

Professori Erkki Kivalo, presidentti Urho Kekkosen henkilääkäri, kertoo tapaamisesta Tamminiemessä.

”Kun kävin UKK:n luona huhtikuun 1981 lopulla, hän sanoi jättävänsä presidentin tehtävät syyskuussa 1981.”

Kivalo sanoo raportoineensa keskustelusta kahdelle muulle henkilääkärille, Pentti Haloselle ja Rikhard Sotamaalle.

”Me kaikki olimme valmiita tukemaan häntä eläkkeelle siirtymisessä”, Kivalo vakuuttaa haastattelussa, jonka Tyrkkö on tehnyt kirjaansa varten vuonna 1991.

Kekkonen ei aivan ennättänyt toteuttaa suunnitelmaansa. Yksi syy oli epäonnistunut kalamatka Islantiin, jonne Kekkonen lähti elokuussa 1981 – vastoin Kivalon tahtoa.

Presidentti ei kestänyt rasitusta ja halusi palata kesken matkan kotiin.

”Ne pitävät minua täällä vankina. En pääse minnekään”, Kekkonen valitti puhelimessa Tyrkölle 19. elokuuta.

Matkan jälkeen Kekkonen ei ollut enää entisensä. Lähipiiri toivoi vielä käännettä parempaan. Todellisuudessa suunta oli toinen. Sairaus eteni vauhdilla.

Tyrkkö kirjoitti päiväkirjaansa 29. elokuuta 1981, viikko ennen virallisen sairausloman alkua, keskustelustaan Kivalon kanssa.

”Minulle Kivalo sanoi, että presidentti on itse tietoinen tilastaan ja valmis luopumaan virastaan.”

Tyrkkö tilitti päiväkirjaansa myös omia tuntojaan.

”Nyt oltiin siinä, mistä presidentti oli minua varoittanut, mutta minkä olimme arvelleet konkretisoituvan vasta vuosien kuluttua. Sitten joskus. ”

Kekkonen täytti 81 vuotta 3. syyskuuta ja jäi päivää myöhemmin sairauslomalle. Lokakuun lopulla hän ilmoitti erostaan. Presidentin erokirjeen liitteessä julkaistiin hänen henkilääkäriensä Erkki Kivalon ja Pentti Halosen allekirjoittama lääkärintodistus, jossa todettiin presidenttiä vaivanneen verenkiertojärjestelmän vajaatoiminnan edenneen sille asteelle, että se aiheutti ”presidentin viranhoidolle pysyvän toimintaesteen”.

Kekkosen sairastuminen ja ero olivat aikanaan dramaattisia tapahtumia, joita Maarit Tyrkkö käy nyt yksityiskohtaisesti läpi.

Moni lukija aloittanee kirjan lopusta. Näin ei kannattaisi tehdä. Kirjasta saa paljon enemmän irti, jos malttaa lukea sen alusta loppuun.

Tyrkön kertomus vuodesta 1976 syksyyn 1981 on niin erikoinen rakkaustarina, ettei toista samanlaista ole aikaisemmin paperille pantu, ei ainakaan Suomessa.

”Ei ole helppoa Sinulle noudattaa sitä osajakoa, jonka olet joutunut omaksumaan. Toivon kuitenkin sydämestäni, että rakkautemme antaa jonkinlaisen henkisen korvauksen siitä, että pidät minusta kiinni takinhelmasta”, Kekkonen kirjoitti 30. kesäkuuta 1977.

Kirjeen saatuaan Tyrkkö kirjoitti: ”En saa näyttää tunteitani. En saa julkisesti edes kokea omia tunteitani. En saa aivan oikeasti rakastaa, näyttää rakkauttani, käyttäytyä niin kuin rakastunut nainen.”

Osajako meni niin, että Kekkonen ja Tyrkkö eivät koskaan esiintyneet julkisesti yhdessä, vaan pitivät läheiset välinsä pienen piirin tiedossa.

He puhuivat lähes päivittäin puhelimessa, kirjoittivat kirjeitä, söivät lounasta tai iltapalaa Tamminiemessä, tekivät yhteisiä kävelyretkiä Sipoon metsissä ja kävivät kalastusreissuilla.

Koko ajan Tyrkön kynä kävi. Hän merkitsi ylös keskustelut ja tunnelmat. Nyt niitä tulee julki.

Kirja on syvästi henkilökohtainen kertomus, joka on kuitenkin tehty toimittajan otteella. Lähdeaineisto on valtava ja ainutlaatuinen. Kirjoittaja tukeutuu muistiinpanoihinsa ja muihin dokumentteihin yhtä perusteellisesti kuin ensimmäisessä osassa Tyttö ja nauhuri (2014).

Kun Tyrkkö lähti pitkille työmatkoille ulkomaille, hän antoi presidentille vihkon, johon tämä kuuliaisesti kirjoitti päivittäin raportteja. Matkalta palattuaan Tyrkkö sai vihkon takaisin ja saattoi lukea, mitä Tamminiemessä oli tehty ja ajateltu.

Kuulostaa aivan uskomattomalta, mutta totta se on.

Virallisesti Tyrkkö oli presidentin kirjallinen avustaja. Monia kirjoja, kuten kaksiosainen Kirjeitä myllystäni (1976) syntyi, mutta Kekkosen muistelmien kirjoittaminen ei kaksikolta enää onnistunut.

Kunnianhimoinen Tyrkkö teki näyttävää toimittajan uraa, ja Kekkosen voimat ehtyivät. Muistelmien aikataulu petti, ja lopulta kustantaja suuttui.

Heinäkuun 21. päivänä 1981 Tyrkkö tapasi Otavan johtajan Paavo Haavikon, joka lateli tiukat ehdot.

”Haavikko oli valmis hylkäämään kaiken, ellei hän saisi valtuuksia pelastaa projektia ja koota kirjan yksin.”

Keskustelun jälkeen Tyrkkö soitti Kekkoselle ja keskustelun päätteeksi hän sai ohjeen: ”Sano, että hän (Haavikko) saa kaikki valtuudet.”

Haavikon Kekkosen nimissä kirjoittama muistelmakirja ilmestyi sittenkin syksyllä 1981 nimellä Vuosisatani I.

Haavikon kirja kertoi Kekkosen lapsuudesta, nuoruudesta ja uran alkuvaiheista. Jatko-osia ei ole ilmestynyt.

Tyrkkö oli niin lähellä presidenttiä, että hän sai kuulla ja nähdä valtakunnansalaisuuksia, esimerkiksi sen, miten kovasti Kekkosta sieppasi julkinen tappio pääministeri Mauno Koivistolle huhtikuussa 1981. Pääministeri ei suostunut eroamaan, vaikka presidentti halusi.

”Minussa ei ole enää entistä terää”, masentunut Kekkonen tunnusti.

Juuri tämän tappion jälkeen Kekkonen ryhtyi valmistautumaan eroon presidentin paikalta. Hän kertoi aikeistaan Tyrkölle, joka auttoi eron valmistelussa ja rauhoitteli hermostunutta presidenttiä.

Kekkosen viimeisiä aikoja varjosti jatkuva huoli Anita Hallamasta, pitkäaikaisesta rakastetusta. Hallama halusi tavata ja myös näyttäytyä presidentin seurassa.

”Voi minua poikaparkaa. Eikö tämä ahistaminen koskaan lopu”, Kekkonen parahti 25. huhtikuuta 1981.

”Ahistaminen” loppui vasta seuraavassa syyskuussa, jolloin Hallama vieraili viimeisen kerran lyhyesti tervehtimässä Kekkosta Tamminiemessä.

Tyrkkö puolestaan kävi päivittäin Tamminiemessä syyskuun lopulle asti, kunnes kuun 27. päivänä presidentti ei tunnistanut häntä.

”En ollut hänelle Maarit, olin kuka tahansa.”

Presidentti ja toimittaja

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 591

Julkaisija: WSOY

Kirjoittaja: Maarit Tyrkkö

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut
 • Historia
 • Urho Kekkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää