Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Elämäkerta kertoo, millaisissa sfääreissä Erik Tawaststjerna liiteli

Suomen musiikkitieteen uudistaja teki elämäntyönsä Sibeliuksen teosten parissa ja samaistui itsekin vahvasti kohteeseensa

Elämäkerta Matti Vainio: ”Onko kaikki farssia vain” – Erik Tawaststjernan elämä. Otava.

Musiikintutkija Erik Tawast­stjerna (1916–1993) oli täysin ­ainutlaatuinen hahmo suomalaisessa kulttuurielämässä. Monet lukijat muistavat hänen henkevät ja monisanaiset arvostelunsa Helsingin Sanomien sivuilla, radionkuuntelijat hänen esitelmänsä Sibeliuksesta. Luennot yliopistolla olivat hyvin suosittuja muidenkin kuin varsinaisten musiikkitieteen opiskelijoiden keskuudessa.

Suomalaisen musiikkitieteen uudistajana ja kansantajuistajana hän oli vertaansa vailla, minkä vaikuttavimpana muistomerkkinä on jättimäinen, viisiosainen Sibelius-elämäkerta.

Tawaststjerna työskenteli Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina vuosina 1961–77. Tuona aikana syntyi suurimmalta osalta myös Sibelius-elämäkerta. Neljäs osa ilmestyi vuonna 1978, viides vuonna 1988.

Tawaststjernan oppilaisiin kuului Matti Vainio, josta sittemmin tuli taidekasvatuksen ja musiikkitieteen professori Jyväskylän yliopistoon.

Tawaststjernan syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Vainio on kirjoittanut opettajastaan an­siokkaan elämäkerran, jossa hän käy läpi tämän elämän eri puolia, tukeutuen Tawaststjernan omiin kirjoituksiin ja muiden kirjoittamiin aikalaiskuvauksiin.

Tärkeinä primäärilähteinä on haastatteluja, Tawaststjernan yksityisarkisto sekä Erikin ja Carmen-vaimon kirjeenvaihto, jonka Vainio sai Tawaststjernan perikunnalta käyttöönsä. Kirjassa on asianmukainen lähdeluettelo, mutta ei lähdeviitteitä.

Vainio käy Tawaststjernan eri tehtäviä läpi teemoittain jaotelluissa luvuissa. Ei siis tiukan kronologisesti, vaikka totta kai eri teemojen käsittely asettuu suurin piirtein aikajärjestykseen. Nuoruuden matematiikan opinnot katkesivat pianoinnostukseen ja sitä seuranneeseen konserttipianistin uraan, samaan ­aikaan kun Tawaststjerna teki kielenkääntäjän ja toimittajan töitä valtioneuvostossa ja ulkoministeriössä.

Pianistinura taas käytännössä päättyi suhteettoman kunnian­himoiseen konserttiin, jossa Tawaststjerna otti soittaakseen peräti kolme pianokonserttoa. Penkin alle meni. Konsertoinnin kautta oli kuitenkin syttynyt mielenkiinto Sibeliuksen pianoteoksiin, joista Tawaststjerna kirjoitti ensin kansantajuisen esseekirjan ja sitten väitöskirjan.

Tawaststjerna siis ehti moneen, mutta se ei olisi millään ollut mahdollista ilman apuhenkilöitä, joiden hyväntahtoisuutta hän käytti ilmeisen surutta hyväkseen. Henkilönä Tawaststjernasta piirtyykin ristiriitainen kuva. Hän seurusteli mielellään taiteilijapiireissä ja toisaalta jututti mielellään esimerkiksi taksikuskeja – tietysti omista kiinnostuksenaiheistaan, oopperoista ja Sibeliuksesta.

Vahva yläluokkaisuuden ja ­aatelisen taustan korostaminen välittyy siitä, että hän muitta mutkitta oletti, että joku muu hoitaa ikävät hommat samalla kun hän keskittyy taiteen sfääreissä liitelemiseen. Nykyajan työelämässä hän ei ehkä kestäisi montakaan päivää.

Vainio kuvaa hyvin myös monumentaalisen Sibelius-elämäkerran valtavat synnytystuskat. Viisiosainen kirja ei olisi millään valmistunut ilman sihteereitä, joiden Tawaststjerna oletti olevan käytettävissä yötä päivää. He saivat odotella professorin inspiraatiota joskus pitkäänkin.

Yhtenä apulaisena – virallisesti Suomen Akatemian tutkimusassistenttina – toiminut Vainio muistaa heränneensä öiseen puhelinsoittoon, jossa Tawaststjerna komensi: ”Tule heti tänne!” Ja kun Vainio sitten saapui paikalle, hän löysi professorin työhuoneestaan soittelemasta pianoa (keskellä yötä, kerrostalossa).

”Tunsin oloni niin äärettömän yksinäiseksi, joten halusin sinut tänne seurakseni”, Tawaststjerna selitti puhelinsoit­toaan.

Vainio kertoo, miten vahvasti Tawaststjerna samaistui kohteeseensa. Häntä itseään alettiin pitää eräänlaisena Sibeliuksen kaksoisolentona. Siksikö Sibelius-elämäkerran viimeinen osa ei meinannut millään valmistua? Kustantajan rautaisella otteella se puristettiin lopulta puoliväkisin valmiiksi joulumarkkinoille 1988 – kymmenen vuotta edellisen osan valmistumisen jälkeen.

Ehkä Tawaststjerna vertasi mielessään elämäntyötään Sibeliuksen sinfoniasarjaan, jonka kahdeksatta osaa odoteltiin vuosikymmenien ajan, turhaan.

"Onko kaikki farssia vain" - Erik Tawaststjernan elämä

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 478

Julkaisija: Otava

Laji: Elämäkerta

Kirjoittaja: Matti Vainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Espanjan poliisi on ampunut räjähdevyöhön pukeutuneen miehen – epäillään Barcelonan terrori-iskun yliajajaksi

  4. 4

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n yli kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  3. HIFK uskoo löytäneensä ruotsalaishyökkääjästä menestysavaimen – NHL-pelaaja Artturi Lehkonen teki mestarivahvistukseen suuren vaikutuksen
  4. Espanjan poliisi on ampunut räjähdevyöhön pukeutuneen miehen – epäillään Barcelonan terrori-iskun yliajajaksi
  5. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n yli kolmetuntinen suora lähetys käynnissä
  6. Warren Buffett kärsi tappion tarjous­kilvassa – Sempra Energy ostaa teksasilaisen sähköjätin kahdeksalla miljardilla eurolla
  7. Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui
  8. Tunti sitten
  9. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  10. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  11. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  12. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  13. Näytä lisää