Kirja-arvostelut

”En oikein jaksa uskoa rajanaapuriimme” – Hannes Hynönen ja muut veteraanit muistelivat sodan tulihelvettiä

Tarja Lappalainen koosti haastattelukirjan ja tutkijat kokonaisesityksen Suomenlahden ulkosaarien taisteluista.

Veteraanit muistelevat sotaa Tarja Lappalaisen koostamassa haastattelukirjassa Se oli yhtä tulihelvettiä. Antero Uiton ja Carl-Fredrik Geustin Taistelu Suomenlahden ulkosaarista tarjoaa runsasta sota- ja merihistoriallista tietoa.

Vanhin muistelija on ikäluokan 1913 Hannes Hynönen. Hän kuoli 102-vuotiaana 2015. Muut ovat vähän nuorempia.

Eeri Hyrkkö ja Veikko Juvonen olivat Talin ja Ihantalan suurtaistelussa 1944. Heikki A. Reenpää koki torjuntavoitot Helsingin suurpommitusten ilmatorjunnassa talvella 1944, Antti Henttonen Aunuksessa. He tietävät, mitä torjuntavoitto pitää sisällään.

Antti Henttonen taisteli jo talvisodan Summassa ja sahasi Antreasta evakkoon lähtiessään kotitilansa lipputangon palasiksi. Se oli 18-vuotiaan ”protesti Stalinille kymmenen sukupolven viljelemän kodin ryöstämisestä”.

Haastattelukirjan yksityiskohdat horjuvat. Hilpeäksi menee, kun SS-vapaaehtoisena taistelleen Kosti Canden haastattelussa tullaan ”News-joen” varrelle. Cande on puhunut haastattelijalle kai Mius-joesta?

Rintamalotta Aune Auramolle sota oli suuri murros siinä kuin rintamamiehillekin. Kirja kertoo myös puolisoiden, suvun, lasten ja lastenlasten sodasta. Neuvostoliitossa sotavankeudessa nääntyneitä odotettiin tälle vuosi­tuhannelle asti turhaan.

Hevosmiehenä palvellut Hannes Hynönen kiittää hevosia ja pohtii Natoon liittymistä: ”En oikein jaksa uskoa tuohon meidän rajanaapuriimme."” Se ei kuulosta Nato-kiimalta.

Haastateltavina ovat myös tutkijat Martti Turtola ja Pekka Visuri. Heidän mukaansa Paasikivi ja Mannerheim onnistuivat nimenomaan yhteisvoimin Suomen palauttamisessa rauhaan syksyn 1944 jälkeen. Se oli ratkaiseva poliittinen torjuntavoitto.

Sodan tulihelvetin kokivat myös Suursaari, Someri, Tytärsaari ja Lavansaari perinpohjin.

Antero Uiton ja Carl-Fredrik Geustin Taistelu Suomenlahden ulkosaarista on vahva kokonaisesitys. Aikaisemmin Geust ja Uitto ovat valaisseet ansiokkaasti muun muassa maailmankuulun Mannerheim-linjan vaiheita.

Uitto ja Geust ovat jälleen hankkineet dokumentteja ja hienoja valokuvia myös Venäjältä.

Kohtalokasta ulkosaarille oli Pietarin kaupungin perustaminen. Väylä sinne kulki noiden saarien tuntumassa.

Asukkaat olivat suomalaisia, ja heikko Neuvosto-Venäjä jätti saaret suomalaisille Tarton rauhassa 1920. Suomalaiset sitoutuivat pitämään ne aseistamattomina.

Mutta kaupankäynti Pietariin ja parhaat kalavedet menivät. Pirtukauppaa ja matkailua kehitettiin. Suursaaren komea kasino valmistui ennen talvisodan alkua.

Syksyn 1939 neuvotteluissa nuo ulkosaaret olivat Stalinin ja Molotovin ehdoton vaatimus kuten myös tukikohta Hangosta. Neuvostoliitto hyökkäsi ulkosaarille heti sodan alkajaisiksi. Asukkaat ja merivartiosto pakenivat jos ehtivät, mutta neuvostopropagandassa niiden valtausta juhlittiin sankarillisena taisteluna ylettömästi.

Muutamat vangiksi joutuneet suomalaiset eivät koskaan palanneet.

Talvisodan lopulla puna-armeija hyökkäsi ulkosaarilta kohti Kotkaa, mutta rannikkotykistömme torjui uhkan.

Suursaaren rannoille haaksirikkoutui laivoja, kun Neuvostoliitto 1941 evakuoi paniikissa Tallinnan ja lopulta Hangon yli 21000 sotilasta.

Ihmeellisesti talvella 1941–42 neuvostojoukot luopuivat Suursaaresta. Suomalaiset löysivät viestin, jossa luki, että ”jätämme tämän paikan vapaaehtoisesti emmekä palaa koskaan takaisin”.

Ihan pian he kuitenkin palasivat isommalla joukolla, ja suomalaisten oli vallattava saari ­uudestaan. Siitä tuli komea operaatio, kun kenraali Aaro Pajari pirkkahämäläisine luottojoukkoineen pani parastaan. Tytärsaari vallattiin siinä samalla.

Kirja kartoittaa myös ilmataistelut ja sukellusveneiden sodan ulkosaarten kannalta.

Yritys vallata Somerin saari 1942 oli suuren isänmaallisen sodan historiassa ”neuvostolaivaston ensimmäinen iso maihinnousutaistelu”, ja se meni aivan pieleen. Suomalaiset pitivät Somerin.

Saksalaiset yrittivät vallata Suursaaren syyskuussa 1944, kun Suomi ja Neuvostoliitto olivat jo lopettaneet sotansa ja torjuivat saksalaisia yhteisvoimin. Taas tuli laivahylkyjä saaren rantakiville.

Ulkosaarten sodasta on kirjoitettu ennenkin, mutta Uiton ja Geustin kokonaiskuva on huolella tehty ja asiallisuudessaan mainio.

Runsaat valokuvat ja kartat havainnollistavat kirjaa erinomaisesti, ja niitä tarvitaan, sillä pääsyä strategisesti tärkeille saarille ei ole.

Tarja Lappalainen: Se oli yhtä tulihelvettiä. Talvi- ja jatkosodan kasvot. Docendo. 309 s. Antero Uitto ja Carl-Fredrik Geust: Taistelu Suomenlahden ulkosaarista. Docendo. 256 s.

Se oli yhtä tulihelvettiä. Taistelu Suomenlahden ulkosaarista

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 309, 256

Julkaisija: Docendo

Laji: tietokirja

Kirjoittaja: Tarja Lappalainen. Ainero Uitto ja Carl-Fredrik Geust

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Tietokirjat
 • Kirjat
 • Toinen maailmansota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  5. 5

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  10. 10

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen
  3. Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä
  4. Viron laivamatkailu ohitti ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin välisen reitin suosiossaan – ruotsalaisten matkailu Suomessa kuitenkin lisääntynyt
  5. Tilda Kiianlehto esitti pikkutyttönä elokuvassa Vilttitossua, eikä hän koskaan unohda hajua, joka lähti 5000 litrasta pilaantunutta pullataikinaa
  6. Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä
  7. Mies otti naisen panttivangikseen radioasemalla Hollannissa – tilanne laukesi rauhallisesti
  8. Therese Johaug ei jäänyt Norjaan odottamaan dopingtuomiota – matkusti rikospaikalle Italiaan
  9. Kokematonkin tuunaaja onnistuu, kunhan välineet ovat oikeat – vanhat huonekalut saavat uuden ilmeen helposti
  10. Facebook-chatissa voi nyt pelata minigolfia, matopeliä ja Pacmania – Kaksi suomalaisvetoista yritystä kulkee uuden trendin etujoukoissa
  11. Toimittaja Ann-Mari Huhtaselle mökki tuo mieleen sen, kun isä vajosi pinnan alle ollessaan yksin järvenselällä – Mutta myös loputtoman risusavotan, lapsuuden vesileikit ja Jaffan pahvimukissa
  12. Näytä lisää