Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu:

Suurlähettiläs Mikko Pyhälän persoonallisissa muistelmissa pureudutaan politiikkaan, valtaan ja kehitysmaiden asemaan

Vaatimaton Pyhälä kirjoitti piristävän kirjan, jossa ei toistella päähenkilön menestyksiä

Politiikka Mikko Pyhälä: Valtaa ja vastarintaa. Myötäelämisen diplomatiaa. Siltala. 336 s.

On piristävä lukea muistelmia, joissa ei toistella päähenkilön työpanosta, menestyksiä ja korkeita ajatuksia. Suurlähettiläs Mikko Pyhälän Valtaa ja vastarintaa -teosta leimaa suhteellisuudentaju ja karu vaatimattomuus – joissakin paikoin hän tohtii enintään todeta, että ”ehkä saatoin vaikuttaa historian kulkuun hiuskarvan verran”.

Mikko Pyhälä (s. 1945) risteili ulkoministeriössä yli 40 vuoden reitin, vuodesta 1972 vuoteen 2013. Hänelle UM ei merkinnyt vain virkauraa ja siistiä sisähommaa, vaan väylää toteuttaa uudenlaisia humanitäärisiä ajatuksia. Kirjan alaotsikko on osuva: Myötäelämisen diplomatiaa.

Hän oli 60-lukulainen kiltti vasemmistososialisti, joka oli ujuttamassa kehitysmaille solidaarista asennetta Ritarikadun perikonservatiiviseen linnoitukseen. Mahtoi olla yksinäistä – aikana jona demaritkin vasta alkoivat työntää jalkaa talon oven väliin.

Pyhälä ei käy asemapaikkojaan läpi pilkulleen, enemmänkin niin, että kiintoisalta rastilta hypätään seuraavaan. Kronologiakaan ei ole sitovaa, vaan luvut vaihtuvat teemoittain, on Intiaa, Tshekkoslovakiaa, Dalai-lamaa, Afganistanin naisten asemaa, ETYK:iä…

Kirjan avaa tiheä sisäkertomus Vietnam-solidaarisuudesta Suomessa. Pyhälä oli vastikään mennyt UM:öön, kun USA:n totaaliset Vietnamin joulupommitukset 1972 nostivat tuohtuneen reaktion. Kansalaisen ja virkamiehen herkässä kaksoisasemassa Pyhälän täytyi pitkälti toimia tiskin alta kootessaan siihen asti suurinta tiede-, taide- ja urheiluväen adressia barbariaa vastaan.

Mutta jälki näkyi ja virallinen Suomikin reagoi rivakasti – ja Vietnamin demokraattinen tasavalta tunnustettiin. Vietnam-luku muistuttaa, miten arvokas voi moraalinen kannanotto oikealla hetkellä olla.

Pyhälän Intian-muistot 1984 ilmentävät paitsi järkytystä myös kollektiivista regressiota. Vaikuttaa, että Indira Gandhin murha ja sitä seurannut sikhien kostolahtaus veivät jättivaltiota pitkin askelin taaksepäin.

Yhtä lailla murheellinen on Pyhälän todistajakuva Guinea-Bissaun alamäestä nuorena val­tiona, samoin Sri Lankasta 2000-luvun alussa. Guinea-Bissaussa valtaisat riskit vaanivat riippumattomuutta tavoittelevaa heiveröistä maata, ja kun johtajisto alkoi keskittyä huumebisnekseen, ei kansalla ollut toivoa paremmasta.

Sri Lankan suhteen Pyhälä aktivoitui reippaasti yli normidiplomatian. Syksyllä 2005 hän jopa laati oman suunnitelmansa tamilisissien sitouttamiseksi rauhaan – ja kukaties sekin oli vähäisenä apuna polulla, joka vuosi sitten (YK:n avulla) raottui kohti kansallista sovintoa.

Erikoislaatuista historian imua on jaksossa, jossa Pyhälä pui elämää 1970-luvun ”normalisoidussa” Prahassa. Joel Toivola oli Kekkosen arvostama suurlähettiläs, joka sukkuloi vauhdikkaasti idän ja lännen välisissä murto­vesissä. ”Jokke” kutsui lähetystöön myös toisinajattelijoita – tapasi Václav Haveliakin – eikä diplomatian arki ollut yhtään niin läpisuomettunutta kuin jälkikritiikeissä on karkeistettu.

Vaikka Pyhälä kirjoittaa hivenen takkuisesti, monet poikkeukselliset paikat, ilmiöt ja tapaukset ylläpitävät mielenkiinnon hyvin. Ja taustatietoa tulee rutkasti.

Valtaa ja vastarintaa tuo esille pinnanalaisia, raporteista ja vuosikatsauksista ilmentymättömiä asioita. Sellaisena teos toimii myös ulkopolitiikan omaäänisenä vastahistoriana, esimerkkinä inhorealistisemman valtavirran sivussa versoneista pyrinnöistä.

Valtaa ja vastarintaa

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 336

Julkaisija: Siltala

Laji: muistelma

Kirjoittaja: Mikko Pyhälä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  8. 8

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää