Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Uutuusromaani kertoo epätasa-arvosta Thaimaassa ja Suomessa: ”Toisilla on enemmän mahdollisuuksia kuin toisilla”

Inkeri Markkulan esikoisromaanissa kieli on aistivoimaista, mutta hahmot eivät vie mukanaan.

Romaani Inkeri Markkula: Kaksi ihmistä minuutissa. Gummerus. 388 s.

Biologi Inkeri Markkulan (s. 1977) esikoisromaani Kaksi ihmistä minuutissa risteilee henkilökohtaisen ja maailmanlaajuisen tragedian välillä, kun Markkula valottaa inhimillisen menetyksen epäreiluutta monesta näkökulmasta.

Vahvan temaattinen romaani on parhaimmillaan luontokuvauksissa.

Alina on tutkija ja pienen Sella-vauvan äiti. Kun hänen puolisonsa Astrid kuolee auto-onnettomuudessa, Sella määrätään isovanhempien hoitoon, sillä Alina ei ole lapselle geneettisesti sukua. Alina käpertyy menetystensä ympärille ja keskittyy tutkijanuraansa.

Se vie hänet Thaimaan syrjäseudulla sijaitsevalle malariaklinikalle tutkimaan kuumetautiviruksen kehitystä. Klinikalla hän tapaa saksalaisen lääkärin Loten, sekä paikalliset potilaat, joiden elämää tutkijat päätyvät seuraamaan hyvinkin läheltä.

Teoksen kieli on aistivoimaista ja pehmolyyristä, arkisesta hieman taiteellisen puolelle kurottavaa. Markkulan lause soljuu ja tökkii hyvässä miellyttävässä rytmissä.

Kieli asettuu jopa hieman röyhkeään jännitteeseen teoksen kovien teemojen kanssa. Niistä nousee juonen kannalta keskeiseksi malarian aiheuttama kärsimys, jota Markkula tuo esiin klinikan potilaiden kautta.

Markkula kertoo malariasta seuraamalla yhden perheen tarinaa. Malarian tutkimus puolestaan hajoaa monen tutkijan näkökulmiin ja elämänkohtaloihin.

Länsimaiset ihmiset ovat teoksessa malarian tutkijoita ja paikalliset siitä kärsiviä. Markkula tunnistaa tämän rakenteellisen valta-asetelman ja pyrkii liuottamaan sitä. Hän tuo esille, miten sekä Thaimaassa että Suomessa toisilla on enemmän oikeuksia ja mahdollisuuksia kuin toisilla. Ja toisaalta kuolema hajottaa perheitä yhtä lailla maasta riippumatta.

Näitä yhteiskunnallisia ja inhimillisiä teemoja Markkula pyrkii käsittelemään hahmojensa kautta. Siksi on harmillista, että päähenkilöä lukuun ottamatta henkilöhahmot jäävät etäisiksi, eivät kasva toisistaan – tai heille tapahtuvista tapahtumista­ – erillisiksi henkilöiksi.

Vaikka Markkulan hahmot eivät vie mukanaan, hänen luontokuvauksissaan koko tarina puhkeaa kukkaansa. Thaimaan viidakko tuoksuineen ja eläimineen muuttuu eläviksi kuviksi kirjailijan kuljettaessa tutkijaansa malariaklinikan ympäristössä.

Tässä toinen jännite, joka kantaa teosta – miten ihmiselämässä kauneus ja kurjuus kietoutuvat toisiinsa. Se, että kauneuttakin on, luo toivoa, ja antaa voimia ponnistella kurjuuden poistamiseksi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Kaksi ihmistä minuutissa

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 388

Julkaisija: Gummerus

Laji: romaani

Kirjoittaja: Inkeri Markkula

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää