Valikko
Kirja-arvostelut

Vasemmistokansanedustaja Anna Kontula kirjoitti pamfletin sorretusta työväenluokasta – oikeistolainen Elina Lepomäki allekirjoittaa monet väitteet

Anna Kontulan pamfletin mukaan luokkaerot eivät ole kadonneet, vaan ne on piilotettu

Vasemmistoliiton kansanedustajan ja sosiologin Anna Kontulan mukaan työväenluokka-termin ovat korvanneet kiertoilmaukset ”vähäosaiset”, ”syrjäytyneet” ja ”pienituloiset”. Kun luokat on hämärretty tai tehty jopa tunnistamattomiksi, syrjintä on helppo piilottaa yhteiskunnan rakenteisiin.

Esimerkiksi toimeentulotukiasiakkaalla ei ole pankkisalaisuutta. Monet kunnat edellyttävät, että hakemukseen liitetään tiliotteet kahden viimeisen kalenterikuukauden ajalta. Sosiaalitoimella on lisäksi tarkistaa tietojen oikeellisuus suoraan pankista.

Myös pitkäaikaistyöttömien tietojen kerääminen vuodesta 2014 ”monialaisen yhteispalvelun rekisteriin” täyttää Kontulasta luokkalain tunnusmerkit. Ongelma on erityisesti se, että tietojen tutkimisesta ei pidetä erityistä lokia.

Tiistain julkistustilaisuuteen oli kutsuttu myös kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki, joka tunnetaan talousliberalistisista näkemyksistään. Kirja julkistettiin Facebookin livelähetyksessä, joka tosin ei toiminut kuin ajoittain.

Lepomäki kertoo HS:lle jakavansa Kontulan huolen joidenkin kansalaisten liian alhaisesta yksityisyydensuojasta, mutta muistuttaa että sen pitäisi koskea myös hyvätuloisia, eli niitä kaikkia, joiden verotiedot julkistetaan lehdissä.

”Yksityisyydensuoja kuuluu kaikille.”

Lepomäki ei tyrmää Kontulan kirjan väitteitä.

”Kirja antaa hyvän tilannekatsauksen nyky-Suomesta. Faktoista on vaikea olla eri mieltä, kuten siitä että 70 prosenttia tulonsiirroista menee hyväosaisille. Sitä systeemiä voitaisiin virtaviivaistaa ilman, että tuloerot kasvaisivat”, kertoo Lepomäki.

Kontulan pamfletti ei siis äkkiseltään herättänyt valtavaa kiistaa vasemmiston ja oikeiston edustajien välillä. Lepomäki ja Kontula käyvät hyvinvointivaltion tilasta keskusteluja silloin tällöin eduskunnassakin.

Luokkalaki-pamfletti listaa esimerkkejä tilanteista, kun kansalaiset joutuvat epätasa-arvoisen kohtelun kohteeksi luokkansa vuoksi. Näitä Kontula löytää lainsäädännössä, viranomaisasenteissa ja instituutioissa. Luokkaeroja leventävää lainsäädäntöä hän on nähnyt työssään kansanedustajana.

Toinen ongelmavyyhti on Kontulan mukaan kontrollibyrokratia ja viranomaismielivalta.

”Työväenluokalle suunnattujen palvelujen ympärille tapaa nousta näkymätön barrikadi, eräänlainen esterata, josta hakijan tulee suoriutua päästäkseen palvelujen piiriin”, kirjoittaa Kontula.

Tästä hän nostaa esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarausjärjestelmät, joskin tämä ongelma koskettaa varmasti laajempia kansanosia kuin työväenluokkaa.

Byrokratiasta Kontula kertoo omakohtaisen tarinan. Hän pääsi ensimmäistä kertaa hyödyntämään kotivakuutusta, kun hänen lapsensa rikkoi puhelimen. Kontula täytti verkossa vahinkoilmoituksen ja muutaman kympin korvaus oli tilillä viikossa. Mitään tositetta ei vaadittu. Myös puhelinpalaveri verottajan kanssa onnistui vaivatta, koska kaikki tiedot löytyivät koneelta.

Kontulan mukaan keskiluokalle suunnatut palvelut ovatkin muuttuneet ratkaisevasti. Nyt periaate on, että asiakkaaseen luotetaan.

”Logiikka on täsmälleen päinvastainen kuin köyhille suunnatuissa palveluissa, joissa asiakas on edelleen potentiaalinen huijari, kunnes toisin todistetaan”, Kontula sivaltaa.

Elina Lepomäen mukaan tästä mekanismista löytyy tutkittuakin tietoa.

”Byrokratiakohtelulla on heikkoutta vahvistava aspekti. Kun kansalaista pidetään huijarina, hän alkaa helposti käyttäytymäänkin niin.”

Hetken Suomi jo ajatteli, että ihmisten yhdenvertaisuus on toteutunut niin hyvin, että sen eteen ei tarvitsisi tehdä työtä. Siksi Suomi päästi otteen lipeämään ja tämän seurauksena valumme kohti järjestelmää, jossa valtion ensisijaisena tehtävänä on ylläpitää luokkajakoa eikä purkaa sitä.

Tämä on tiivistettynä Luokkalaki-pamfletin ydinajatus. Kirjanen elvyttää nuukahtanutta pamflettikenttää, sillä sitä on valmisteltu huolellisemmin kuin yhden hataran ajatuksen ympärille huovutettua liparetta.

Pamfletin mukaan suomalainen yhteiskunta voidaan yhä määrittää luokkayhteiskunnaksi, joskin luokkien kuvaus on päivitettävä tähän päivään.

Hahmottamista vaikeuttaa se, että luokat eivät ole tarkasti rajautuvia ja ne ovat jatkuvasti liikkeessä. Yleinen tapa käsitellä luokkia on tarkastella niitä kansalaisten ammattiryhmien mukaan, mutta osuvampia työkaluja on kotitalouden varallisuuden, ammatin ja koulutustason seulominen.

Muita heikkoja, mutta suuntaa antavia signaaleja ovat asumismuoto, harrastukset, pukeutuminen ja musiikkimaku.

Viimeisessä luvussa tähyillään kristallipalloa, mutta tulevaisuus on sumea. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on yhä tasa-arvon supervalta, mutta turvaverkot eivät aina kanna kaikkia. Lainsäädäntö edistää yhdenvertaisuutta, mutta suojaa joidenkin etuoikeuksia.

Luokat ovat muutoksessa, samoin työmarkkinat. ”Luokat ovat leimallisesti modernin palkkatyöyhteiskunnan jako. Mitä sitten tapahtuu, jos palkkatyö alkaa marginalisoitua?” kysyy Kontula.

Anna Kontula: Luokkalaki. Miten Suomen lait ja viranomaiset syrjivät työväenluokkaa. Into. 154 s.

Luokkalaki. Miten Suomen lait ja viranomaiset syrjivät työväenluokkaa.

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 154

Julkaisija: Into

Laji: pamfletti

Kirjoittaja: Anna Kontula

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • hyvinvointivaltio
 • Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää