Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Huokoset täynnä jumalruttoa – moderni maailma ja kalevalainen kuvasto kohtaavat novellikokoelmassa

Vanhojen tarujen ainekset istuvat luontevasti kovan tieteiskirjailijan taianomaisiin novelleihin.

Novellit Hannu Rajaniemi: Näkymättömät planeetat (Invisible Planets: Collected Fiction). Suom. Sarianna Silvonen. Gummerus. 376 s.

Madonreikämoottoreita, pimeäaluksia ja älypilviä.

Kvanttivaras-trilogiallaan näyttävän kansainvälisen läpimurron tehnyt Hannu Rajaniemi ei säästele panoksia. Näkymättömät planeetat -novellikokoelma tykittää kehiin villisti laukkaavia tieteistarinoita, joissa nanokoneet ja kvanttiteknologia toimivat kuin maaginen tähtipöly.

Kirjan kansien väliin on päätynyt myös maanläheisempiä tarinoita. Ne ammentavat aihepiirinsä suomalaisista kansanrunoista ja perinnemaisemista.

Kostean saunaillan päätteeksi ohrapellosta nousee Pellonpekko, joka haastaa itsetuhoisen isännän peleistä vanhimpaan. Kesämökin rannalla eteen pelmahtaa ihmisiä kalastava Ahdin tytär, ja pyhäinpäivän aattona kirkkokansan hiuksia hyväilee Tuonen tytti.

Myyttistä tunnelmaa huokuvissa tarinoissa moderni maailma ja kalevalainen kuvasto yhtyvät saumattomasti. Samalla Rajaniemi todistaa, että vanhoista taruista lainatut elementit istuvat luontevasti jopa kovan tieteiskirjailijan arsenaaliin.

Suomalainen kansanluonne purkautuu hienosti esiin myös hauskassa novellissa, jossa juroon Anttiin rakastunut Pariisi ilmestyy yllättäen keskelle pohjalaista peltoa. Kaupungin mukaan tarttuneilla miimikoilla, kabareetytöillä ja petankinpelaajilla riittää ihmettelemistä uudessa ympäristössään.

Kirjan muut tarinat syöksyvät päätä pahkaa posthumanistiseen tulevaisuuteen. Jumaltekoälyt, kvanttihakkerit, lohikäärmekoodit ja kimeeralinnut ovat kertomusten perusmateriaalia.

Rajaniemi ei tuhlaa aikaa fantastisten teknologioidensa selittämiseen vaan käyttää niitä tarinoiden mahdollistamiseen ja värittämiseen. Monet novelleista muistuttavatkin kybertulevaisuuden satuja, joissa metaforien rajana toimii vain kirjailijan mielikuvitus.

Tieteisihmeiden keskellä Rajaniemi malttaa aina kiinnittää huomiota kiehtovaan tarinaan, ja sen vietäväksi joutuviin henkilöihin. Hahmot maistuvat inhimillisiltä silloinkin, kun ovat isäntäänsä kaipaavia lemmikkejä tai syvään avaruuteen singottuja palvelinkoneita.

Rajaniemi ei kirjoita tyhjiössä, kuten kävi ilmi jo aiemman Kvanttivaras-romaanin Nikolai Gogol ja Arsène Lupin -vaikutteista. Nyt kirjailija nyökkää muun muassa Italo Calvinon ja Tove Janssonin suuntaan. Kirjan pisin novelli on puolestaan riemastuttava tribuutti varhaisten tieteissarjakuvien ja pulp-lukemistojen suuruudenhulluille sankaritarinoille.

Näkymättömät planeetat on monipuolinen kokoelma taitavasti kirjoitettuja, älykkäitä novelleja. Kirjan tarinat lumoavat rikkaudellaan ja herättävät vahvoja tunteita. Ne myös laajentavat Rajaniemen kirjailijakuvaa ja osoittavat, että hän taitaa usean tyylilajin kerronnan.

Näkymättömät planeetat

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 376

Julkaisija: Gummerus

Alkuperäinen nimi: Invisible Planets: Collected Fiction

Laji: scifi

Suomentaja: Sarianna Silvonen

Kirjoittaja: Hannu Rajaniemi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää