Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Maailmaa huolestuttava mehiläiskato näkyy myös kaunokirjallisuudessa

Norjalaisen Maja Lunden romaani kertoo mehiläiskadosta ja ihmisten kyvystä puskea eteenpäin ylitsepääsemättömiltä tuntuvista ongelmista huolimatta.

Romaani Maja Lunde: Mehiläisten historia (Bienes historie). Suom. Katriina Huttunen. Tammi. 431 s.

Mehiläiskato nousi otsikoihin kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin erityisesti Yhdysvalloissa mehiläisiä kuoli suuria määriä. Lopullista syytä yhä jatkuvaan ilmiöön ei ole saatu selville, vaikka aihetta on tutkittu paljon.

Ihmiskunnan olemassaolon kannalta kasveja pölyttävät mehiläiset ovat elintärkeitä. Niinpä on luontevaa, että myös kirjailijat ovat tarttuneet teemaan, kuten Johanna Sinisalo romaanillaan Enkelten verta (2011).

Nyt asialla on norjalainen Maja Lunde, jonka Mehiläisten historia on voittanut kotimaassaan kaksi kirjallisuuspalkintoa.

Romaanin tarina risteilee kolmessa eri aikatasossa. Vuoden 1852 Englannissa pääosassa on masennuksen riivaama William. Hän suhtautuu intohimoisesti luonnontieteisiin, mutta perhe-elämä ei jätä sijaa tutkimuksille. Silti William haluaisi poikansa olevan ylpeä isästään juuri mehiläisiin liittyvien innovaatioiden kautta.

Myös Ohiossa asuva George kipuilee vai­kean poikasuhteen kanssa. George toivoisi pojastaan mehiläistarhansa jatkajaa, mutta tämä on kiinnostunut lehtimiehen urasta. Taustalla väijyy myös mehiläiskadon uhka, sillä eletään vuotta 2007.

Vuonna 2098 pahimmat ennustukset ovat käyneet toteen. Mehiläiset ovat aikaa sitten kadonneet, mikä on rappeuttanut maailman ruokatuotannon ja johtanut yhteiskuntien romahdukseen. Kiinassa sinnitellään yhä, sillä tiukan keskusjohdon ja loputtoman työvoiman ansiosta ihmiset ovat korvanneet mehiläiset kasvien pölyttäjinä.

Yksi heistä on kallisarvoisissa hedelmäpuissa kiipeilevä Tao. Hänen elämänsä keskipiste on kolmevuotias Wei-Wen-poika. Kun Wei-Wen sairastuu ja katoaa, Tao lähtee epätoivoiselle etsintäretkelle autioituneeseen Pekingiin.

Jokainen romaanin kolmesta hahmosta saa myös huomata, kuinka kaiken syövä pakkomielle etäännyttää ihmisen rakkaistaan.

Vaikka kirjan tarinahaarat vaikuttavat alkuun erillisiltä, kasvaa niiden välille yhä syvemmiksi käyviä yhteyksiä.

Romaani valaisee monin tavoin mehiläistarhauksen historiaa sekä mehiläisten yhtei­söllistä elämäntapaa, merkitystä ja katoa. Vähintään yhtä tärkeässä osassa ovat teoksen ihmishahmot, joista Maja Lunde rakentaa pienieleisen tehokkaasti mielenkiintoisia persoonallisuuksia.

Maanis-depressiivisen Wil­liamin kunnian­himoiset unelmat kuvastavat hauskasti oman aikansa miehisiä ajattelumalleja sekä ylemmän keskiluokan itsekeskeistä tapaa katsoa maailmaa. Sisukkaasti eteenpäin puskeva ­George on puolestaan mainio esimerkki jurosta mutta hyvää tarkoittavasta miehestä, joka ei osaa asettua muiden saappaisiin tai avautua läheisimmilleen.

Yksioikoisimmaksi hahmoksi jää Tao, jota ajaa eteenpäin polttava äidinrakkaus sekä tarve tehdä hyvää muille.

Mehiläisten historia on monitahoinen teos. Lunden teksti kulkee kauniisti ja hänen herkkävireinen kuvailunsa herättää romaanin maailmat henkiin.

Elävästi maalattujen henkilöiden arkeen on helppo uppoutua, joten heidän seurassaan viihtyisi mielellään pidempäänkin.

Lunden romaani kertaa tunnollisesti hahmojen ilot ja surut, pienet onnistumiset ja jatkuvat vastoinkäymiset. Silti päällimmäiseksi tunteeksi jää lopulta kaiken voittava toivo.

Maja Lunde su 30.10. Mika Waltari -lavalla klo 14.30 ja Edith Södergran -lavalla klo 15.

Mehiläisten historia

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 431

Julkaisija: Tammi

Alkuperäinen nimi: Bienes historie

Laji: Romaani

Kirjoittaja: Maja Lunde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää