Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Mies vailla menneisyyttä kadottaa myös nykyisyyden Niina Hakalahden romaanissa

Lumilinna kertoo valheessa elämisen lisäksi kulttuurien ja kuplien kohtaamisesta.

Romaani Niina Hakalahti: Lumilinna. Karisto. 223 s.

Eihän se mitenkään voi onnistua. Että ihminen hylkää menneisyytensä ilman, että sillä olisi seurauksia, rajujakin. Fantasia kaiken uudelleen aloittamisesta on todellakin fantasia. Puhdasta pöytää ei koskaan tule – ja sen itselle myöntäminen on monesti kova paikka.

Tämä on yksi Niina Hakalahden romaanin pääteemoista.

Lumilinnan päähenkilönä on helsinkiläisessä mainostoimistossa työskentelevä vähän alta kolmekymppinen Sami. Jonkun muun ennalta määrittelemän kivitalon kaltaisen elämän sijaan hän on päättänyt rakentaa elämäntalonsa ihan itse – kuin lumilinnan – jonka jokainen pallo on itse pyöritelty, omin kätösin, kontrolloidusti.

Sami on sepittänyt menneisyydestään valheellisen tarinan: hänen perheensä on muka tuhoutunut tulipalossa ja hän itse kasvanut sijaisperheessä orvoksi jäätyään.

Samilla on tähän, taustansa ja lapsuudenperheensä hylkäämiseen, ainakin omasta mielestään ihan painavat syyt, mutta kyllä hän tuntee hivenen syyllisyyttäkin. Myöntää olleensa kusipää, selvitäkseen ja sopeutuakseen.

Työkaverit ovat Samin ainoa perhe – mutta ei hän heitäkään kovin hyvin tunne. Silti hän yrittää kompensoida työpaikallaan esimerkiksi äidin kaipuutaan. Ura mainostoimistossa on antanut Samille kokonaisen elämäntavan ja haarniskan hankalia ­asioita vastaan. Jatkuva kiire luo turvaa. Antaa luvan paeta.

Valhe alkaa paljastua intiimissä rakkaussuhteessa yliopisto-opiskelija Veeraan, jota Samin vaiettu menneisyys alkaa häiritä. Miksi Sami ei koskaan kerro lapsuudestaan, näytä lapsuusku­viaan, kerro lapsuuden ystävistään, vanhemmistaan, sisaruksistaan?

Pikkuhiljaa Samin valhe paljastuu niin Veeralle kuin lukijalle. Hakalahti rakentaa Samista kiinnostavan ja ennalta arvaamattoman hahmon, joka rikkoo monia stereotypioita ja ennakkoluuloja. En niitä tässä paljasta, koska niiden selviäminen on romaanin ehdoton suola.

Lumilinna on myös romaani kulttuurien ja kuplien kohtaamisesta: eri maalaisten, eri kaupunginosalaisten, kaupunkilaisten ja maalaisten, akateemisten ja duunareiden.

Tampereella kaksikulttuurista perhettä syyrialaistaustaisen miehensä kanssa pyörittävä kirjailija on tässä vahvoilla, hänen näkynsä ovat tunnistettavia, eläviä tässä hetkessä. Hakalahti tietää, miten muualta tullut katsoo Suomea ja suomalaisuutta.

Tarinan lomaan on upotettu ajankohtaisia yhteiskunnallisia puheenvuoroja aina romanikerjäläisistä polarisoituneeseen maahanmuuttokeskusteluun ja halpatyövoimaan. Näitä keskusteluja käydään Samin ja gradu­seminaaria käyvän Veeran välillä aidontuntuisesti.

Samin peiliksi asettuu tyttöystävä, sivistyssanoja suvereenisti käyttävä Veera, joka on kemiläisessä tiilitalossa varttunut duunariperheen tytär.

Samin tavoin hän on omalla palollaan ja ponnistuksillaan tehnyt luokkaretken – mutta ei ole kieltänyt taustaansa. Hienosti Hakalahti kuitenkin kuvaa sitä arkuutta, jota aina koemme, kun viemme rakastettumme omaan lapsuudenkotiimme. Että nyt kun olet nähnyt tämän kaiken, rakastatko minua vielä?

Samin on mahdoton ymmärtää, miten tuosta umpisuomalaisen rumasta ja ”ruumisarkkumaisen ikävästä talosta” on voinut lähteä maailmalle jotain niin kaunista kuin Veera. Sami alkaa kuitenkin ymmärtää, että näennäisen täydellisyyden sisällä on aina jotain homeista. Ja päinvastoin. Piilottelu ei auta.

Kaikilla meillä on lähtökohta. Siihen voi ja tulee ottaa etäisyyttä, mutta kokonaan sitä ei voi eikä pidä hylätä, Hakalahti tuntuu sanovan.

Taustamme kulkee mukanamme, ja sen säröjen kanssakin olisi jotenkin tultava toimeen – ja käännettävä ne vahvuudeksi. Peittely estää elämästä, ja on selvää, että ennen pitkää fasadit murtuvat. Tulee päivä, jolloin pakomatka päättyy.

Niin myös Samin. Jonain päivänä ovikello soi, ja oven takana seisovaa ihmistä on katsottava silmiin.

Lumilinna

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 223

Julkaisija: Karisto

Laji: romaani

Kirjoittaja: Niina Hakalahti

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  7. 7

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  8. 8

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää