Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Mustajärven Pate sai juhlakirjan – Popeda tällä kertaa sivuosassa

Elämäkerran sijasta saatiin ”sirpaleita elämästä”

Pauli Antero Mustajärvi: Pate Ikurista. Kirjoittanut Tina Finn. Docendo. ★★★

Siitä onkin tovi, kun koulupoikien bändimme opetteli Popedan Kaasua, komisario Pepponen kaikki neljä sointua liikuntasalissa pidettyihin luokkabileisiin.

Soinnut taisivat mennä oikeassa järjestyksessä, mutta murrosikäisten oli toki mahdotonta imitoida Pate Mustajärveä, ja vaikeaa se olisi raavaille miehillekin. Pate on laulunlahjoiltaan hyvinkin tuollaista Ronnie van Zandtin tasoa, vaikka hän on väärinkäyttänyt harvinaisia äänivarojaan pitkällä urallaan myös perin epäkiinnostavaan materiaaliin. (Tunnetuimpia Popedan keikkaklassikkoja 1980-luvulta voit kuunnella tästä linkistä).

Siitä kaikesta Vesa Kontiaisen ja Kjell Starckin kirja Popeda – ilikeesti kiitää (Like 2009/2001) kertoi paljon. Nyt saadaan keveämpää antia, kun Paten 60-vuotisjuhlakirja esittelee esipuheenkin mukaan vain ”sirpaleita elämästä”. Pate on kertonut niitä ”vierestään löytyneelle” kirjailijalle Tina Finnille.

Elämäkerrasta ei ole kyse saati paljastuskirjasta. Ikurin lapsuusmuistoistaan hän puhuu kuitenkin ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa, samoin lukuharrastuksestaan (kirja päivässä loma-aikaan, Esko Valtaojan koko tuotanto luettu). Mustaruutiammuntaharrastuksestaan Pate puhuu pitkään ja lähes hellästi, samoin näyttelijänä teatterissa ja elokuvissa kokemistaan kommelluksista. Popedaa käsitellään sieltä täältä aika vähän, mutta soololevyistä on oma lukunsa.

Patea pitkään kuvanneen Harri Hintikan hyvätasoisia otoksia on kirjassa runsaasti myös Mustajärvien kesäpaikalta, jossa Pate pääsee suvun miesten ja lähiystävien keskellä irti julkkisroolistaan.

Ajoittaisia elämänhallintaongelmia ei juuri sivuta, eikä ole syytäkään. Mustajärvi on hoitanut vaativan ja kuluttavan työnsä pääosin hyvin, eikä luomisen tuskakaan vaivaa.

”Mää yksinkertaisesti nautin elämästä liikaa”, hän selittää. ”Sitä paitsi olen harvinaisen onnekas kaveri siinäkin suhteessa, että olen saanut harrastuksesta työn, mikä mukanaan tuoman ilon ohella on elättänyt myös perheeni ja maksanut asuntolainani. Voisiko mies enempää pyytää.”

Eipä juuri.

Kiitämme: Sujuvaa kirjoittamista ja tasokasta kuvitusta. Fanien ja joidenkin ystävien taustahaastatteluja, jotka tuovat hetkittäistä lisävaloa Paten jouhevaan jutusteluun.

Moitimme: Kronologian poukkoilevuutta, informaatiotiheyden vähäisyyttä sekä nimi- ja teoshakemiston puutetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää