Valikko
Kirja-arvostelut    |   Kirja-arvostelu

Raija Orasen kirja Aino Acktésta on enemmän totta kuin tarua

Kirjailija höystää oopperadiivan tarinaa romantiikalla ja erotiikalla.

Romaani

Raija Oranen: Ackté! Teos. 444 s.

Raija Orasen Ackté! on oopperalaulaja Aino Acktén (1876–1944) näköinen taiteilijaromaani. Totta siinä on enemmän kuin tarua. Diivan kuva saisi tosin olla terävämpi.

Materiaali on ollut valmiina kuin tarjottimella. Aino Ackté kirjoitti kolme omaelämäkerrallista teosta.

Pentti Savolainen ja Matti Vainio ovat toimittaneet laajan teoksen Aino Ackté. Elämänkaari kirjeiden valossa, johon on valikoitu parhaat palat laulajattaren valtavan runsaasta kirjeenvaihdosta.

Pentti Savolaisen kirja Rakkautta Pariisin taivaan alla sisältää oleellista materiaalia Aino Acktén ja Albert Edelfeltin ystävyydestä.

Taustaluetteloon on kirjattu lähteet, muttei aivan kaikkia.

Aino Acktén tyttären Glory Leppäsen kirjoista on mainittu vain yksi: Arkkipiispan perhe ja Aino Ackté.

Glory Leppäsen omaelämäkertaa Elämäni teatteria Oranen on käyttänyt lähteenään, mutta se ei ole luettelossa. Mikään ei sen sijaan viittaa selvästi siihen, että Oranen olisi tutustunut Glory Leppäsen Tulesta tuhkasta -kirjaan, joka on Aino Acktén äidin oopperalaulajatar Emmy Achtén elämäkerta. Se olisi auttanut ymmärtämään tämän lahjakkaan perheen ”hillittömän kiivaiden” jäsenten ristiriitaisia luonteita, riitelyitä ja myös keskinäistä rakkautta.

Olisi kannattanut kertoa, että Emmy Achté oli 1870-luvulla toimineen Kaarlo Bergbomin Suomalaisen oopperan juhlittu primadonna ja fennomaanisen liikkeen ikoni, jota itse J. V. Snellman ihaili ja kunnioitti.

Äiti viitoitti tien huippulahjakkaalle, kunnianhimoiselle, rohkealle ja tarmokkaalle tyttärelleen.

Jos lähdekirjallisuus on käsillä, on sangen helppo seurata pala palalta, miten Oranen on rakentanut Ainon tarinan.

Aino Ackté on kirjan minämuotoinen kertoja. Useimmat episodit ovat melko suoraan ennen kaikkea Aino Acktén Muistojeni kirjasta tai sitten kirjeko­koelmasta. Nämä lähteet avaavat suoraan ikkunan oopperadiivan kuohahtelevaan ja värikkääseen mielenmaisemaan.

Mitä pitemmälle taiteilija­romaani etenee, sitä uskottavammin Oranen on omaksunut laulajattaren ylävireisen, liioitteluun taipuvaisen puheenparren. Jotkut banaliteetit eivät siihen kuitenkaan sovi.

Oranen on usein yhdistellyt näppärästi kirjeiden ja kirjojen materiaalia, yleensä hieman tiivistellen ja muunnellen. Joihinkin episodeihin Oranen on sommitellut lisää dialogia ja dramatiikkaa, josta ei Ainon omissa jutuissa ole kylläkään puutetta.

Oranen on höystänyt Aino Acktén tarinaa romantiikalla ja erotiikalla, mikä nostaa kirjan viihteellistä arvoa.

Pariisin loistokas ja sangen raadollinen oopperamaailma on romaanin päänäyttämö. Siellä Aino Ackté kohosi hyvin nuorena maailmanmaineeseen.

Pariisissa Aino Ackté tutustui Albert Edelfeltiin, joka maalasi hänestä kuuluisan upean kokovartalokuvan.

Muotokuvan valmistuttua il­keät kielet alkoivat Helsingissä juoruta taiteilijan ja laulajattaren lemmensuhteesta. Kuten odottaa saattaa, Oranen johdattaa romaanissaan parin sänkyyn, hyvin runollisesti ja hienovaraisesti.

Uskokoon, ken haluaa.

Kun Edelfelt lähetti Orasen kuvitteleman ja hellimän romanssin aikaan Aino Acktélle kirjeitä, niiden sävy oli muodollisen kunnioittava ja kohtelias. Niistä ei voi löytää intiimiä sävyä.

Aino Ackté sanoi puolestaan tunteneensa Edelfeltiä kohtaan vain ”vilpitöntä ystävyyttä”, eikä ollut tähän rakastunut.

Mikään ei tietenkään estä romanttisen mielikuvituksen leikkiä.

Ilkeilyn taidossa terävä-älyinen, herkästi suuttuva Aino Ackté oli mestari.

Häijy pilkka kohdistuu erityisesti ajan sopraanoihin, jotka hän koki kilpailijoikseen. Siitä saavat osansa myös monet ajan musiikki-ihmiset ja muut kuuluisuudet, jotka sattuivat ärsyttämään ja harmittamaan diivaa.

Sellaiset ikävät ilmaukset kuin ”juutalaisharppu” ja ”juutalais-idiootti” ovat peräisin kirjeistä. Antisemitismi tarttui ilmeisesti Pariisista.

Kriittinen taustatyö olisi pelastanut kirjan joiltakin virheellisiltä käsityksiltä. Australialainen tähtisopraano Nellie Melba ei varmastikaan esittänyt Massenet’n Thaïs-oopperan kurtisaaninimiroolia ”ilkialastomana” julkisella oopperanäyttämöllä, sen sijaan ehkä hyvin vähäpukeisena.

Kirjasta saa käsityksen, ettei Emmy Achté jaksanut opetella suomen kieltä. Hänhän kävi koulua Jyväskylässä, ensimmäisessä suomenkielisessä tyttökoulussa!

Suomalaisen oopperan johtaja Aino Ackté ei todellakaan ollut enää 1920-luvun alussa. Hän oli perustamassa sitä syksyllä 1911, mutta jätti sen jo seuraavana keväänä raivoissaan ovat pauk­kuen, minkä oopperalaulaja Wäinö Sola kertoo muistelmissaan.

Romaanin loppupuolella Orasen mielenkiinto Aino Acktéta kohtaan herpaantuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut
 • Ooppera
 • kirja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  8. 8

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  9. 9

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  10. 10

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää